logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

De la 1 iunie 2014, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, preconizează să desfiinţeze 30 de instanţe judecătoreşti, dimpreună cu parchetele care le deservesc, proiectul de lege fiind deja lansat în dezbatere publică. Analiza care stă la baza acestei legi are în vedere anii 2009-2012, primul argument pentru dizolvare fiind numărul de cauze ale instanţelor. Cele cu maximum 3500 de dosare pe an, în condiţiile în care la toate instanţele de fond se înregistrează peste 5.000 de cauze, vor fi sigur desfiinţate. Excepţie ar putea face acele instanţe situate în localităţi care deservesc comunităţi situate la mare distanţă şi cu acces limitat ca transport către viitoarele instanţe care le vor prelua. Pe raza Curţii de Apel Galaţi, din care fac parte judecătoriile şi tribunalele din judeţele Brăila, Vrancea şi Galaţi, se află în situaţia de a fi desfiinţate de la 1 iunie 2014, trei instanţe, dimpreună cu parchetele care le deservesc.

Din judeţul Brăila sunt vizate Judecătoria şi Parchetul Însurăţei (probabil vor fi preluate de către Făurei), din Vrancea sunt vizate Judecătoria şi Parchetul Adjud (vor fi preluate de Panciu, probabil), iar din judeţul Galaţi sunt vizate Judecătoria şi Parchetul Lieşti care sigur vor trece la instanţele similare din Tecuci.

Desigur, se are în vedere şi refacerea echilibrului dintre numărul de angajaţi şi volumul de muncă dar şi prevederile noului Cod penal şi al noului Cod de procedură penală. La final cităm din expunerea de motive care se bazează pe noile Coduri: „Prin noile dispoziţii legale, în vederea reducerii duratei proceselor şi a simplificării procedurilor judiciare penale, au fost operate modificări de substanţă precum: împărţirea mai judicioasă a funcţiilor judiciare penale, introducerea procedurii de cameră preliminară, reglementarea instituţiei renunţării la urmărirea penală, eliminarea căii de atac a apelului, regândirea sistemului căilor extraordinare de atac” şi, adăugăm noi, deja intrarea în funcţiune a Instituţiei Mediatorului, care la Galaţi este extrem de bine reprezentată, graţie, mai ales, instinctului organizatoric al lui Andrei Zanopol, un pionier în materie.

Gelu CIORICI 7 - februarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...