logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

Miercurea trecută, pe 24 octombrie, între orele 11,00 şi 12,10, am avut o întrevedere cu industriaşul (cred că singurul cu capital autohton) Andrei Lişinschi. Nu-l văzusem de prin  Săptămâna Luminată a anului 2009, după ultima lui aventură politică din 2008, când toţi îl uitaseră după ce i-au pierdut mandatul de primar al Galaţiului, cu consecinţe devastatoare şi în anii ce au urmat. Gândirea lui economică, venită din practică şi nu din suptul degetului, m-a impresionat. Mai ales că el nu a cumpărat fabrici şi uzine cu scrisori şi parandarături în loc de capital şi capitalizare.

Iar în timp ce aceşti jmekeri globali primesc ajutoare de stat mascate pentru simplul motiv că taie la fier vechi fabrici şi uzine cu energie electrică ieftină, din zona hidro.

Am să transcriu, fără pretenţia de a cita mereu, parte din discuţia avută cu el, chit că a acceptat cu greu să fac publică întâmplarea de o cafea.

Ştiu exact halul ăn care mă vor blama postacii pe ediţia online a Impact-est, dar vă garantez că acest om nu mănâncă mai mulţi cartofi prăjiţi decât salariaţii lui. Şi nici fripturi cu mai multe guri. Iar ca el mai sunt un Mihai Ţimpău –Avansucrom, un Costică Caluian- Cozamin … dar promit un inventar al producătorilor, industriaşilor, nu al atârnaţilor de banul public.

 

Radiografie între Sidex şi Primărie

După privatizare, toată industria pe orizontală dependentă de Sidex a fost distrusă. De la autoturisme, aragazuri, maşini de spălat, până la coaşte de frigidere. Şi în timp nu au dezvoltat nimic. Taie şi atât. De aia Galaţiul este în mare pericol. Înţeleg echipa Primăriei de acum. Nu a ştiut ce găseşte. Dar să fii la final de an şi să nu îţi declari proiecţiile majore pentru 2013 … pe zonele de investiţii, infrastructură…, de atragere de investitori …

Cum să motivezi vopsirea bordurilor, una roşie, următoarea albă, pe motiv de stoc de vopsea pe care l-ai moştenit, ca şi la bordurile pe care le schimbi pe Brăilei? De ce nu vinzi stocurile?

Iată, chit că eu cumpăr toată materia primă din import, nu am disponibilizat oameni. Arcelor Mittal nu îmi dă absolut nimic decât cu  banul jos. Am obţinut finanţări externe şi ei refuză să ne dea materie primă, chit că am contract cu ei cu plata la 30 de zile.

Înseamnă că ne consideră un concurent, că le este teamă de noi, de investiţiile noastre. Nu au decât să închidă în primăvară şi LBC, cum au făcut cu LTG şi să aducă din Polonia tot. Dar cred că politica lor faţă de INTFOR-PROFILAND este dictată de teama de investiţiile noastre, de singura concurenţă din zonă. De aia se duc naibii bugetele publice prin închideri de capacităţi, cotele de TVA, impozite pe clădiri, terenuri şi utilaje, dar noi vedem doar pierderea a 20.000 de locuri de muncă, nu şi celelalte nenorociri din industria pe orizontală.

 

Eu import materia primă din Ucraina, Ungaria, Serbia şi Slovacia

Toată producţia noastră se bazează doar pe materia primă din import. Parteneri ne sunt Dunafer-Ungaria, UES Steel-Serbia, Zaporoje-Ucraina şi o firmă din Slovacia. Transport totul de la mari distanţe. Cât a fost Dunărea scăzută, a trebuit să transportăm pe calea ferată, cu costuri suplimentare de trei euro pe tonă şi cu timp dublu. Eu import cam tot şi export doar 30%, căci 70% dau la intern. Putem dubla producţia, dar nu avem suficientă materie primă. Ne închidem într-un cerc vicios. Suntem la zi cu salariile şi cu dările către stat, profitul este foarte mic. Tragem şi de oameni, dar tot 180 de ore pe lună muncesc. Dar mai eficient. Efectele restructurăruii le simt şi ei prin orele suplimentare prestate. Dar toate sunt plătite sau recuperate prin zile libere, nimeni nu a prestat mai mult de 30 ore suplimentare într-o lună. Asta e, lumea trebuie să înţeleagă că nu am mai luat credite de patru ani de zile.

Guvernul ne concurează la bancherii interni

Cele mai dure şi continui lovituri vin din partea Guvernului. Păi el se împrumută de pe piaţa internă, nu de la extern şi ne ucide pe noi, agenţii economici. Care creăm locuri de muncă, plătim salarii, taxe şi impozite … Iar Guvernul se împrumută greşit ca să plătească şomaj. Pierim pe mâna celor care ne guvernează. Ce este acela PIB în care tu plăteşti şomaj din cauză că tu te concurezi cu agentul economic în băncile interne? Păi eu am salariaţi, deci nu şomeri plătiţi de Guvern cu bani cumpăraţi de la băncile interne, care îşi pot ei cumpăra credite, sau au cu ce îşi plăti creditele contractate pentru bunuri şi investiţii. În ultimii patru ani nu a fost luată absolut nici o măsură pentru a sprijini agenţii economici. Tot ce ne mai ţine, vine de la Dumnezeu, de la care tot aşteptăm. Iar guvernaţii din ultimii patru ani, mint. Care creştere economică? Minciuni pentru proştii prin care câştigă alegerile.

Am avut trei guvernări în ultimii patru ani. Doar incapabili să ia o hotărâre eficientă economic. Consum, cerşeală de voturi. Totul s-a dus pentru redresare ţării, nu a economiei, pentru investiţii şi pentru susţinerea firmelor care alimentează Produsul Intern Brut. Ce gândire e asta, din ultimii patru ani? Păi în anii ’30 era criză economică. Ştii ce a făcut Casa Regală? A dat drumul la o mare investiţie pe care o avem şi azi, numită Palatul Snagov. A creat locuri de muncă şi a pus în mişcare producţii şi servicii.

De ce nu e producţia INTFOR  în autostrăzi şi parcări?

Uite, produc acei parapeţi de protecţie pentru autostrăzi. Dar nu sunt cumpăraţi de la noi, ci din China, pentru că sunt mai ieftini … dar şi neomologaţi …

Dar … atâta timp cât totul e la mâna politicului, a guvernelor, a preşedintelui, în următorii ani ne va fi mai rău, nu mai bine.

Dau bugetului de stat să creeze şomaj, nu muncă şi investiţii, ba, mai mult, concurenţă de netrecut pe piaţa bancară autohtonă, circa 200.000 de euro pe lună cu titlu de taxe şi impozite.

Mie nu mi se întoarce nimic. Sunt doar vânat ca agent economic şi nu tratat ca partener, la creşterea PIB.

Gelu CIORICI 1 - noiembrie - 2012

3 Responses so far.

  1. Cleopatra spune:

    ASA ESTE! PERFECT ADEVARAT!

  2. ion spune:

    felicitari pentru ceea ce facetu pentru galati

  3. Lidia spune:

    Chiar daca in trecut nu am avut o relatie tocmai corecta (din partea mea si fortata de imprejurari)fata de dumneavoastra ,va admir pentru tot ce incercati sa faceti pentru a mentine locurile de munca din acest oras. Stiu ca la fel ca dv mai sunt si altii care se zbat pentru a exista un sector productiv in aceasta tara. In 22 ani nici un guvern nu a inteles sau nu a vrut sa inteleaga,ca fara productie , fara plus valoare pe resurse vom ajunge o tara care nu vom face alceva decat sa importam, sa creem lucuri de munca altora, si sa vindem la preturi de nimic tot ceea ce avem.Iar ceea ce spuneti in interviu este perfect adevarat. Numai ca romanii vor fi iar masa de manevra in alegerile care se apropie. Va doresc multa sanatate.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...