logoImpact EST nr. 868 - 23.04.2021

Ăăăă, băi cetăţeni, lucrurile stau cam aşa la Universitatea Dunărea de Jos. Trebuia să avem şi noi, la provincie, plagiatorii noştri, nu? Eeee, păi dacă-i pe aşa, ia să vedem ce avem noi pe aici, care e ăl mai plagiator dintre plagiatori? Ultimele cercetări juridice şi etice făcute de vânătorii de plagiatori au capturat ceva baban. Avem ceva specii de plagiatori la Dunărea de Jos, chiar la Facultatea de Drept. Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi, ce naiba! Inclusiv pe cel de a ne face de râsul lumii, la pachet cu dreptul specific „dreptului”,  de a ne face faimă şi nume şi rost de funcţii şi avantaje pe bază de copiat tratatele şi lucrările altora.

 

Senatul şi CEU-l ei tac mâlc şi analizează

încă din iunie anul trecut o sesizare a profesoarei universitare dr. Mihaela Rădulescu, din Bucureşti, prin care se făcea cunoscut universitarilor de laGalaţi  că nişte colegi de-ai lor trişează în proporţie de 91%.  Atâta era procentul de copiere a unei lucrări ştiinţifice de-a sa de către familia de universitari Oprea- tată şi fiică- care se regăseau ca autori pe copertele unei cărţi numite „Metodologia cercetării ştiinţifice-Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat”, ed I, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti 2006. Carevasăzică, dna profesoară din Bucureşti solicita Comisiei de Etică Universitară(CEU), prezidată de lector dr. Gheorghe Ivan să analizeze acuzaţia sa de posibile fapte de plagiat, aduse doamnei prep. univ.drd.  Ramona Mihaela Oprea şi dlui prof. univ.dr. Răducan Oprea, ambii de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice. Adică să constate că s-a întâmplat „însuşirea fără drept” (ha, ha, cum suna asta la o Facultate de Drept?) a cărţii sale, de către cei doi de mai sus, în proporţie de 91%.  Comisia a meditat îndelung, şi, prin septembrie 2012, a hotărât admiterea cererii dnei Rădulescu şi… gata! A trecut la alte meditaţii prelungite. E drept, s-a mai decis şi retragerea din circuitul didactic a unei lucrări în format electronic a prof. Răducan Oprea şi eliminarea lucrării din lista de lucrări; a dispus încetarea comercializării cărţii „Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”, semnată de Răducan Oprea şi Ramona Oprea, de la standul de vânzări al Universităţii; s-a cerut încetarea distribuirii electronice către studenţii DIDFR.

Primiţi cu plagiatul, domn Răducan?

A fost şi o şedinţă de confruntare, cu citarea părţilor, la care prof. Rădulescu nu s-a putut prezenta. Ei, dacă n-a venit, să fie sănătoasă, dar noi nu putem analiza decât actele lui Răducan. Şi le-au analizat, de le-au sărit concluziile până la Bucureşti. Răducan a zis că n-a plagiat, dar că îşi retrage creaţiile ştiinţifice de pe site-ul scribd.com şi de la editura GUP, iar cărţile existente la vânzare vor fi retrase. Profesoara plagiată remarcă predilecţia CEU pentru audieri (ca la PCR, nimic scris!) şi scoaterea din raportul CEU a preparatoarei doctorande Ramona Oprea, „ca şi cum aceasta ar fi fost scoasă din cauză”. Şi mai spune autoarea copiată că „declaraţia verbala a prof Răducan Oprea, în sensul că nu a plagiat este contrazisă de probele numeroase şi incontestabile prezentate şi, în primul rând, de zecile de pagini de texte absolute identice, CEU nerămânându-i decât să le constate cu privirea”. Concluzii? Sunt pe punctual de a fi trase, dar cam încet, pi loc şi diloc. Faptele sunt grave, deontologia universitara e mânjită, scara de valori sociale rămâne o chestie bună de şters undeva. La Facultate nu se ştie încă nimic, raportul e ţinut la secret, însă dreptul duduie pentru acuzaţii Oprea. Fără să-şi facă complexe stupide, ei îşi văd de drepturile omului cu funcţii şi bani, de la Facultate şi de la Registrul Comerţului, ba şi din renaşterea activităţilor de mediere. Linişte, Familia Oprea lucrează! Linişte, CEU lucrează! Pe banii noştri (din buzunarul lor). Doar DNA –ST Ivan tace ca definitiv subaltern al fostului miliţian-şef la Economic pe judeţulGalaţi, devenit apoi ditai decanul facultăţii pe care a facut-o de panaramă!

Silviu VASILACHE 10 - februarie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DIICOT–S.C. s-a ju

Ordonanţa dată la comandă a condus la prescrierea faptelor Despre Cătălin ...

Gupta şi colosul s

Financial Times, citat de Ziarul Financiar, aduce din nou în ...

Îndreptare

Bună dimineaţa, Doamna Senator! Îmi prezint eu scuze în numele ...