logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021

Mesogeos nu uita, asta este groapa ta!, scumpa ta groapă, adjudecată la licitaţie cu preţul de 9,8 milioane de euro şi realizată cu circa 12 milioane de euro, bani de la UE şi de la bugetul local. Dar merge să o tot fredonezi aşa, când ai ca reprezentant al beneficiarului un tip de treabă care te-a apărat de muşte în toată această perioadă.

Haideţi să vedem toate neseriozităţile tehnice ale acestei investiţii, batjocura fiind aidoma cu cea a turcilor de la ISPA-Staţie de Epurare şi canalizare.

 

Parandarăt vioi cu pământ de la Şendreni

Despre afacerea cu bani publici europeni şi gălăţeni privind realizarea unui Depozit de gunoi conform şi închiderea celui vechi, am tot scris de la începuturi, de când soluţia tehnică cu argilă a fost schimbată în pământ galben (loes), favorizându-i pe grecii de la SC Mesogeos SA Atena, în detrimentul următorilor clasaţi cărora Primăria lui Nicolae le-a răspuns că soluţia tehnică de execuţie NU SE SCHIMBĂ. Comisia de licitaţie, prin voinţa viceprimarului penele Mircea Cristea, coordonatorul direct al lucrării, a favorizat firma Mesogeos permiţând schimbarea soluţiei tehnice, chestiune care a ridicat costurile din contract cu două milioane de euro, parandarătul crescând şi el proporţional, ce gura mă-sii. Grecii şi-au adjudecat lucrarea cu 9,8 milioane de euro, dar au primit aproape 12, umilind firmele clasate pe locurile doi şi trei (o firmă germană ofertase 10,8 milioane de euro). Dar vicele Mircea Cristea nu a fost curios să afle cât ar fi costat noua soluţie care ar fi trebuit licitată şi nu încredinţată direct, aspect grav care a dus şi la încălcarea legislaţiei româneşti şi a celei din UE, prin această creare artificială de facilităţi, numai bună de împărţit banii publici.

Sigur că în loc de argilă, aflată doar la circa 100 km de Galaţi, pentru un parandarăt vioi s-a cărat pământ galben de la Primăria penelistă Şendreni şi de pe terenurile de la intrare în Galaţi care aparţin membrilor familiei directoarei Palade din Primăria lui Nicolae.

Zeama de gunoi se scurge în sol şi în Siret

Bazinul de levigat (acea zeamă pestilenţială care se scurge din gunoiul menajer fermentat) în care urma să fie filtrat şi tratat acest reziduu, nu este funcţional, îmi spun specialiştii, alţii decât vocalul Mircea Ostache, supervizorul investiţiei din partea Primăriei, ins care şi-a făcut altfel datoria, apărându-i de muşte pe grecii de la Mesogeos SA Atena, în toată această perioadă. Aşadar, aflu că acest bazin a fost construit, culmea, la cote superioare celor de drenare a apelor. Mai mult decât atât, conductele de deversare ale levigatului nu sunt izolate, fiind expuse direct soarelui şi intemperiilor iernii, pentru a fi distruse rapid. Acest bazin în care levigatul ar fi trebuit filtrat şi tratat, încât din el să plece în Siret apă curată, este o ruşine tehnică. Cei de la mediu dorm mai abitir decât pensionarul Mihai Turcu, solul şi subsolul zonei sunt infestate, iar râul Siret va produce duhoare şi specii de peşti cu burţile în sus.

Închiderea gropii de gunoi s-a deschis

Ultima fază a acestei lucrări publice era închiderea vechiului depozit de gunoi de la Tirighina cu un strat de doi metrei de pământ vegetal pe care urma să fie plantaţi arbori, arbuşti şi semănat gazon. Totul a fost un mare canci din cauza parandarăturilor, căci stratul de pământ vegetal nu a fost ca în proiect, nu a fost compactat şi nici stabilizat prin plantări şi înierbări. Aşa că ploile l-au spălat iar la iveală a ieşit din nou gunoiul în toată spendoarea lui hâdă.

Haitele de câini au revenit ca semn sigur că soluţia tehnică nu a fost respectată. Printre ei, la concurenţă, se agită pescăruşii comunitari. Timid, dar din ce în ce mai cu aplomb, au revenit şi oameniii comunitari, căutătorii şi colectorii de peturi. Încearcă, băi, Mircea Ostache, dimpreună cu grecii tăi şi cu ex-viceprimarul penele Răzvan Cristea să mergeţi în zonă să faceţi poze la ce aţi tolerat şi supervizat ca reprezentanţi ai noştri, şi veţi vedea până unde vă puteţi apropia din cauza haitelor de câini care se hrănesc, frate, cu pământ vegetal, cu arbori şi înierbări a la carte, adică a la prevederile din proiect.

Veţi vedea ce se va alege din noi şi din oraş cu atâtea compromisuri tehnice comise de dragul mărimii parandarătului. Urmează staţiile de pompare-canalizare ISPA- YAPI Sistem şi Staţia de Epurare nefuncţională şi noua groapă veche de la Elice.

Şi parcă văd că vine auditul UE, iar noua Primărie a lui Stan şi Cosca va fi nevoită să dea înapoi 40 de milioane de euro … şi adio mall şi stadion!

RDH 16 - noiembrie - 2012

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...