logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

Ce credeţi cam găsit în cutia poştală acum o săptămână ? O scrisorică şi o copie de pe o factură de la APĂ CANAL SA Galaţi. Ce ne scrie nea Ion, cetăţeanul nedumirit? Zice el, că stă la casă, pe pământ, şi lunar primeşte o factură, atâta apă consumată, atâta canalizare. Privim şi noi factura şi ce vedem: apă rece consumată 8mc x 4,19lei face 33,52lei. Apa a devenit cam scumpă, zice el cârcotaş din fire. O fi sfinţită? El crede că nu. Asta-i preţul, asta e! Până aici totul ar fi bine . Dar stai să vezi mai jos pe factură, cu canalizarea: 8mc x 2,54 lei face 20,32 lei. Total plată la final 53,84 lei pentru 8 mc apă. Fac socoteală, aproape jumătate din ce plătesc este pentru canalizare? Cum vine treaba asta? Mare chestie cu canalizarea asta! A tot zis omul, că mai udă în grădină, mai udă florile, mai dă apă la orătănii şi uite aşa parcă nu prea iese la socoteală apa care vine pe ţeavă şi cât se duce la canalizare. Dacă ar fi acolo 3-4 lei, treacă meargă, da s-a cam făcut mai bine de jumate din apa de băut, după cum s-a văzut. Treabă asta cu parale multe la canalizare a apărut acum vreo 3-4 ani.

Am fost eu pe la sediu la ăştia de mai multe ori, dar m-au trimis la plimbare. Tataie, asta s-a aprobat de conducere, asta plăteşti, dacă nu-ţi place, să fii sănătos şi renunţă la apă?!

M-am gândit eu, mai facem o mâncărică, mai bem o căniţă de apă, deh, asta se duce la final în canalizare la noi…dacă suntem acasă, da uneori mai suntem şi prin alte părţi.

Da, stai aşa, zice baba mea, mâncarea fierbe, multă apă se evaporă, mai transpirăm şi noi un pic, da cu florile, cu grădina, ce facem? Apa aia unde se duce, că la canalizare nu!

S-a gândit omul şi crede că există o explicaţie! Da, berea ce o bea la colţ ş-o deşartă acasă? Sigur asta-i explicaţia! Hai, gluma-i glumă, da chiar aşa, cu apa de la udat prin ogradă şi dată la orătănii cum vine? Fiică mea, care este mai citită, a încercat ea ştiinţific să-mi zică, cu un franţuz Antonel, cică zicea el: “Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă” (Antoine Lavoisier) Aşa o fi cum zice ea, că-i fată şcolită, dar eu tot nu înţeleg ceva? De ce să plătesc canalizare, bre, pentru apa cu care ud grădina şi dau la câini, la pisici? Da, ce să vezi? Am scos capacul întro zi să mă uit să văd pe ce dau banii, şi am simţit că…pute rău canalizarea asta! La final, mă dumireşte cineva care este treaba cu canalizarea asta?

Nea Ion de la casă 22 - iulie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...