logoImpact EST nr. 898 - 19.01.2022

„Pânzarul Moldovenesc, o barcă pe apa sâmbetei” nu a rămas doar un titlu răutăcios de ziar, ci a devenit o certitudine. După 10 ani de la lansarea cu mare fast a navei propusă chiar simbol al municipiului, Panzarul este doar simbolul iresponsabilităţii şi indiferenţei decidenţilor politici faţă de cheltuirea eficientă a banului public. Abandonat de trei ani prin docurile Portului Bazinul Nou şi Șantierului Damen, Pânzarul nu are nici măcar şansa unei dispariţii într-un cimitir de nave, demnă de cele 10 miliarde lei vechi cheltuite. Nu se poate pentru simplul motiv că s-ar scufunda. În starea în care zace într-un ungher al Șantierului Damen, Pânzarul Moldovenesc nu mai este bun de nimic. Poate doar de o machetă în mărime naturală, în care trebuie băgaţi bani mulţi ca să fie adusă la starea de exponat. Când ajung pe tărâmul Pânzarului, până şi fantasmagoriile cu refacerea navei pentru a fi adusă în plutire la comanda toiagului ÎPS Casian sunt doar poveşti de neam prost de Dunărea de Jos.

Corabia Pânzarul Moldovenesc a devenit un gunoi de 200. 000 de euro

Corabia Pânzarul Moldovenesc a ajuns la capătul vieţii ei de corabie simbol al municipiului, la mai puţin de 10 ani de la lansarea cu mare fast în 2004. În prezent zace abandonată pe un cheu al Șantierului Damen şi este într-o stare de degradare ireversibilă. Managerii de la Damen spun că sunt pe punctul de a o arunca afară din şantier, dar că au ezitat doar din considerente de patriotism local şi din respect pentru suma considerabilă cheltuită din bugetul local, de circa 200. 000 de euro. Devenită un adevărat lest de gâtul politicienilor PSD care au construit-o în anul 2004, Corabia Pânzarul Moldovenesc a fost dată în custodie la Asociaţia IDDD din Constanţa, la sfârşitul anului 2012. Transferul s-a făcut în mandatul lui Eugen Chebac, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a cedat custodia ambarcaţiunii, iar consilierul prefectului Paul Florea, Ciprian Dediu, a obţinut sprijinul conducerii şantierului Damen pentru o andocare de iarnă şi de reparaţii. Din acel moment, corabia pentru care s-au cheltuit în jur de 10 miliarde lei vechi a fost abandonată în şantier, fiind mutată de trei ori, pentru că încurca procesele de producţie. Singurul proiect viabil, pentru care se mai pune problema să fie luat în calcule şi Pânzarul, este cea susţinută chiar de groparul Pânzarului-Sergiu Dumitrescu. Acest celebru manager de trăsuri şi director al nuielelor de 11. 000 de euro, gârâie a management în stil „Bolovanul Popii”: singura opţiune a celor care mai visează la Pânzar este aducerea corăbiei sub o cupolă de sticlă pe Faleză sau transformarea (în viitoarele perspective bugetare) în primul exponat al viitorului Muzeu al Navigaţiei Fluviale de la Galaţi. Bei o cafea, fumezi o ţigară şi te uiţi la o carapace putrezită şi spartă. Ei, asta da senzaţie!

Să-l cităm pe inegalabilul Sergiu al lovelelor de partid şi de stat

Care promitea cu ceva timp în urmă că ne dă contractul prin care asociaţia fantomă IDDD lua spre jefuire/distrugere Pânzarul. Acum, supărat foarte pe toată lumea că fiul lui a făcut turul instituţiilor bugetare în calitate de beizadea sadea, fiind dat afară până şi de la Muzeul de Istorie Căldăraru, Sergiu cel Magnific nu mai vrea să dea contractul. Dă-te dracu de hahaleră de ziarist, care scrii aiurea faţă de linia trasată de partid! Ascultaţi ce spunea Sergiu acu vreun an. „Ăăă, mda, va ieşi de Ziua Marinei. A stat, s-a uscat, a intrat gunoiera în el şi l-a spart. S-a găsit o asociere, s-a votat, s-au angajat că îl repară cei de la Asociaţiaţ IDDD, şi să iasă la Bobotează şi la Ziua Marinei. Au pus ăia la primele reparaţii nişte ghiduri din sticlă, şi a putrezit acolo… De la constructor se trage buba aia. Asociaţia face reparaţii din fonduri proprii, din bani atraşi de ei. Ei vor face studii, vor cerceta zona, vor face cercetare ştiinţifică şi vor întreţine şi nava. Constructorul ar fi cerut bani. Reparaţiile se ridică la 600 de milioane. Au dat jos vopseaua şi trebuie înlocuită şi o parte din structură, că nu s-a rupt numai bordajul… E complicat. Când s-a reparat, au făcut o cămăşuială cu fibră de sticlă, o reparaţie de avarie. Acum e preluat cu contract de asociere de asociaţia IDDD. Nu e aici secretara, că v-aş da o copie a contractului… Dar săptămâna viitoare se poate. (e vorba de săptămâna viitoare de anul trecut!). Costul total al Pânzarului e cam de 9 miliarde lei. Vor să mărească şi elicea, că era subdimensionată, să mărească şi motorul… Se implică Florentin Sgrumala, proiectantul iniţial. El dă soluţiile tehnice. Pânzarul trebuia să aibă un ciclu apă-uscat, vara pe apă, iarna scos, protejat la un doc…Depozitarea la Pescării, la Muzeul Navigaţiei este o poveste. Pescăriiile sunt proprietate privată, trebuia cumpărat de Primărie…Dar Primăria n-are sediu, deci… Se putea pune Pânzarul pe o platformă la Parcul de Soft, sub o cupolă de ceva… aduceam şi făceam un dom, făceam şi nişte expoziţii cu tematică marinărească, lumea se uita la el, făcea fotografii. Astăzi se poate face, nu e piramida de la Luvru, e o cupolă de sticlă… Trebuie proiect, trebuie buget, cineva trebuie să fie de acord…”

E clar că restul părţii de proiect e o goangă ordinară

Intrând în prezentul brutal al Pânzarului, nu putem ocoli realităţile. Pânzarul Moldovenesc este o epavă jegoasă, terminată, epuizată. Nu se poate descrie senzaţia de putred pe care ţi-a transmite „legenda” Pânzar. Cacealmaua cu preluarea în custodie puţea de la o poştă încă de atunci, din 2011. S-au dus dracului şi combinaţiile cu „expertul” de Constanţa, Haralambie Beizadea, care propunea o combinaţie de file de bordaj din lemn de stejar fixate cu răşini epoxidice. S-a abordat altă tehnică, supereficientă-putrezitul în suc propriu, pe interior. Cu apa căcălău care intra de la ploaie, prin îndepărtarea tendei/prelatei de protecţie, pe care o prevăzuse prin proiect constructorul. Nu se mai pun la socoteală fantezii de genul festivalul velierelor mici de la Dunji Milanovac, în Serbia, sau navă şcoală în Balta Brăilei. Goange ordinare! Se spunea clar-nava va fi gata în ianuarie 2014, pentru numai 50. 000 de lei. Nu s-au dus decât doi ani din cei cinci ai custodiei, şi Pânzarul este o fantomă. E o epavă simbol. Stă chiar pe malul api, la Șantierul Damen, în calitate de gunoi bugetar. Aşteaptă, probabil, o comisie festivă, de la Centrul Cultural Sergiu Dumitrescu, care să-i dea brânciul decisiv pentru scufundarea finală. Uraaaa! Dar mai rămâne de lămurit o chestiuţă-cine îşi dă demisia pentru prăpădirea a 200. 000 de euro? Pentru ton suntem buni şi noi: Sergiu Dumitrescu, demisiaaaa!

Silviu VASILACHE 19 - iulie - 2014

One Response so far.

  1. Contra spune:

    Niciodata nu puneti punctul pe i! Niciodata nu-i spuneti pe papusarii din umbra!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

O Justiţie sublimă

Culmea neroziei, ieri seară la Prima TV, la emisiunea „Starea ...

Cei mai vizibili min

Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate în decembrie, ...

Vestea bună: COVID-

Niciodată, de la criza rachetelor din Cuba, umbra unui război ...

Controale operative

Urmare a perioadei de contractare din luna iulie a anului ...