logoImpact EST nr. 900 - 28.01.2022

Ruinele Mehid

Din surse judiciare am aflat că procurorii funcţionează cu frâna de mână trasă. Motivul? Păi este coronavirus, deci epidemie, iar ei trebuie să trăiască măcar pentru salariile uriaşe, dar mai ales pentru pensiile speciale care îi aşteaptă imediat ce au împlinit 20 de ani de magistratură. Din martie încoace, ei tot suflă praful de pe scheletele din dulapuri, făcându-se că lucrează.
Nu mai ies din birouri, atâta timp cât poliţiştii judiciarişti le aduc hrana profesională la caţarolă, ei urmând să dea doar copy-paste în rechizitoriile pe care le produc.
Revenind la scheletele din fişetele DNA şi DIICOT – Structurile Teritoriale Galaţi, le reamintim procurorilor că au cel puţin trei schelete de mamuţi care au îngropat pe veci o mare parte a economiei acestui judeţ fără de noroc, unul dintre ei jefuind la nivel naţional, el fiind inventatorul sistemului.
O să vă dăm doar trei exemple de persoane care ani la rând s-au războit cu un sistem parcă cuprins de lentoare şi-au dăruit întreaga energie luptei pentru adevăr, pentru înfăptuirea actului de justiţie.

Vasile Iancu s-a angajat într-o bătălie teribilă cu Chelu Cătălin pentru a demasca o uriaşă fraudă în ce priveşte privatizarea Fricom SA, al cărei director a fost din 1994 şi până la finele anului 2017, dată la care s-a pensionat pentru limită de vârstă. A dorit, şi încă doreşte, demascarea acestei fraude, ce a fost acoperită de instituţii importante ale statului.
Pe Chelu l-a clintit doar moartea şi un pic de arest în afacerea cu fiul chestorului Fătuloiu. Dar el a lăsat în urmă o groază de locotenenţi care încalcă legile ţării precum respiră.
Şi dacă tot vă păziţi curul de spaima Covid-19, intraţi pe aceste dosare, că doară coronavirusul de-abia de acuma se înteţeşte până spre iunie 2021.

foto: Cornel Bologa

El a dus o luptă surdă cu GIH, dar un produs al serviciilor, băgat săgeată să le aducă beneficii, e greu de învins. Aşadar, în războiul lui cu Gruparea Herăscu şi-a pierdut firma, casa, agoniseala, dar mai ales acel teren de 10.000 mp pe care a fost edificat Lidl-ul de vizavi de Patinoar, teren fructificat de cei puşi să fure pentru ei cu doar două milioane de euro.
I s-a alăturat în bătălie Gh. Papatraian, dar el era deja prăfuit ca să învingă sistemul. Aşa au pierit depozitele de legume-fructe, toate aprozarele din judeţ, toată panificaţia (cu tot cu morărit) din judeţ, toate autoservirile din Galaţi şi toate librăriile din judeţ.

foto: Gheorghe Mardare

El şi-a tocat toate resursele materiale şi de sănătate în războiul cu Corneliu Mangalea, cu numele de scenă Manglea.
A mers până în pânzele albe la toate instituţiile de forţă locale şi naţionale pentru a-i convinge pe reprezentanţii acestora că a fost înşelat în afacerile în care i-a fost partener (ca acţionar, nu ca făptuitor) lui Corneliu Mangalea, care se dădea nepot cu Arcul de Triumf, adică al răposatului Dumitru Nicolae, cel care în 12 ani ca primar, a scufundat Galaţiul pe termen neliminat.
Serviciile l-au pus la lucru pe Mangalea dându-i pe mână produse siderurgice din Sidex, cu plata la Sfântu’ Aşteaptă. Cu aceşti bani din Banca Sidex, singura din lume care te credita fără să-ţi ceară să-i restitui creditul, a fost pus să cumpere Confort SA (fostul Trust de Construcţii), Mehidul şi ELNAV.
Afacerea a fost un tun imobiliar şi atât.
Pe o parte infimă din aceste terenuri, au apărut primii retaileri din ţinut: Billa, Altex şi Kaufland.
Mehidul a ajuns o ruină, terenul mărginit de un bulevard şi alte două străzi devenind un focar de infecţie, iar banca la care a fost gajat pentru un împrumut se tot câcâie să îl vândă.
Gheorghe Mardare, inginer care a fost ultimul director al Mehid, a pierdut în războiul cu Mangalea şi ELNAV, ajunsă şi aceasta o ruină. Prin cele câteva anexe ale zonelor de producţie ale elicelor de vapoare, funcţionează câteva angrouri de spirtoase şi tutun.

Epilog

Am prezentat succint şi din memorie această nucleară cu trei focoase care a îngropat definitiv economia acestui ţinut, cu precizarea că Mehid şi Elnav erau, ca producţie, unicate, cel puţin în partea asta a lumii.
Este, aşadar, doar vârful aisbergului, pe fond consumând sute de kile de cerneală tipografică şi zeci de tone de hârtie, în cei peste 30 de ani de gazetărie, cele trei săgeţi ale SISTEMULUI şi SERVICIILOR fiindu-mi subiecte predilecte.
Dar am folosit acest prilej cu funcţionarea la relanti a procurorilor din cele trei structuri de parchet, pentru a le reaminti că dacă tot fug de coronavirus încuindu-se prin birouri, au de treabă până în vara lui 2021, fie numai aplecându-se cu profesionalism şi cu o celeritate de ceasul al 12-lea, măcar de mâine, de rezolvarea celor trei cazuri.

Gelu CIORICI 28 - august - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gelu Ţăranu, adic

Gelu Radu a pus un picior ca un stabilopod în ...

Deficit de 18 judec

O fi ea extrem de grea, sau aproape imposibilă admiterea ...

Jupân Pucheanu taxe

De când e primar,don Pucheanu a dublat taxa de habitat ...