logoImpact EST nr. 889 - 17.10.2021

În clasamentele acestea pe care ni le dă anual preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM), udemeristul Marian Filimon, remarc faptul că în anul trecut s-au afirmat în panoul fruntaşilor, conform profitului brut, companii cu activităţi din zona financiară nonbancară (IFN-uri), a pazei, construcţiilor şi, în sfârşit, din zona agriculturii.

Cu cât ieşim din zona întreprinderilor mari, cu peste 500 de salariaţi, şi ne îndreptăm spre microîntreprinderi, cu până la nouă salariaţi, ceaţa anonimatului se îndeseşte.

Iar când ajungem la componenta „Întreprinderi nou înfiinţate”  a Topului pe 2011, deja ne aflăm în întuneric, numele companiilor devenind de-a dreptul fistichii şi greu de anticipat în zona activităţii de bază.

Pentru anul acesta, colegiul director al PIMM, care a alcătuit Topul, nu ne-a mai furnizat şi date în legătură cu numărul salariaţilor, iar noi vom elimina din cele patru rubrici codul CAEN (cel ce reprezintă natura activităţii de bază) şi valoarea activelor, pentru economia informaţiei părându-ni-se suficiente rubricile care relevă profitul brut şi cifra de afaceri. Dar şi mai mult am fi dorit să ştim ce întorc aceşti capitalişti societăţii prin care respiră şi prosperă. În afară de plata unor taxe şi impozite care ne cocoşează pe toţi, micro, mici, mijlocii şi flauşaţi. Dar corecţi şi consecvenţi ca boii. Ca să aibă de-alde jmekerii din Palatul de Finanţe cum să-şi dubleze salariile prin stimulente din care să ne  cămătărească şi să dea lovituri imobiliare. Oricum, se cuvine să-i felicităm pe toţi aceşti antreprenori şi pe salariaţii cu care au reuşit să împingă lucrurile  înainte în aceste timpuri fanariote.

Vom comenta pe scurt fiecare dintre cele cinci categorii. Dar aşteptăm ca voi, cititorii de Impact-est, să ne furnizaţi date, pentru că vă ştim calificaţi şi, de multe ori, mai informaţi decât noi.

 

La categoria „mari” avem traficanţi de TVA şi de-alde pază

Revine spectaculos, pe timp de criză acută în construcţii şi pe piaţa metalului, Arabesque SRL a familiei Rapotan. Ea ocupă locul unu la categoria „Întreprinderi Mari” cu un profit brut de peste zece milioane de euro, având o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei noi. Pe locul doi a venit spectaculos Mairon SA, a lui Costel Miron. Din păcate, ambele şi-au mutat centrul de greutate al afacerilor în Bucureşti, dar iată că Mairon cade spectaculos sub Arabesque cu un profit brut de doar peste zece milioane de dolari.

În aceeaşi zonă stă şi Vega 93 SRL a lui Anca şi Ionuţ Istrate, iar dacă e doar pe locul trei, vedeţi şi profitul brut de milioane de euro realizat de către Agrojor SRL, Viva Construct şi de Viva Company.

Surpriza la această categorie este constituită de către Agrium-Agroport România SA, aia care a păpat TVA de peste zece milioane de euro, în câţiva ani, şi, atenţie, firma de protecţie şi pază, Dialfa Security SRL.

Mister Mănăilă, fost lider sindical în Sidex, reuşeşte performanţa unui profit brut de circa 1,5 milioane de euro. O menţiune aparte trebuie acordată firmei Anghel N.G. SRL care, iată, în plină criză a oţelului, intră în top pe poziţia 13, una dintre activităţile de bază fiind exportul de fier vechi.

Agricultură, cămătărie şi servicii

La cea de a doua categorie a Topului, habar nu avem pe cine felicităm din Pheonix Slag Services SRL pentru că s-au clasat pe locul unu, cu un profit brut de peste 20 de milioane de lei. Despre asfalt tango nu vorbim căci au de dat cu subsemnatul pentru ei Eugen Chebac, Florin Popa şi Bunea Stancu. Felicităm agricultorii, în schimb: Agrogal şi Agrimat, dar şi pe cei de la Navrom Bac, madam Vasilache reuşind să facă profit şi din Dunărea seacă.

Dar, cel mai important în această categorie este creierul celor de la ICEPRONAV. Aplauze prelungite.

La mici şi micro ne cam prindem urechile!

Dar tot trebuie remarcat faptul că la „Întreprinderi Mici” se dă de autogol Fotbal Club Oţelul SA, manageriată în 2011 de către primarul din 2012, Mareusss Stannn, plimbacios prin Suedia în această săptămână.Noi îl aşteptăm pentru un interviu acilea, în Republicuţă! Atenţie, totuşi nu este rău să vă uitaţi atent la categoriile „Microîntreprinderi” şi „Întreprinderi nou înfiinţate”, pentru că vă aşteptăm comentariile. Pot spune doar că sunt încântat să zăresc întreprinzătorii din zona agricolă şi rurală şi, mai ales, să remarc făptul că în plină criză a metalului, Andrei Lişinschi, revine în prim plan cu Profiland Steel SRL.

Tuturor, patroni şi angajaţi, felicitări, pentru că nu trebuie să uităm că din taxele şi impozitele muncii lor sunt finanţate sănătatea, învăţământul, cultura şi pensiile celor care ştiu doar să înjure, să pută şi să aglomereze GRATUIT mijloacele de transport în comun. În marea lor majoritate, căci faţă de ceilalţi ne prezentăm scuze.

 

Gelu CIORICI 5 - octombrie - 2012

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg