logoImpact EST nr. 853 - 20.01.2021

A fost şedinţa de lucru a Biroului Judeţean pentru Romi, în Sala Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi. La întâlnire a fost prezentă lume multă, din tot judeţul-membrii Grupului de lucru mixt judeţean pentru romi, experţi locali pentru problemele romilor, mediatori şcolari şi mediatori sanitari romi, cadre didactice rome, studenţi romi, reprezentanţi ai comunitǎţilor de romi, şi de la Bucureşti, invitaţi de onoare: Mariana Buceanu- Consilier pe Politici Publice la Agenţia Naţională pentru Romi şi Daniel Rădulescu- Preşedinte „SASTIPEN”- Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (nu se ştie ce căuta la un stabor-dezbatere farseorul politic UNPR-ist Marian Alexandru).

Şeful Biroului pentru Romi de la Galaţi, Viorica Gotu, a făcut forum –stabor

cu amploarea şi culoarea specifică acestor întruniri ale comunităţilor ţigăneşti din judeţul Galaţi, în care să prezinte în stil dezbatere, legalitatea ocupării prin concurs a două posturi de mediatori sanitari(atribuite Administraţiei Publice Locale Lieşti de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi). Din prezentarea făcută cazului de Viorica Gotu, a apărut următoarea situaţie. Deşi s-au făcut repetate cereri de creare a 10 posturi de mediatori sanitari în comunităţile compacte de romi, DSP condusă de Valentin Boldea nu a făcut ce trebuie. Cu o tergiversare de doi ani, şi după un schimb intens de hârtii între Biroul Judeţean şi DSP, se dă acceptul pentru cinci locuri. Banii pentru salarizare şi îndrumarea metodică veneau de la Ministerul Sănătăţii, locurile erau create prin concurs şi organigramă de Primarii din Galaţi, Tecuci, Barcea, Brăhăşeşti şi Frumuşiţa, cu recomandarea şefilor comunităţilor de romi. Teoria era perfectă, dar practica corectitudinii e cu totul alta. În teren, Barcea a fost înlocuită cu Drăguşeni, la Brăhăşeşti trebuiau două locuri, s-a creat doar unul iar la Lieşti trebuia doar unul şi au apărut două, şi ale ocupate de două funcţionărese care n-aveau nici o treabă cu comunitatea ţigănească din Lieşti.

E stare de scandal

Probabil că şi de la această chestie i s-a tras lui Boldea, care la puţină vreme a fost suspendat din funcţie. Cele două doamne de etnie română nu prestează servicii de mediator sanitar, căci ele sunt de fapt funcţionari-referenţi. Chiar şi aşa, conflictul rămâne-sunt posturi în organigramă, dar DSP „uită” să organizeze concurs şi să finanţeze posturile, Ministerul cere punct de vedere la DSP, DSP rătăceşte multă vreme răspunsul, directorul Boldea nu-i mai răspunde lui Gotu la telefon şi cacialmaua mediatorilor sanitari intră într-o nebuloasă. Nebuloasă e şi în prezent, urmând să intre într-o nouă fază a dialogurilor necordiale şi crispate dintre Biroul Judeţean pentru Romi şi DSP Galaţi. DSP nu are director dar are răspunsuri. Din adresa către Prefect, iese cumva un adevăr: a fost analiză a solicitărilor şi respect al prevederilor legale, deci s-a decis finanţarea pentru posturile de la Brăhăşeşti-1 post, Lieşti-2 posturi, Barcea -1 post şi Drăguşeni-1 post. Primăriile trebuia să organizeze concurs, DSP venea cu coordonarea metodologică. Chestia în dispute este cam aşa – primăriile n-au făcut concursuri, iar recomandarea pentru angajările de la Lieşti e în suspiciuni-directorul Liliana Moise spune că există recomandare din partea conducătorului recunoscut al comunităţii, şeful Biroului, Viorica Gotu spune că nu. Urmează tragerea la sorţi sau se dă cu ghiocul?

Silviu VASILACHE 8 - iulie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...