logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

iulian barsan_XLTotul ar fi OK în Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi (UGAL), universitate de stat, dacă întreg corpul universitar, administrativ, Consiliul de Administraţie, Senatul, Rectoratul şi Rectorul ar lucra cu uneltele legalităţii, dar mai ales pentru creşterea prestigiului acestui înalt for generator de ştiinţă, cultură, calificare şi educaţie. Dar vom vedea că prin false aparenţe de legalitate „oamenii” rectorului Iulian-Gabriel Bîrsan sunt plătiţi regeşte din bani publici, doar pentru a ţine încinsă şi închisă hora intereselor care torpilează temelia acestui for universitar, în loc să aşeze la temelia ei valoare adăugată prin prestigiul ştiinţific şi academic al corpului profesoral, doctoral, didactic şi nedidactic. Dar ei preferă majorări salariale pentru a rămâne uniţi întru interesele rectorului şi a grupului său de beneficiari, în locul saltului în înălţime al prestigiului UGAL, singurul care iar putea uni cu temeinicie şi nobleţe academică.

 

Un Birou de CA care nu există, dă bani!

Avem la îndemână un document semnat de către Domnul prof. dr. ing. Iulian-Gabriel Bîrsan, rectorul UGAL, care se numeşte „EXTRAS din şedinţa de Consiliul (sic!) de Administraţie din data de 14.03.2016. Conform surselor noastre, documentul emis este clădit pe FALS şi UZ DE FALS, el putând fi uşor demolat printr-o cerere de chemare în judecată a emitenţilor lui.

Aşadar, UGAL nu are în structura sa administrativă de conducere un astfel de for, legal înfiinţat: adică BIROUL Consiliului de Administraţie, ci doar un for numit Consiliu de Administraţie (CA). Ei bine, acest BIROU al CA inexistent a produs efecte de majorare a salariilor unor cadre didactice universitare din bani publici, de la bugetul statului adică. Şi când, în penultima zi de funcţionare legală în vechea componenţă, a Consiliului de Administraţie. Căci din 16.03.2016 a fost format un nou Consiliu de Administraţie, născut prin noii decani care au câştigat concursul pentru ocuparea acestei funcţii. Aşadar, avem de-a face cu o nelegalitate şi cel puţin cu imoralitate. Prima este dată de o structură decizională inexistentă (BIROUL CA) şi a doua, dată de cel puţin două elemente: decizie luată în penultima zi de mandat, şi a doua, selecţia fără criterii clare şi publice a persoanelor premiate de la bugetul de stat.

 

Rectorii şi prorectorii au făcut o treabă mare în cerc!

Primii din listă, care s-au auto-premiat prin majorări salariale, sunt fix dl. rector Iulian Bîrsan şi prorectorii prof. dr. ing. Elena Mereuţă, prof. dr. ing. Gabriela Bahrim şi conf. dr. ing. Ştefan Baltă. Adică partea importantă ce urma să facă parte din noul Consiliu de Administraţie, valid din 16.03.2016! Inexistentul BIROU al CA a acordat dlui rector Bîrsan următoarea slugarnicie, cităm: „se aplică salariul maximum din grilă, corespunzător tranşei de vechime”. Următorilor trei, prorectorii mai sus amintiţi, li s-a dat ca stimulent al trădărilor aşa: „Se acordă salariul diferenţiat în procent de 25%”…

În acelaşi procent s-a auto-aprobat majorarea salariilor şi următorilor trei din listă, foşti prorectori, adică membri ai acelui CA care şi-a încetat mandatul la finele zilei de 15.03.2016! Ei sunt prof. dr. ing. Adrian Lungu, prof. dr. ing. Toader Munteanu şi conf. dr. Edit Lukacs.

 

Motivele ascunse ale miluirii din bani publici

Dna Edit Lukacs a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice până la concursul de la începutul acestui an. Pentru că a înţeles să nu mai concureze pentru un nou mandat, făcând loc cui trebuie, a fost miluită cu 25%. Domnii profesori Lungu şi Munteanu au fost  prorectori în mandatul încheiat, dar fiindcă au spus un asurzitor yes, nu mai concurăm pentru un nou mandat, au fost şi ei miluiţi.

 

Ştefan Baltă, stimulat ca director privat!

Dl. conf. dr. ing. Ştefan Baltă, membru în noua echipă de prorectori pro Bîrsan şi membru în noul CA (fără BIROU), a fost şi el miluit cu 25%. Dar fiindcă este un tânăr de perspectivă apropiată GRUPĂRII BÎRSAN, a primit un stimulent greu de refuzat! A fost numit director de proiect la firma privată controlată de însuşi rectorul Iulian-Gabriel Bîrsan, SRL care se vrea un INSTITUT de CERCETARE paralel cu ce are din plin universitatea de stat gălăţeană. Firma e de grup, de gaşcă şi de treabă adică, şi se numeşte SC GRUPUL DE MĂSURĂTORI ŞI DIAGNOZĂ SRL, cu nume ilizibil în declaraţia de avere a domnului rector. Firma în cauză derulează un proiect în valoare de 8.268.311,04 lei, adică aproape două milioane de euro, alocaţi din fonduri UE pentru „ÎNFIINŢAREA UNUI CENTRU DE CERCETARE PENTRU MATERIALE AVANSATE ŞI MEMBRANE POLIMERICE NANOSTRUCTURALE”.

Totul este legal, dar este şi moral să-l miluieşti cu 25% din salariu de la stat pe cel pe care l-ai adus director pe plantaţia privată, fix cum fac primarii cu amăreştenii plătiţi de la stat prin 416?

Dar aici vom reveni.

Lista continuă cu penultimul… Ivan DNA!

La punctul 3 al documentului, şi ultimul, se decide de către BIROUL inexistent al CA că „Se majorează salariul diferenţiat până la 25%, după cum urmează:

– Prof. dr. Claudiu Mereuţă, preşedintele comisiei didactice şi de calitate a Senatului universitar;

 • dr. habil. Antoaneta Ene, preşedintele comisiei pentru cercetarea ştiinţifică a Senatului universitar;
 • dr. Florin Bujociu, preşedintele comisiei pentru bază materială, buget şi finanţe a Senatului universitar;
 • dr. Gheorghe Ivan, preşedintele comisiei juridice şi de etică a Senatului universitar;
 • dr. Simona Antofi, preşedintele comisiei organizatorice şi cancelaria senatului”.

Revenim la prorectori. Dna Elena Mereuţă a fost miluită cu 25% pentru meritul paralel de a fi colegă la Facultatea de Inginerie cu prorectorii Gabriela Bahrim şi Ştefan Baltă, facultate din care provine şi rectorul Bîrsan. Dar dl. rector are prilejul (i l-am oferit mereu) să spună public (căci este vorba despre banii publici, inclusiv din UE) care au fost criteriile legale pentru majorarea de salarii şi cum de majorarea a fost decisă în penultima zi de viaţă al CA-ului, nu al inexistentului BIROU?!

Aici, la acest punct, avem preşedinţi de comisii ale Senatului UGAL, aşa că ei trebuie să fie stimulaţi să asculte ordinele interesate ale Grupului Bîrsan, prin preşedintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Puiu – Lucian Georgescu, cel ce l-a inspirat pe dl. rector să facă cercetare paralelă în interes personal, nu pentru Universitatea de stat unde sunt salarizaţi cel puţin decent.

Tot dl. rector Bîrsan ar trebui să ne spună dacă aceste majorări substanţiale ale salariilor sunt bugetate prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Şi mai întrebăm dacă prof. dr. Claudiu Mereuţă a fost stimulat pentru că are în atribuţii controlul didactic şi de calitate al soţiei prorector, Elena Mereuţă? Cât despre fostul procuror şef al DNA-ST Galaţi, acum prof. univ.dr., vom reveni în ediţia viitoare pentru a afla şi dumnealui cum i-a desfiinţat instanţa de judecată artificiul prin care a strâmbat cuiul Legii învăţământului şi al Ordinului de Ministru.

Revenim cu punctul de vedere al dlui rector. Şi cu date noi.

 

A consemnat, Gelu CIORICI-ŞIPOTE 6 - iunie - 2016

2 Responses so far.

 1. […] mai multe investigații jurnalistice privind deontologia din mediul academic (a se vedea link-ul http://impact-est.ro/dezvaluiri/pretul-tradarii-in-ugal-este-platit-din-bani-publici/), am fost sesizați cu ceva timp in urma la redacţie cu următoarea situație privind un candidat […]

 2. Alta Mariana spune:

  Domnule Ciorici sunteti constient de puterea acestor dezvaluiri? Mai ales acum in prag de alegeri?
  Expuneti numele unor persoane care pozeaza in cei mai onesti si mai dedicati luptatori si aparatori ai institutiei!
  Cum puteti spune de exemplu ca persoanele nominalizate s-au lasat „miluite” in acest mod „necolegial”?
  Mai ales cum puteti spune asa ceva despre doamnele care activeaza in comisiile din Senat?
  Doamne fereste sa le pui la indoiala moralitatea, corectitudinea si dorinta de a se „jertfi” absolut benevol pentru colegi.
  Si dumneavoastra veniti sa ne spuneti ca s-au bucurat de tratament preferential si s-au lasat „miluite” in acest mod atat de „necolegial”!!!
  nici nu imi vine sa cred!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF