logoImpact EST nr. 860 - 27.02.2021

Treaba cu IMM-urile e oablă. E criză, economia se fâsâie, Galaţiul e pe primul loc la datorii la bănci, forfetarul lui Pogea a terminat rapid (în 2012) 1218 firme, şomajul după indicatori e la nivelul 18 000 (după statistici şi alţi indici e de 30 000), şi la orizont se iţeşte capul de mort al altui atac forfetar. E un atac mai blând, da orşicât, chiar dacă forfetarul loveşte selectiv, acolo unde e discriminare se cheamă că nu mai este etică. Şi tocmai despre asta a vorbit vreo oră preşedintele Patronatului IMM, Marian Filimon, revenit la afaceri după farsa cu deghizarea în UDMR-ist.

 

Carevasăzică, Maria Grapini de Galaţi vrea să facă istorie cu Forfetarul Grapini

Este de tristă amintire „Forfetarul lui Pogea” şi apoi al lui Niţă, cei doi terminatori economici (asasini e prea mult pentru ei) care au desfiinţat dintr-o lovitură 100 000 de firme. Guvernul Ponta vine să dreagă situaţia cu un forfetar adevărat, care e cu totul altceva decât taxările demente pedeliste, ce erau de fapt o taxa minimă pe cifra de afaceri (aplicat aiuritor la toată suflarea IMM-istă). Nu rămâneţi perplexaţi! Principiul nu mai este „scapă cine poate”, ci cu totul altul. Esenţa noului forfetar adus de noul ministru pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, este „conceptul de etică în afaceri”, zice preşedintele Patronatului IMM-urilor (PIMM) Galaţi, Marian Filimon. Adică la condiţii egale de dezvoltare a unor afaceri similare (locaţie, dotări, resurse umane), să se colecteze contribuţii egale. Mai ales că un forfetar bun înseamnă să contribui cu o sumă care este mai mică decât 16% din cifra de afaceri. O afacere înseamnă, prin însăşi natura ei, să produci profit. Or, nu se poate să nu dai nimic statului român, nu? Dai o „redevenţă fixă, anuală, mai mică decât actualul impozit pe profit de 16%”, care nu mai este de fel impozitul minim al foştilor miniştri Pogea sau Niţă”, zice Filimon, care tocmai a stat la sfat cu ministrul Maria Grapini. Un alt avantaj al impozitului forfetar este reducerea corupţiei şi a birocraţiei: „Dacă ţi-ai plătit dările, eu, ca stat, nu mai am treabă cu tine, vorbind din punct de vedere financiar-contabil. Şi astfel, tu, ca întreprinzător, elimini stresul, abuzul, şpaga, corupţia şi birocraţia”. Aşa o fi, până se vor vedea efectele în teren. Deocamdată, vorbim de intenţia de impozit forfetar. Ce vrea de fapt ministrul Maria Grapini?

Băieţii deştepţi sunt idioţi: nu faci afaceri ca să nu-ţi iasă profit

Ministrul Grapini vrea ca impozitul să fie aplicat selectiv, doar în anumite domenii şi în special în domeniul serviciilor. Sunt ochite nişte servicii, cele care sunt renumite pentru şmecheriile cu lipsa de profit. Cum dracu să nu faci profit, când eşti pensiune de turism, pe aceeaşi vale unde un alt intreprinzător varsă la stat sume considerabile? Raţionamentul este valabil pentru servisuri auto, spălătorii, saloane de înfrumuseţare sau croitorii. Pentru mulţi dintre aceştia din urmă funcţionează regula „băiatului deştept”, care varsă bani la negru, şi nu este niciodată căutat la conturi şi facturi. Au treabă în 90% din timp, dar nu fac profit, la dracu! Pentru că –la naiba-sunt parazitate (a se citi sifonate) de firme prietene, pentru servicii de consultanţă şi PR. Vă daţi seama ce consultanţă iese la număratul boabelor din agricultură, sau din traficul cu portocale cu TVA uitat prin Grecia sau Turcia? Sunt şi veşti bune despre acest forfetar cu faţă umană. Nu va fi aplicat mai devreme de jumătatea acestui an şi doar după ce CNIPMMR va derula analizele de impact economico-social, se vor face simulări şi se vor elabora normele metodologice. Aşa mai merge. Altfel, e nasol. La ultimul apel, după ce au lovit piraţii Niţă şi Pogea, „circa 193.000 de societăţi comerciale din România şi-au închis porţile în 3-4 ani de aplicare a impozitului minim”.

Silviu VASILACHE 1 - februarie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg