logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

Aşadar, în baza referatului întocmit de către subinspector Ana-Elena Bâclea, la data de 23.09.2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, prin procuror David Maricel, dă ORDONANŢĂ de neîncepere a urmăririi penale, în Dosarul nr. 5252/P/2013, privind pe FĂPTUITORUL – patron al SC IEPURAŞUL SRL, „întrucât prejudiciul adus a avut o valoare redusă (374 de lei, cu penalităţi – 498 de lei) şi a fost achitat”.

Da, dar vajnicul procuror care dă cu NUP în patronul lui IEPURAŞUL SRL, „întrucât fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni”, îl arde pe îmbuibatul de patron, a cărui firmă are o cifră de afaceri lunară mai mică decât salariul brut al procurorului, cu amendă de 500 de lei. Cităm tot din ORDONANŢĂ: Aplică „faţă de făptuitorul (urmează numele patronului – n.a.) sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 500 de lei. Cheltuielile judiciare în cuantum de 84 de lei vor fi suportate de către făptuitor.” Legea îl obligă pe vajnicul procuror să fie generos, adică îi permite patronului ăsta putred de bogat să facă plângere la primul procuror împotriva soluţiei, în termen de 20 de zile de la comunicare.

 

Pac cu banu la avocat!

Flauşat şi rupt în cur, patronul este fugărit pe drumuri şi pe la avocaţi care să-i redacteze în temeiul legii o plângere împotriva Ordonanţei dată de procuror. Şi, iată, maestrul observă din prima, în motivele plângerii, următoarele anomalii:

 „ Referatul subinspectorului Bâclea Ana Elena din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor este incomplet pentru că, în primul rând, nu menţionează data la care am fost audiat, fapt ce ar fi demonstrat că firma pe care o reprezintă nu avea la acea dată obligaţii fiscale restante către bugetul de stat.

În al doilea rând, subinspectorul de poliţie face referire doar la adresa nr. 23302 din data de 13.08.2013, primită de la AFP Galaţi, fără să arate dacă a făcut şi cercetări cu privire la intenţia făptuitorului de a încălca legea.

Răspunsul de la AFP Galaţi este limpede, citez: „ SC IEPURAŞUL SRL (pseudonim ales de autor) a achitat integral obligaţiile restante către bugetul de stat”, adresă care dovedeşte lipsa intenţiei administratorului de a încălca legea fiscală, intenţia evaziunii fiscale fiind stabilită, prevăzută şi pedepsită de art. 6 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.

De altfel subinspectorul de poliţie nu precizează nici data la care a înaintat adresa prin care a cerut lămuriri de la AFP Galaţi, specificând doar data la care a primit răspunsul, informaţie care ar fi scos în evidenţă „întinderea” evaziunii”.

Ei bine, adică foarte rău din partea tinerei poliţiste devenită deja miliţian, pentru că aceasta a omis să facă referire la lipsa de intenţie a făptuitorului, propunând, într-un mod ambiguu, o încadrare juridică prin care să fiu sancţionat administrativ. Iar sancţiunile cu caracter administrativ, conform art. 91 din Codul penal, punctează maestrul ales de către FĂPTUITOR, sunt: a) mustrarea; b) mustrarea cu avertisment; c) amendă de la 10 lei la 1000 de lei. Asta în numai dacă prejudiciul, real sau presupus a la subinspector Bâclea, este de sub 50.000 de euro, la mine ajungând la fantastica sumă de sub 100 de euro!

Procurorul şef infirmă Ordonanţa şi restituie dosarul către IPJ – SIF

Prim-procurorul Ionel Gîlcă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi dă Ordonanţă de admiterea plângerii făcută de apărătorul patronului flauşatei IEPURAŞUL SRL şi o consideră fondată din următoarele motive, punându-le cu genunchii pe grăunţe de popuşoi pe organele de urmărire penală. Iată, cităm doar o parte din aceste argumente:

„ Potrivit dispoziţiilor art. 200 Cod pr.pen., urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea făptuitorilor şi stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

De asemenea, dispoziţiile art. 202 Cod pr.pen. consacră rolul activ al organului de urmărire penală, care este obligat să strângă probele necesare pentru aflarea adevărului şi lămurirea cauzei sub toate aspectele, în vederea justei soluţionări a acesteia, principiu fundamental al procesului penal.

Analizând actele şi lucrările dosarului, se observă că atât propunerea organului de cercetare penală cât şi soluţia procurorului de caz sunt netemeinice, faza procesuală a cercetării penale fiind incompletă.”

Aşadar, dosarul este restituit la IPJ Galaţi, Serviciul de Investigare a Fraudelor, punându-li-se în vedere completarea actelor premergătoare urmăririi penale cu patru elemente pe care orice agent economic le depune la Administraţia Finanţelor Publice, termenul de control fiind de 45 de zile, Ordonanţa fiind dată în 07.01.2014.

Primii 10 datornici au de dat 144 milioane de lei noi

Aruncăm un ochi pe lista oficială a primilor mari datornici la bugetul de stat, firme care îşi desfăşoară activitatea în municipiul şi judeţul Galaţi. Desigur, bine ar fi fost dacă această listă ar fi fost făcută excluzând firmele aflate în insolvenţă, în reorganizare judiciară sau în lichidare judiciară, dar purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, ne-a promis şi un astfel de top.

Acum, pentru a compara datoria de 374 de lei a SC IEPURAŞUL SRL, reprezentând taxe şi impozite reţinute angajaţilor, cu penalităţi însemnând 498 de lei şi datorii totale, la 06.06.2013, în valoare de 1279 de lei, cu penalităţi 1662 de lei, datorii care au fost achitate integral la 13.08.2013, conform adresei nr. 23.302 a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi.

Iată lista primilor cinci mari debitori la stat. Cifrele sunt exprimate în milioane de lei noi. ICMRSG – peste 28, Apaterm – 25,7, Galmopan – 25, Staer – 15 şi Spectra Energy – 12,7.

Aşteptăm reacţia autorităţilor şi a mediului antreprenorial, precum şi a Consiliului Director al PIMM Galaţi.

Pentru patronul IEPURAŞUL SRL,

Gelu CIORICI

Gelu CIORICI 7 - martie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF