http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 979 - 25.04.2024

Tocmai am supărat nişte agenţi infiltraţi în presă cu ştirea despre noua afacere a grupului de investitori strategici Găvăneanu, provenind din serviciile secrete ale Epocii Ceauşescu – finanţarea ziarului Presa Galaţi.ro, când se dădu pe goarnă o afacere şi mai tare decât mare. Carevasăzică, ştirea noastră cu „Corneliu Găvăneanu, 61 de ani, 50 milioane euro, loc 100 în top  milionari, cu activităţi în prestări portuare, comerţ, producţie ţevi şi-a mai tras un busines: presa de partid. Partidul serviciului lui de bază, adică securismul multilateral dezvoltat”, se completează fericit cu următoarea: „Băieţii cu ochi albaştri, mereu în fruntea bucatelor. Fiul unui milionar, fost colonel SIE, cooptat în conducerea SIF Transilvania.”

 

Da, fatalitate, se întâmplă şi se confirmă  că securiştii din generaţia a doua vin şi ocupă tot ce contează în economia României

Tot ce nu a fost furat sau distrus de securiştii şi agenţii din prima generaţie. De curând, fu ocupat şi postul  de administrator la SIF Transilvania. Unul dintre cei mai vechi administratori ai societăţii, Valentin Raţă, şi-a dat demisia, vineri, 16 noiembrie. În locul acestuia, a fost cooptat ca administrator provizoriu tânărul Răzvan Găvăneanu, unul dintre acţionarii importanţi ai societăţii, cu începere de pe 1 decembrie a.c., zi când îşi produce efectul şi demisia lui Valentin Raţă. În vârstă de 36 de ani, Răzvan Găvăneanu este fiul lui Corneliu Găvăneanu, unul din cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 15-17 milioane de euro. La cei 61 de ani ai săi, Corneliu Găvăneanu este fost colonel DIE şi ulterior SIE, funcţii de pe care a devenit unul dintre cei mai influenţi şi mai puternici oameni de afaceri din Galaţi. Găvăneanu, tatăl şi fiul, deţin companii mari, precum Metaltrade, Portul Docuri şi Portul Bazinul Nou, cu afaceri de zeci de milioane de euro în prestări portuare, comerţ şi producţia de ţevi. Fostul securist Găvăneanu este prezentat de presa gălăţeană ca unul dintre apropiaţii fostului demnitar din Ministerul Transporturilor, Alexandros  Galiaţatos, în mandatul căruia afacerile milionarului au cunoscut creşteri considerabile. Revenind la instalarea fiului său, Răzvan, la şefia uneia dintre cele mai mari societăţi din ţară, putem spune că SIF Transilvania a devenit astfel un fief al băieţilor cu ochi albaştri, fie chiar şi prin urmaşii lor. Spunem asta în condiţiile în care fiul fostului colonel SIE, Corneliu Găvăneanu, este coleg cu preşedintele SIF Transilvania, controversatul Mihai Fercală, despre care a circulat, de asemenea, informaţia că ar fi chiar general în serviciile secrete. Alături de Mihai Fercală şi Răzvan Găvăneanu, din Consiliul de Administraţie al SIF III Transilvania mai fac parte Floriean Firu, Gheorghe Luţac, Constantin Radu, Ştefan Szabo şi Petru Mihalcea. Răzvan Găvăneanu este unul dintre acţionarii importanţi ai SIF Transilvania şi deţine aproximativ 2-3% din acţiuni, potrivit unor surse din piaţa de capital. Contactat de MEDIAFAX, preşedintele CA şi directorul general al SIF Transilvania, Mihai Fercală, a declarat că Găvăneanu este angajat la SIF Transilvania din această vară, fiind expert financiar (normal, nu?) în cadrul departamentului de tranzacţionare. Totodată, el a menţionat că SIF Transil­vania nu are investiţii în nici o firmă controlată de familia Găvăneanu. Aceasta este a treia schimbare în conducerea unei SIF realizată în acest an, după ce în luna iulie a fost schimbat Con­siliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia, iar la finalul lunii octombrie Ioan Cuzman a anunţat că de la 1 de­cem­brie se va retrage din funcţia de preşedinte CA – director general al SIF Banat-Crişana.
SIF Transilvania a obţinut în luna octombrie un câştig de 25,1 milioane de lei, vânzând o parte din participaţii, astfel că profitul din primele zece luni a urcat la 221 milioane de lei (49,7 milioane de euro), depăşind deja câştigul record de anul trecut, de 207,7 milioane de lei.
Tatăl fiului Găvăneanu face ce ştie şi ştie ce face

Face prestări portuare, comerţ şi producţie de ţevi. Metaltrade, principalul business al omului de afaceri Corneliu Găvăneanu, avea la un moment dat 300 de angajaţi şi un profit de 38 milioane de euro. Considerat unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Galaţi care îşi derulează afaceri în zona portuară, Găvăneanu conduce, în paralel, şi activitatea porturilor Docuri şi Bazinul Nou. Ultimul are active imobilizate de 14,5 milioane de euro şi a realizat, înainte de apariţiei crizei, o cifră de afaceri de peste 4,5 milioane de euro, fiind considerat cel mai important port românesc al Dunării fluvio-maritime. Printre businessurile pe care Găvăneanu le mai conduce se numără şi Euro Steel Industries, o companie care are ca obiect de activitate procesarea produselor siderurgice şi producerea ţevilor de oţel. În timp, afaceristul a lucrat cu Sidex Galaţi şi a avut exclusivitate pe exportul în Italia. Cam în acea perioadă, Găvăneanu şi Necula terminau afacerea lui Israel Vider din buza Portului Docuri. Primele prăduiri de fabrici s-au făcut la Uzinele de Ţevi Republica, numite după preluare Helitube. De aici, Găvăneanu a încasat sume importante de bani şi din vânzarea unor terenuri către compania de dezvoltare imobiliară BelRom, controlată de mai mulţi investitori belgieni. Afaceristul gălăţean a vândut un teren de circa nouă hectare şi mai multe active deţinute de firma Helitube în cartierul Colentina, iar tranzacţia a fost evaluată de analiştii imobiliari la circa 60 de milioane de euro în 2007.

Silviu VASILACHE 23 - noiembrie - 2012

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

COLOCVIILE FIFT, anu

Marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 18.00, vă propunem ...

Inflaţie de pseudo-

Alegerile pentru postul de rector al UGAL - Universitatea "Dunărea de ...

ELITELE POLITICE ALE

AZI, șoșocarii... Îmi plac șoșocarii! Se prezintă așa cum i-a lăsat ...

Poezie biblică

ÎNDREPTĂRILE. PRIVIŢI LA PĂSĂRI, PRIVIŢI LA CRINI!... „Eu zic vouă: Cereţi şi ...