logoImpact EST nr. 899 - 22.01.2022

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat pe 6 februarie prima sentinţă definitivă şi irevocabilă din România prin care sunt pedepsite cu închisoarea violenţele din campaniile electorale. Este un caz din 2012, în care un primar PSD a angajat doi ciobani şi le-a plătit 2.500 de lei ca să îl extermine pe contracandidatul său de la PNL, pe care l-au şi băgat în spital pentru 80 de zile. Ancheta Parchetului Tribunalului Galaţi a stabilit că atacul a fost dat după un scenariu mafiot şi dosarul a fost trimis în instanţă pentru infracţiunile de omor şi instigare la omor. Cu toate acestea, primarul instigator a primit doar o pedeapsă cu suspendare.

Răfuiala avut loc în 2012, în contextul în care PSD şi PNL se pregăteau să câştige alegerile locale sub sigla USL. Candidaţii la primării erau desemnaţi în baza sondajelor de opinie. În comuna Suceveni, judeţul Galaţi, pretendenţii la candidatura USL pentru mandatul de primar erau medicul veterinar Ionel Cucu (PNL), care fusese primar până în 2008 şi Neculai Hanţă (PSD), primar în funcţie.
La începutul lui aprilie 2012, la Suceveni stătea mai bine în sondaje candidatul PNL, cu un procent de 41%, în timp de candidatul PSD avea doar 24%. Aşadar, Ionel Cucu (PNL) era ca şi desemnat candidat al USL la Primăria Suceveni.
În seara de 8 aprilie, candidatul USL a fost scos din cursă printr-un atac extrem de dur. Brusc, locuinţa familiei Cucu a rămas în beznă. Bărbatul a ieşit în curte ca să vadă dacă vecinii săi au energie electrică şi atunci doi indivizi mascaţi l-au tocat cu bâtele. La final i-au spus: „Na, să-ţi mai trebuiască să candidezi la primărie!”. Candidatul PNL a ajuns la Reanimare, cu ambele antebraţe rupte şi traumatisme cranio-cerebrale. A fost spitalizat timp de 80 de zile. El a dat vina pe aliatul de la PSD, pe care îl acuza că ar fi şi în spatele unui atac cu cocktailuri „Molotov” care îi incendiaseră maşina în 2011, după ce se certaseră într-o şedinţă a consiliului local. Hanţă a negat acuzaţiile liberalului şi a câştigat un nou mandat de primar, până în 2016.

Concluzia Parchetului: atac după un scenariu mafiot

Poliţiştii de la „Investigaţii Criminale” au stabilit un cerc de suspecţi şi au descoperit că amprentele de pe becurile deşurubate din curtea victimei erau ale unor ciobani, Aristide Felea şi Ionuţ Ţocu.
La audieri, ei au recunoscut că, prin doi interpuşi, Sorin Pascal şi Marian Felea, fuseseră angajaţi de primarul PSD pentru a-l ciomăgi pe candidatul PNL. Pentru „serviciile prestate” au primit 2.500 lei. Concluzia procurorilor a fost că cei doi ciobani au acţionat după un scenariu de atac mafiot. Potrivit rechizitoriului Parchetului Tribunalului Galaţi în dosarul 275/P/2012, agresorii au pătruns seara în curtea familiei Cucu şi şi-au pregătit atacul, inclusiv prin înţeparea roţilor maşinii, pentru ca victima să nu poată fugi.
„Inculpaţii Aristide Felea şi Ionuţ Ţocu au pătruns în curtea părţii vătămate prin spatele casei şi ajungând în dreptul autoturismului victimei, Ionuţ Ţocu i-a înţepat roţile, iar Aristide Felea a deşurubat becurile pentru a nu putea fi văzuţi. După aceasta, cei doi au luat două bâte, au mers pe prispa casei, au oprit curentul de la tabloul electric, iar în momentul în care Ionel Cucu a ieşit din casă pentru a vedea ce s-a întâmplat, au început să îl lovească atât în zona capului, cât şi pe restul corpului”, se spune în rechizitoriul Parchetului.

Un nou „mandat” pentru primarul PSD: trei ani cu suspendare

Dosarul a fost trimis în instanţă în august 2017. În dosarul 3175/121/2017, magistraţii de la Tribunalul Galaţi au schimbat unele încadrări juridice şi, în iunie 2018, l-au condamnat pe PSD-istul Neculai Hanţă la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lovire sau alte violenţe.Unul dintre interpuşi, Sorin Pascal, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la lovire sau alte violenţe. Celălalt intermediar, Marian Felea, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1.800 lei pentru complicitate la instigare la lovire sau alte violenţe. Unul dintre ciobanii agresori, Ionuţ Ţocu, a decedat. Cel rămas în viaţă, Aristide Felea, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru lovire şi alte violenţe. Au făcut apel toate părţile din dosar şi, pe 6 februarie, Curtea de Apel Galaţi a pronunţat sentinţa definitivă şi irevocabilă prin care a menţinut pedepsele dispuse de Tribunal, dar a diminuat daunele plătite lui Ionel Cucu de grupul de infractori. Instanţa a redus de la 32.823 lei la 150 lei cuantumul daunelor materiale şi de la 350.000 la 50 000 lei cuantumul daunelor morale.

Partea bună: a fost dovedit atacul

Pedeapsa putea fi mai aspră, pentru că primarul PSD constituise un grup infracţional care să îl elimine pe contracandidatul de la PNL.
Victima, Ionel Cucu, spune că pentru el nu contează că Neculai Hanţă a fost condamnat cu suspendare, fiind important că a fost dovedită calitatea acestuia de infractor. „Raportat la gravitatea faptelor, evident că sentinţa ar fi trebuit să fie una care să descurajeze astfel de fapte, pentru că, aşa cum este în cazul de faţă, un oarecare poate spune: «Ce risc dacă îl omor pe unul?». Dar, în acelaşi timp, am şi o oarecare satisfacţie, pentru că putea fi şi mai rău. Puteau să spună că îi achită, pentru că nu sunt dovezi. Am această mică satisfacţie că fost stabilită calitatea de infractor a lui Neculai Hanţă, pentru că era clar că el este în spatele acelei acţiuni. Statutul lui de infractor a fost dovedit. Faptul că i-a dat cu suspendare nu mă deranjează, pentru că nu ţineam să facă puşcărie. Pentru mine, important era să fie dovedite acele fapte”, ne-a declarat Ionel Cucu.

„Dacă n-ai croiala celor de acum, nu te băga în politică!”

Există şi o morală. Ionel Cucu spune că avea o profesie şi o situaţie bună şi a intrat în politică pentru implicarea în rezolvarea problemelor comunităţii, nu pentru funcţii şi bani. Dar după ce i s-a întâmplat familiei sale, inclusiv teroarea pe care au suportat-o şi faptul că au fost nevoiţi să vândă casa şi să construiască alta, crede că politica este pentru genul de oameni care populează astăzi scena acestui domeniu, devenind violenţi când e vorba de interesele lor: „Pentru oamenii ca mine, care au crezut în democraţie, care au crezut în valorile ei şi că pot face ceva, e trist. Eu aveam o profesie în care nu mă durea capul. Stăteam deoparte, nu mă implicam în sfera politicului. Dar mi-am spus, eu stau, ăla stă, nu se implică, atunci avem pretenţii să se schimbe ceva în societatea asta? Şi acum parcă am sentimentul de vinovăţie că am schimbat firul vieţii la întreaga familie. Atunci aveam fetiţa de opt ani. Să fie de învăţătură. Dacă n-ai croiala celor de acum, mai bine stai deoparte, nu te băga în politică!”.

Pentru această răfuială în stil mafiot, instigatorul a primit o pedeapsă cu suspendare. Şi magistraţii nu intraseră, încă, în greva de pauză de masă.

Tudor Bălănescu 15 - martie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...