logoImpact EST nr. 860 - 03.03.2021

Scrisoarea săptămânii

Au devenit rare zilele în care nu este făcută în spaţiul public o dezvăluire sau două privind furturile, ilegalităţile sau faptele de corupţie comise de oameni din absolut toate păturile societăţii, partea leului fiind însuşită de politicieni la acest capitol al potlogăriilor.

Tema este mană cerească pentru mediile de informare care nu scapă prilejul de a o dezbate în toate felurile; am să fac câteva referiri la dezbaterile de la televizor unde se uită toată lumea, deşi, probabil tema este subiect de bază şi pe celelalte medii de informare. Bunăoară, un realizator TV întreabă pe un interlocutor, care se nimereşte să fie un venerabil poliglot, în vârstă de 99 de ani, de unde apetitul acesta aproape generalizat, pentru furt; oare de la turci, oare de la fanarioţi? Venerabilul îl linişteşte spunându-i că nu-i nici de la turci, nici de la fanarioţi, ci microbul acestei maladii trebuie căutat în gena noastră de la Basarabi etc; şi analiza se opreşte aici. Alt moderator TV, sincer afectat de această realitate sumbră, pune aceeaşi întrebare pe care o completează cu constatarea că în comunism nu se fura. Numeroşii invitaţi, sociologi, oameni din presă, într-un cuvânt oameni bine şcoliţi şi nu aşa de tineri care să nu fi cunoscut pe viu, măcar o parte a epocii comuniste, se grăbesc să aprobe constatarea moderatorului. Nici unul nu are o brumă de demnitate profesională încât să povestească despre decretele comuniştilor prin care toate casele mai acătării au fost automat furate de ei, pentru ei, despre furtul tuturor bogăţiilor ţării prin acea naţionalizare tot prin lege făcută; apoi, puteau distinşii invitaţi să vorbească despre deturnarea banilor poporului către construirea unei reţele uriaşe de magazine, cantine, restaurante, case de odihnă şi agrement ale partidului şi numai ale partidului reprezentat bineînţeles de nomenklatura de vârf.

Am să fiu naiv şi-i voi considera pe aceşti analişti de bună credinţă, poate că parcursul existenţei lor şi al părinţilor lor s-a aflat pe o cale de mijloc în care nu au simţit lipsuri materiale sau spirituale grave, care să-i fi făcut să mediteze mai profund la realităţile înconjurătoare. În acest caz, îndrăznesc să le recomand să citească măcar câteva scrisori ale Doinei Cornea, adresate, fie unor categorii sociale, fie conducerii de partid şi de stat, în anii 1980. În esenţă, majoritatea acestor scrisori atrag atenţia asupra pericolului ce îl reprezintă educaţia strict materialistă a tuturor oamenilor, de orice vârstă, fiind eliminată orice educaţie spirituală, umanistă, bazată pe ceea ce omenirea din toate timpurile dezvoltate în domeniul respectiv. În felul acesta, explică cea mai curajoasă dizidentă din perioada comunistă, omul se transformă într-un fel de animal interesat să se bată disperat pentru tot ce ţine numai de confortul său trupesc; dispare orice urmă de demnitate, onoare şi toate celelalte calităţi cu adevărat umane.

Evenimentele din 1989 au găsit poporul nostru transformat în acest fel în proporţie majoritară, aşa că nu mai este loc de mirări, de nedumeriri.

Păstorul a stat la adăpost timp de 75 de ani

Biserica noastră majoritară ar fi putut diminua măcar în mică măsură această gravă transformare, transformare care privea chiar domeniul ei de activitate, cel spiritual, dar nu a fost să fie.

Conducătorii noştri religioşi ortodocşi nu au avut nici măcar tăria de a nu se aşeza în multe ocazii festive alături de diavolul comunist, legitimându-l pe acesta şi în domeniul delicat al credinţei strămoşeşti.

Imediat după 1989, când avea loc, la vedere, o îmbrăcare a lupului cu o blană de oaie, vizibilă pentru multă lume, fruntaşii bisericii noastre au continuat să tacă, o tăcere complice deoarece acum nu mai exista pentru ei un pericol aşa mare dacă ar fi spus ceva legat de adevărurile momentului. Singurul gest făcut de un slujitor a fost acel „Tatăl nostru” rostit de părintele Galeriu în Piaţa Universităţii, pe un ton grav, dramatic, care te înfiora până în adâncul sufletului. Acum, când vedem cum s-au risipit 26 de ani de vieţuire normală în ţară, putem să ne permitem să asemănăm acea rugăciune, rostită pe acel ton, cu acele manifestări ale prorocilor din Biblie care prevesteau mari nenorociri pentru cetatea lor.

M-a întristat mult ploaia de acuze la adresa conducătorului nostru spiritual ortodox prilejuită de prestaţia sa în legătură cu nenorocirea de la Colectiv; întristare cu atât mai dureroasă în condiţiile în care nu puteam să nu fiu de acord cu acele acuze.

Cu toată duritatea acestora nu se putea da o replică acestora şi nici nu s-a dat în Impact.

A apărut doar o „explicaţie” a cauzelor producerii nenorocirii, o explicaţie care nu se referă deloc la cauzele criminale, curat lumeşti, a producerii nenorocirii, care ne duce într-un domeniu mistic-abstract, nici nu ştiu cum să-l denumesc, pomenind de magie neagră, gânduri negative, neascultare, pedeapsă dumnezeiască etc. Dacă în clubul respectiv or fi avut loc, înainte sau atunci, aceste practici, manifestări, nu ştiu (chiar autoarea explicaţiilor pune un semn de întrebare). Despre aceste practici am auzit doar într-un documentar tv. Care evocă despre case blestemate, magii negre şi altele existente în vremuri mai vechi. Dacă, totuşi, au avut loc, nu am auzit că acestea s-au soldat cu vreo nenorocire. În schimb am auzit că o nenorocire s-a întâmplat chiar în ograda ortodoxiei, mă refer la „cazul Tanacu”, când printr-un procedeu de exorcizare care nu ştiu dacă face parte din practica ortodoxă, a fost omorâtă prin tortură o sărmană femeie.

Aşa că despre clubul Colectiv ortodoxia mea (pentru că ortodox m-au botezat părinţii, ortodox am să mor) ar trebui să mediteze îndelung, în tăcere.

Urmăresc deseori postul TV Trinitas unde pe lângă emisiuni cu tematică prea specializată am întâlnit şi emisiuni care au relatat pe înţelesul meu diverse teme religioase. Şi aici şi pe alte surse de informare se pomeneşte, zilnic aproape, despre sfinţii din calendarul nostru, totuşi nu am nimerit nici o emisiune despre cei care au cunoscut represaliile comuniste. Poate că sfinţia sa Arsenie Boca este un caz deosebit, dar de ce numai el? În mod sigur şi pe meleagurile noastre au existat astfel de slujitori ai bisericii şi aş dori să aflu unde au slujit şi în măsura posibilităţilor, să mă duc acolo să aprind o lumânare şi să mă rog pentru sufletul unor astfel de oameni care au fost superiori în breasla lor, superiori nouă, tuturor, în lupta cu răul. (Vezi cazul Maica Veronica-Gurău de la Mănăstirea Vladimireşti, judeşul Galaţi-n.r.)

Ideologia marxist-leninistă, bazată numai pe materialism, a cultivat lupta de clasă, luptă între diferite categorii de oameni, a cultivat ura, lăcomia, minciuna, trădarea etc, pe faţă, până în 1989 şi în ascuns după 1989. Am legat cele relatate până acum mai mult de biserica noastră majoritară deoarece aceasta este instituţia care are ca scop îmbunătăţirea calităţii umane. Din ce se întâmplă în jurul nostru, bilanţul activităţii ei în sensul arătat, mai ales pentru perioada în care ar fi putut activa fără oprelişti, nu poate fi considerat pozitiv, cu riscul de a păcătui, afirm că percepţia mea şi a unor cunoscuţi este că biserica noastră iertătoare a tuturor păcatelor, are grijă să ne pregătească doar pentru viaţa veşnică, pe cea pământeană lăsând-o în grija altor instituţii (şcoala, D.N.A.-ul etc.) şi nu este bine. Există percepţia tristă că turma a fost atacată timp de peste 75 de ani de haite numeroase de lupi, a fost împrăştiată şi sfâşiată, în timp ce păstorul a stat nepăsător la adăpost.

 

P.S.

Am deschis plicul în care pusesem deja scrisoarea aceasta pentru a mai adăuga câteva rânduri.

Aseară, 23.11.2015, am urmărit târziu o emisiune la TV Trinitas, emisiune cu titulatura „Credinţă şi Cultură”, paremi-se. Atât moderatorul cât şi invitatul au atins în mod profesionist unele probleme pe care, aşa cum m-am priceput, le-am atins şi eu mai sus.

Mă bucur sincer şi îmi permit să-mi arăt admiraţia pentru cei doi realizatori ai emisiunii respective.

Ghiţă LUNGU 27 - noiembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Stângă este un acc

Încet, încet, lumea lui Stângă şi a camarilei juvenile care ...

Comat SA Galaţi, ve

Suspansul privind sentinţa ce se va pronunţa de Tribunalul Galaţi ...

Un alt avocat gălă

Avocatul Deleanu Mihai face parte din Baroul Galaţi de prin ...