logoImpact EST nr. 893 - 05.12.2021

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997 şi 2001. Şeful statului a spus că unul dintre candidaţi trebuie să recunoască că este ofiţer acoperit, pentru că altfel, „îi va rânji în faţă fostul şef”. Băsescu a declarat că Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituţională”, „o incompatibilitate”, potrivit Constituţiei vechi. Premierul Victor Ponta a spus, marţi dimineaţă, că declaraţiile lui Traian Băsescu sunt ”numai minciuni”, şeful Guvernului susţinând că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

 

 

„Îi va rânji, când va fi preşedinte. Că îi rânjeşte acum, când este prim-ministru, încă mai merge”, a continuat Băsescu la Realitatea TV. „Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE”, a anunţat preşedintele, precizând că acest lucru arată şi „saltul lui”. „A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez”, a mai anunţat Băsescu. Anterior acestui anunţ, în aceeaşi emisiune, preşedintele spusese că nu se va termina campania electorală şi el va vorbi despre subiectul ofiţerului acoperit care este printre candidaţii la Preşedinţie, menţionând că „nu va fi un cost legal”. El spusese că îi va face acelui candidat un bine, de fapt. „O să îi fac unui candidat un bine, fără să prezint documente de la Servicii”, spusese Băsescu. El mai spusese că nu va face luni seară dezvăluirea. „Am văzut ce s-a întâmplat, după afirmaţia mea că există un fost ofiţer acoperit. Doamne, ce campanie! Nu vorbesc de Meleşcanu, ce să spună? E ca între ei, aşa? Ce să spună? Am să îi fac un bine cu forţa, fără să folosesc documente de la Servicii, dar voi aduce argumente convingătoare”, spusese Băsescu.

El menţionase că după ce Robert Turcescu a făcut anunţul privind apartenenţa la un Serviciu, nu a mai putut să vorbească, pentru a nu se interpreta că gestul ziaristului ar avea vreo legătură cu preşedintele. Băsescu a precizat, apoi, că nu ştie ce a vrut să facă Turcescu prin anunţ şi că nu ştia despre acesta decât că este ziarist. Preşedintele a mai spus că nu crede că Turcescu este ceea ce a spus.

 

Băsescu: Meleşcanu a iniţiat o HG care îi proteja pe foştii ofiţeri, semnată de Ponta

 

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul. Băsescu a declarat că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecţia şi asupra foştilor ofiţeri.

 

Băsescu: Ponta a fost şi procuror şi ofiţer SIE. Era o incompatibilitate, o ilegalitate constituţională

 

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituţională”. Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. „La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi”, a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv. „Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru”, a mai spus el.

Şeful statului a explicat că „neliniştea” i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. „Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă”, a mai spus Băsescu. „Dramatică e minciuna. Dramatică e incompatibilitatea. Ponta avea studii juridice şi mare lucru dacă nu se şi pregătea să devină doctor şi el nu respecta art. 131 din Constituţie cu incompatibilităţile procurorilor”, a afirmat Traian Băsescu, precizând că în Constituţia veche la art. 131 este stipulată „incompatibilitatea dintre procuror şi orice altă activitate”.

Senatorul Valer Marian i-a adresat premierului o interpelare, în 02.09.2013, în care parlamentarul, invocând dreptul românilor de a cunoaşte „părţile nebuloase” din trecutul conducătorilor, formula 30 de întrebări. Printre altele, Valer Marian îl întreba pe premier dacă şi-a bătut bestial tatăl, dacă a întreţinut la Paris „relaţii nefireşti” cu un fost ofiţer SIE şi dacă a participat la orgii sexuale într-un hotel din Târgu Jiu.

Cea de a şasea întrebare din interpelarea lui Valer Marian viza colaborarea lui Victor Ponta cu SIE: „Dacă este adevărat că în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat de Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită «Umbre» sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie”.

Sursa: mediafax.ro 17 - octombrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF