logoImpact EST nr. 889 - 17.10.2021

Hahui n-a dat amenda haihui

În ediţia anterioară, vă prezentam situaţia dificilă în care a ajuns CAR Pensionari (CARP) Galaţi, ca urmare a unor acţiuni ilegale, angajate de actuala conducere.
Să recapitulăm: în urma unei sesizări, Poliţia Locală Galaţi verifică reclamaţia, constată şi amendează CARP Galaţi cu 1000 de lei. Ion plăteşte, că doar nu dă din pensia lui, ci din banii pensionarilor, pe care a ajuns să-i gestioneze cum are chef, fără număr şi fără control intern. Dar acesta este numai vârful aisbergului; constatările ilegalităţilor nu s-au făcut doar în privinţa lucrărilor la clădirea de patrimoniu istoric, din strada Domnească 52, ci şi la imobilul din strada Tecuci nr. 3, bloc V3, tronsonul 1-2 aflat – surpriză – tot în proprietatea CARP Galaţi.
Interesant este că, dincolo de amendă, s-a declanşat o acţiune penală. În ultimul paragraf din nota de răspuns a Poliţiei Locale, se specifică:
„Având în vedere că imobilul din str. Domnească nr. 53 se află în Zona Istorică de referinţă ZIR 3, Ansamblul Urban str. Domnească, executarea lucrărilor de construcţii fără autorizaţie de construire constituie infracţiune, conform prevederilor art.24, litera a) din Legea 50/1991, actualizată, drept urmare au fost sesizate organele de cercetare penală.”

E frumos şi meritoriu că Poliţia s-a mişcat, fie şi cu această amendă formală. Asta nu rezolvă, însă, problema cea mai acută: distrugerea elementelor unice, de patrimoniu, din cladirea de pe Domnească. Cu fiecare zi care trece, continuându-se lucrările neautorizate, istoria oraşului e-n pericol să se mai stingă puţin. Aproape insesizabil, dar ireversibil, identitatea, frumuseţea şi trecutul oraşului mor.
Autorităţile locale sunt părtaşe la aceasta crimă colectivă lentă, continuă – prin indiferenţă, incompetenţă, interese de gaşcă şi obtuzitate.
De aceea, printr-o adresă înregistrată acum câteva zile, pe 22 octombrie, Dumitru Pascu revine, solicitând Poliţiei Locale „să se acţioneze de urgenţă, pentru a putea proteja monumentul în cauză. …vă aduc la cunoştinţă că lucrări similare, fără aprobare, s-au mai desfăşurat anterior, dovedindu-se a fi de proastă calitate. …indulgenţa dumneavoastră a fost greşit interpretată de cei implicaţi care, în lipsa dispoziţiilor exprese de sistare a lucrărilor până la intrarea în legalitate, continuă cu inconştienţă”.

La izvorul cu bani

Casele de Ajutor Reciproc sunt mai tari decat o bancă. Oferă condiţii mai avantajoase pentru împrumuturi, restricţiile sunt mai puţine, retragerile mai uşoare şi dobânzile mai bune. Nu e de mirare ca s-au strâns aproape 60000 de membri ai CARP Galaţi.
Banii lor sunt la dispoziţia conducerii, care face ce vrea cu ei. Concret, cum faci să ajungi membru CAR?
După ce ai plătit o taxă de membru al CAR-ului pentru care optezi, poţi să începi să faci depuneri în fondul social. Nu este vorba de un depozit similar celui bancar deoarece, conform legii, CARP-urile nu voie să atragă depozite. În acest fond social, depunerile fiecărui membru sunt recompensate cu o dobândă anuală care diferă de la CAR la CAR, de la 1% până la 5%, în funcţie de prevederile interne, politica financiară şi statutul fiecărui CARP.
Odată devenit membru al asociaţiei poţi solicita şi un împrumut în baza veniturilor individuale, inclusiv pensii. Astfel, ratele împrumuturilor sunt de 40-60% din veniturile lunare (fără a fi scăzut coşul zilnic de consum), iar dobânzile la aceste împrumuturi variază de la 10% la 25%. Sunt şi CAR care oferă promoţional şi împrumuturi cu dobândă de 7-8%. Chiar dacă nu eşti condiţionat de existenţa unor depuneri în fondul social, existenţa acestora uşurează obţinerea împrumutului.
De regulă, dobânzile la depozitele bancare ale populaţiei sunt cuprinse între 1,25 şi 0,01%. Dar Casele de Ajutor Reciproc au ajuns să ofere dobânzi şi de 5% pe an pentru economiile proprii şi credite până la cinci ani. Conform Codului Fiscal, economiile membrilor înscrişi în CAR-uri nu sunt supuse nici unui fel de impozitare sau comisioane de tipul celor percepute de bănci.
De asemenea, dacă membrul CAR doreşte să îşi retragă la un moment dat depunerile şi nu are vreun împrumut în derulare, ele îi sunt puse imediat la dispoziţie de către asociaţie fără să fie taxate cu impozitul de 16% pe câştig,ca în cazul băncilor. În plus, nu există sumă fixă de depunere sau perioade impuse, ca în cazul băncilor.
CAR-urile funcţionează pe teritoriul României în baza mai multor legi: Legea nr. 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor si al uniunii acestora, OG 26 pentru funcţionarea organizaţiilor non-guvernamentale şi Legea 93 privind funcţionearea IFN-urilor.
Aceste instituţii financiare de tip nou funcţionează ca nişte asociaţii şi principala diferenţă faţă de vechiul CAR este dată de faptul că nu mai trebuie să economiseşti o perioadă de timp o sumă fixă pentru a obţine un împrumut.
Mai mult – dacă vrei să economiseşti, economiseşti, dacă vrei să te împrumuţi, te-mprumuţi, fără ca cele două acţiuni să fie condiţionate una de existenţa celeilalte.

Lovitură imobiliară de 30 de miliarde

Pe site-ul propriu (http://www.carpgalati.ro) CARP Galaţi susţine că „Singurul imobil care se mai află în proprietatea C.A.R. Pensionari Galaţi, este actualul sediu din strada Domnească nr.53.”
Ei, nu e chiar aşa. La un preţ foarte mare, conducerea CARP Galaţi a cumpărat, relativ recent, un spaţiu situat la parterul şi etajul 1 al blocului V3, strada Tecuci nr. 3, în apropiere de zona Pieţei Centrale.
Spaţiul cu pricina era impropriu funcţionării CARP-ului, în condiţiile de degradare în care se găsea, la momentul achiziţiei.
Era chiar necesar desfăşurării activităţii asociaţiei? Surse autorizate susţin că nu, nicidecum.
Să arunci 30 de miliarde de lei vechi pe un spaţiu despre care numai Dumnezeu ştie cât va mai înghiţi să devină locuibil şi funcţional, conduce la suspiciunea rezonabilă că, sub masca necesităţii, această mega-tranzacţie imobiliară a lăsat marje ameţitoare „comisioanelor”.
Această bănuială este întărită şi de felul incorect în care s-a derulat afacerea: fără o expertiză financiar-contabilă elaborată de un expert evaluator atestat, angajat de cumpărător, aşa cum prevede legea, fără fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.
Un participant la momentul critic al aprobării de principiu, obţinută pe vorbe, fără acte de fundamentare şi expunere riguroasă a oportunităţii achiziţiei, descrie punctul zero al şmenului de treizeci de miliarde: „Nepregătiţi, superficiali, obosiţi sau aserviţi, delegaţii Adunării Generale au aprobat de principiu, cuceriţi atât de gustarea gratuită din pauză, cât şi de propria ignoranţă”.
Desigur, hemoragia provocată de această achiziţie nu se va opri aici. Devizele şi facturile ce vor curge după, pentru lucrările necesare reabilitării spaţiilor de la V3, sunt o altă sursă de veselă perspectivă, practic incontrolabilă, de îngrăşare prin comisioane.

Dan Manole 26 - octombrie - 2018

One Response so far.

  1. Badass spune:

    În curând, mult mai detaliat, despre familia Buruiană- mamă,fiu şi noră, toți ocupând absolut toate posturile cheie din această unitate( șef serviciu contabilitate, director tehnic administrativ ,jurist)- care aproape și.au trecut această unitate pe PERSOANĂ FIZICĂ.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg