logoImpact EST nr. 890 - 25.10.2021

Sediul de la Inelul de Rocadă: 13 milioane de lei fără TVA!

Pare incredibil, dar creditorii-bănci nu mai au răbdare să aştepte ca judecătorul sindic să decidă dacă aprobă planul de reorganizare al SC Vega 93 SRL Galaţi, plan care cântăreşte 1,7 kg şi din care, ca sursă de documentare, am realizat două ample articole pe care le-am publicat în Impact-est. Iată ce părere avea un industriaş din Galaţi, în legătură cu împrumuturile de la bănci, gajate cu bunuri, cu active imobiliare. Spunea el cam aşa: Iată, dacă eu împrumut un milion de lei de la o bancă oarecare (nici chiar cămătar, zicem noi!) şi ea îmi pretinde acoperirea sume în gajuri de 130-150%, ar fi firesc să-mi ridice 50% din gajuri după ce eu îi achit 500.000 de lei. Ceea ce mi se pare perfect şi logic, dar draku ştie ce logică au cămătarii încât îţi scot totul la vânzare, de parcă nu le-ai fi restituit nimic din ce ai împrumutat.
În această situaţie critică se află IMPERIUL VEGA, căci Lichidatorul CITR Bucureşti anunţă că mai sunt 9 (nouă) zile până la termenul de înscriere la licitaţie, pentru vânzarea unor spectaculoase active, data licitaţiei fiind 23.02.2018, ora 12.00

Vega era şi un imperial angajator: circa 2000 de salariaţi

Acum circa trei ani de zile, Vega 93 SRL era un imperiu şi ca angajator: aici şi pe la toate lucrările din ţară lucrau aproape 2000 de salariaţi, care întreţineau tot atâtea familii şi care, la rândul lor, conform gândirii americane, mai generau şi alte 6000 de locuri de muncă (trei locuri de muncă atrase de unul creat).
Din lunga listă dată publicităţii de către lichidator, cu obiectivele scoase la vânzare prin licitaţie, ne vom opri la cele mai importante, dând şi preţurile de vânzare pe care le vom compara, unde se poate, cu cele făcute de către evaluator şi cuprinse în dosarul de reorganizare.
Iată, de prim rang este sediul administrativ al Vega Holding de la inelul de rocadă, scos la licitaţie pentru astronomica sumă de 12.930.000 de lei.
Următorul este celebra VIVA de lângă parcul care i-a împrumutat numele, clădirea fiind formată din demisol, parter şi etaj şi situată pe Armata Poporului, nr. 99-103. Licitaţia pleacă de la 2.989.650 de lei. Menţionăm că în preţuri nu este inclusă TVA. Lista continuă cu fundaţia a ceea ce se voia un hotel de trei stele, situat pe Faleză, în spate la Complex Francezi, undeva în dreapta cum privim dintre Dunăre. Valoare, 1.935.636 lei. Staţie betoane Vădeni Siret, teren intravilan de 7.352 mp, preţ 1.207.770 lei, Atelier tâmplărie lemn, Micro 16, teren cu alt proprietar – 986.512 lei, teren intravilan 1.651 mp – strada Nufărului nr. 30 – 664.280 lei, două apartamente cu câte patru camere situate în bloc T1 – valoare 343.900 lei fiecare şi un apartament cu 3 camere pe Faleză – 339.150 lei.
Spectaculoasă mi se pare şi vânzarea a 85 de unităţi autocamioane şi remorci.
În rest, o listă lungă cu blocuri şi terenuri, cu clădiri şi barăci, ori boxe la subsolul unor blocuri construite de Vega pe Faleză, cea mai scumpă fiind de 3.330 de lei.
Filiala Galaţi a CITR, fosta FIVF SRRL, care este administratorul judiciar al Vega 93 SRL, anunţă că licitaţia publică va fi una de tip competitiv, cu preţ în urcare.

Bunuri la pachet

În această categorie se înscrie spaţiul pentru producerea tâmplăriei din aluminiu care va fi vândut cu toate cele 17 echipamente la valoarea de 203.184 lei. Tot la pachet vor fi vândute opt bucăţi baracamente şi containere, precum şi cele 85 de autocamioane şi remorci, preţul de plecare fiind de 10.456.824 lei. Iată şi un teren de 2.621 mp situat în Lepşa, vânzarea plecând în sus de la 56.763 lei.
Jenant mi se pare preţul pentru 16.500 mp de teren din comuna Victoria, jud. Brăila, care va fi scos la vânzare pentru 29.000 de lei.

Evaluări ale expertului, prezentate în planul de reorganizare

Cochetul, somptuosul şi cosmopolitul sediul administrativ a fost evaluat în planul de reorganizare la preţul de 12.930.000 lei, adică fix de la cât pleacă în sus şi lichidatorul.
Doar că în cazul neacceptării reorganizării preţul estimat la o eventuală vânzare a bunului este de doar 6.465.000 lei, gajul fiind al BCR.
Următoarea clădire impozantă este VIVA, de lângă parc, evaluată la un preţ de 3.147.000 lei, preţul posibil obţinut fiind estimat la 1.573.000 lei. Şi aceasta este tot gaj BCR.
Fundaţia hotelului de pe Faleză a fost evaluată la 2.037.512 şi estimată la vânzare cu preţul de doar 1.018.756 lei, fiind tot gaj BCR.
Preţurile la apartamentele scoase la vânzare de către lichidator bat şi ele cu cele stabilite de către evaluator şi prinse în listingul planului de reorganizare.
Data viitoare vă vom prezenta sumele băncilor creditoare care acum deţin gajuri asupra imperiului Vega, în cam majoritatea lui, singurele mari bunuri edificate de către industriaşul Corneliu Istrate fiind hotelul „Vega”, splendidul complex hotelier şi de agrement „Viva Club” şi hotelul „Faleza”, cumpărat la licitaţie, unde Radu Cosca l-a tras în sus cu 50.000 de euro şi s-a retras din licitaţie!
Şi iată cum pionerii din afaceri, deveniţi mari industriaşi, sunt îngenunchiaţi de către băncile-nepartenere, şi aici fiind rase mii de locuri de muncă, precum în cazul unor firme aparţinând grupului Intfor-Profiland din proprietatea lui Andrei Lişinschi. Şi în cazul său, băncile au refuzat să mai fie partenere la greu, la pierdere, ele fiind îndoctrinate să fie partener doar la câştig, la încasarea banilor vânduţi cu dobânzi înrobitoare, bani acoperiţi în gajuri pe care, repetăm, ele nu le ridică în proporţie de, să zicem, 50%, dacă le-ai restituit 50% din suma cu care te-ai împrumutat să-ţi dezvolţi afacerea… în jos…
Iată, de pildă, până la bugetarea lucrărilor câştigate la licitaţie, Vega plătea salariile muncitorilor, cu tot cu dări la stat, din împrumuturi bancare…

A consemnat Gelu CIORICI 16 - februarie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Flux de vaccinare la

În urmă cu puțin timp s-a decis suplimentarea cu încă ...

Declaraţie Diplomat

București, 22 octombrie 2021   Violența împotriva femeilor și fetelor există în ...

Informare - centru d

Primăria municipiului Galați informează că, începând de luni, 25 octombrie ...

Amintiri din Naviga

În frumoşii ani luminoşi din epoca de aur, conducerea superioară ...