logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

Cet galatiMinciuna şi gargara politică au tot ţinut loc de viziune economică, de strategie de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung, de un minim patriotism local, de bun simţ, aici, la estul estului, în Republicuţa Damnată Galaţi. Venetici sau nu, aleşi sau numiţi, aproape toţi, în ultimii 25 de ani, fie că au ocupat funcţii şi demnităţi în structurile locale sau centrale, nici unii n-au trecut de orizontul bombeului propriului pantof şi interes. Toată această golăneală din ultimii 25 de ani a dus acest oraş în zona ucrainiano-basarabeană, nu înspre vestul Uniunii Europene, PIB-ul per capita de gălăţean fiind sub al buzoienilor, vrâncenilor, brăilenilor, băcăoanilor, în ultimii 12 ani judeţul Galaţi pierzând şi circa 100.000 de locuitori.

Despre aeroport şi pod peste Dunăre… sunt doar investiţii materializate între gugumanii noştri şi cei ai Brăilei, care în afară de orgolii mici şi personale n-au avut niciodată nimic de pus pe masa strategiilor de dezvoltare a acestui mare binom urban.

Curând, la orizontul imediat, adică din aprilie 2015, municipiul Galaţi, cel ce se afla pe locul cinci în România ca pondere în PIB, se va zări un oraş cu statut de Tg. Bujor, Făurei, Ianca sau Tecuci, unde prin ferestrele apartamentelor se iţesc burlanele pentru evacuarea fumului de la încălzirea cu lemne. Culmea este că tot ce am dezvăluit noi, aici la Impact-est, în ediţia 563, de săptămâna trecută, este cunoscut şi dezbătut încă din 2013, dar ticăloşia autorităţilor numite şi alese are mizerabilul rol de saltea pe ţambal, de prostire a majorităţii sărăcite care populează cele 50.000 de locuinţe racordate, încă, la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă menajeră.

Citiţi şi vă cruciţi! Dar nu mai staţi cu mâinile în slip! Căci aşa vă veţi încălzi, dacă nu luaţi atitudine publică.

Noi avertizăm şefii instituţiilor abilitate, cu putere de control, anchetă şi decizie să acţioneze şi să aplice legea, dar să răspundă şi public dacă şi-au respectat fişa postului pentru care sunt plătiţi din taxele şi impozitele noastre.

De trei ani, Apaterm e falanster sau chibuţ

Precizăm că demersul nostru jurnalistic trebuie tratat ca atare, noi neemiţând pretenţia că am avut acces la documentele financiare or de altă natură, dar facem asta cu bună credinţă, la mijloc fiind interesul public şi bani publici, peste 120.000 de persoane urmând să trăiască în oraş ca-n fundul curţii, în mediul rural, vinerea neagră de 3 aprilie 2015 punându-i pe toţi captivii sistemului centralizat de termoficare cu gâtul pe tăietor.

Încă de acum trei ani, din vremea când ”cehul” George Cubasa directorea politic Apaterm – prelungirea inutilă a Electrocentrale, producătorul de energie termică şi electrică, – gigacaloria este facturată către populaţie sub preţul cu care o achiziţionează de la producător. Diferenţa de preţ a fost acoperită (sau nu) prin subvenţii de la bugetul local şi de la bugetul centralizat. Aşadar, Electrocentrale vând gigacaloria către politizatul Apaterm cu 174 de lei, sumă la care Apaterm adaugă pentru distribuţie şi schimb de căldură, 150 de lei pe gigacalorie. În total, 324 de lei pe gigacalorie. Da, dar populaţiei captive îi este facturată gigacaloria cu 250 de lei, diferenţa fiind acoperită, rar, din când în când sau de loc, de către Guvern şi de către Consiliul Local Municipal, din taxele şi impozitele tuturor. De pildă, de când Guvernul Ponta a venit la putere, subvenţia pentru acoperirea celor 74 de lei pe gigacalorie nu a mai fost virată decât parţial şi electoral, adică abia în octombrie 2014, înainte de alegeri. Sigur că suma subvenţionată de către guvern acoperă doar preţurile neprevizionate pentru combustibilul utilizat în producerea energiei termice.

O întâlnire a decidenţilor. Dar în favoarea privatului ArcelorMittal!

Tot în anul de greaţă 2013, Instituţia Prefectul Judeţului Galaţi a moderat o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Electrocentrale, Romgaz, ArcelorMittal, Primarul municipiului reşedinţă de judeţ şi ministrul Industriei. Ciudată, acea concluzie-decizie de atunci, când prefect era îndelung arestatul şi acuzatul Bocăneanu. Deci, Electrocentrale va fi ţinută în viaţă, pe funcţionare, până este gata investiţia ArcelorMittal, prin care fabrica de produse siderurgice îşi va da în folosinţă propria sursă de abur tehnologic de 35 de bari, presiune necesară funcţionării oţelăriilor. La această oră, conform surselor neoficiale, se lucrează din plin la instalaţiile existente, turbine, cazane şi recuperatoare de gaz de furnal (din singurul furnal rămas în funcţiune, din şase).

Astfel de resurse energetice sunt de la începuturi, asigurate, contra cost, de către Electrocentrale … care şi-a abandonat … strategic investiţiile şi şi-a programat la fel de politic şi strategic tragerea obloanelor…

Specialiştii la care s-a renunţat şi au fost şi rejectaţi din sistem opinează că şi investiţia de 40 de milioane de lei, care a fost abandonată, are la bază tot o strategie ticăloşită. Din aceşti bani urmau să se pună în funcţiune turbine cu gaz metan prin care s-ar fi produs energie termică pentru oraşul Galaţi şi energie electrică pentru sistemul naţional. Dar investiţia a rămas la stadiul de gargară cu aburii gurii, atâta timp cât este activ clamată, când pentru ea nu există nici măcar studiu de fezabilitate.

Ne oprim aici pentru această ediţie şi promitem să le dăm cuvântul, asigurîndu-le spaţiu tipografic, lui Sinan Mustafa, directorul cu firman de AGA-man, şi lui Laurenţiu-Octavian Graure, director general Halânga(t) la Galaţi, pentru a ne combate cu documente şi argumente opiniile şi criticile pe care le-am adus şi le vom aduce despre ce se întâmplă în curtea acestei companii strategice cu capital de stat. Este mai demn aşa, decât să se ocupe cu vânătoarea de vrăjitoare şi cu sereizarea prin salariaţii pe care îi şefesc.

A consemnat,

Gelu CIORICI

Gelu CIORICI 5 - decembrie - 2014

2 Responses so far.

  1. kmy spune:

    Proiect la nivel national si international pentru care se cauta persoane cu
    abilitati in domeniul operator calculator, cu minim studii medii, cu sau fara experienta. Lucru presupune navigare pe internet pe tema data cca 3 ore pe zi. Se asigura training si plata proportional cu rezultatele obtinute. Pentru informatii trimite un mail cu textul „INFO” la adresa : carmen_laca@yahoo.ro

  2. Ionita spune:

    Bine scris. Pacat ca cine trebuie sa vada nu vede.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...