logoImpact EST nr. 853 - 17.01.2021

Islazul din Lieşti pare să devină de la o zi la alta teritoriul unor înfruntări cu conotaţii patrimoniale, partinice, oficiale, administrative, infracţionale, penale şi nu la urmă, electorale. După ce disputele privind folosinţa terenului de păşunat au dus la bătăi şi vătămări grave, a venit rândul controverselor între candidaţii la alegerile locale privind proprietatea pe cele 196 de ha de islaz-un consilier susţine că e proprietate privată, primarul se jură că e proprietatea comunităţii locale, dat în administrare unui concesionar.

Islazul din Lieşti este teritoriu de înfruntări juridico-electorale

Primarul comunei Lieşti spune că islazului de 196 de ha a trecut din domeniul public în administrarea unei asocieri numită „Fermierul Lieştean”, pentru a putea fi gestionat pe măsura subvenţiei pe suprafaţă, primită prin intermediul APIA. Asocierea de crescători de animale nu are însă proprietate pe teren, doar administrează şi foloseşte un bun care aparţine Consiliului Local Lieşti.

În opoziţie cu această stare de fapt declarată de administraţia comunei Lieşti, consilierul ALDE, Costică Cristea, spune că islazul e compus din loturi ale cetăţenilor, reţinute în momentul atribuirii terenurilor proprietate, şi că folosinţa acestuia ar aduce drepturi de natura unor dividende, pe care le pot încasa cei care nu cresc animale şi nu uzează de păşunat. Dacă la aceste chestii-socoteli cu terenurile pasate sau disimulate în tarlalele din Lieşti adăugăm şi bătaia cu răngile de săptămâna trecută, şi care n-a fost urmată de un comunicat al poliţiei, dar şi nervozitatea deputatului George Scarlat, când a aflat de venirea presei pe izlaz,se cheamă că pe izlazul Lieşti pasc nu numai vite şi oi, ci şi mari interese.

Agitaţiile de pe islazul din Lieşti au început

după ce concesionarul islazului comunal din Lieşti a fost acuzat de abuzuri privind folosirea subvenţiei. Beneficiarii islazurilor din Lieşti şi Şerbăneşti, s-au adresat presei pentru a semnala anumite erori de gestionare a suprafeţelor de folosinţă publică. Cetăţenii sunt nemulţumiţi de concesionarul islazului, care foloseşte discreţionar sumele încasate din subvenţia pentru întreţinerea păşunilor. Au fost reproşate şefului fermei tratamentele greşite, ce le îmbolnăvesc animalele, dar şi depozitările de materiale de construcţie pe islaz şi folosinţa în exclusivitate a păşunilor pentru animalele personale, în afara programului stabilit de păşunat. În scopul găsirii de soluţii, a avut loc o mediere la Primăria Lieşti, unde au participat toate părţile, Primarul din Lieşti şi deputatul George Scarlat. Urmarea a fost că nemulţumirile s-au amplificat şi au degenerat în violenţe.

Silviu VASILACHE 13 - mai - 2016

2 Responses so far.

  1. relu spune:

    ia vedeti cine a pus laba pe serele de la Hanu Conachi si in ce mod.

  2. Marius spune:

    In atentia crescatorilor de animale

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...