logoImpact EST nr. 893 - 05.12.2021
 • Acestuia i-au fost retrase trei articole ştiinţifice publicate în străinătate
 • El este acuzat că îşi falsifică în mod sistematic şi grosolan fişele de autoevaluare 

Nu s-a închis scandalul plagiatului din familia Oprea şi suntem atacaţi cu plagiat din altă direcţie. Şefului şcolii doctorale de la Universitatea de stat Dunărea de Jos i se detectează şi i se retrag de pe siturile de comunicări ştiinţifice articole de autoplagiat sau curat plagiat. O spun chiar cei care cunosc speţa. Cităm: ”Este un principiu general acceptat al comunicării ştiinţifice care spune că, editorul unei reviste ştiinţifice este singurul şi responsabil în mod independent pentru a decide care din articole prezentate la revistă vor fi publicate. În luarea acestei decizii editorul este ghidat de politicile consiliului editorial al revistei şi limitată de astfel de cerinţe legale în vigoare cu privire la defăimare, încălcarea drepturilor de autor şi plagiat. Un rezultat al acestui principiu este importanţa de a avea o arhivă ştiinţifică cu înregistrare permanentă. Articole care au fost publicate rămân în arhivă, în forma exactă şi nemodificate pe cât posibil. Cu toate acestea, ocazional, pot apărea situaţii în care un articol publicat, trebuie să fie ulterior retras sau chiar eliminat. Astfel de acţiuni nu trebuie să fie abordate superficial şi pot avea loc numai în situaţii excepţionale, cum ar fi RETRAGEREA ARTICOLULUI, metodă utilizată numai pentru articolele din categoria ARTICELS IN PRESS care reprezinta primele versiuni de articole şi conţin uneori erori sau poate au fost accidental prezentat de două ori. Ocazional, articolele retrase pot reprezenta încălcări ale codurilor etice profesionale, cum ar fi transmiterea de mai multe cereri false de autor, plagiat, utilizarea frauduloasă a datelor sau altele asemenea.” (www.elsevier.com)

 Profesorului Ionel Chirică i-au fost retrase, nu unul, ci trei articole ştiinţifice

Situaţia ar fi fost doar neplacută dacă Ionel Chirică se reprezenta doar pe sine. Însă, acesta, reprezintă UDJ Galaţi, din poziţia de director al Şcolii Doctorale de Inginerie şi ar trebui să se afle mai presus de orice suspiciune de fraudă. Dar să lăsăm faptele să vorbească şi să trageţi dumneavoastră, cititorii, concluziile. Primul articol WITHDRAWN (RETRAS): „Torsion dynamic behavior of the ship hull made of composite material”  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927025612002285) ar putea fi considerat un accident nefericit şi nu se pune. Al doilea articol WITHDRAWN (RETRAS): „Macroelement model used for torsion dynamic behavior of the composite ship hull” (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359836812006397) începe să ridice suspiciuni de fraudă şi conturează indicii privind un adevarat mod de operare. Şi, când speram ca totul să fi fost doar un foc de paie în care suflă cu îndărjire, unii colegi invidioşi pe cariera ştiinţifică imaculată a profesorului Ionel Chirică, apare cireaşa de pe tort, adică al treilea articol RETRACTED (ÎNLĂTURAT): „A numerical model for torsion analisys of composite ship hulls” (http://www.hindawi.com/journals/mpe/2012/212346/abs/). Motivele înlăturării sunt indicii clare de autoplagiat şi plagiat (fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 206 din 27 mai 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare) şi este argumentat, elegant, de către editor: Acest articol a fost înlăturat deoarece a fost găsit să conţină o cantitate substanţială de materiale din documentele publicate anterior de acelşi autor şi alţi autori şi urmează o listă de alţi autori. Judecaţi, şi dumneavoastră, dacă este un exemplu de etică profesorul Ionel Chirică.

Comisia didactică şi de calitate a Facultăţii de Mecanică a constatat că profesorul Ionel Chirică şi-a adăugat fraudulos peste 2.600 de puncte la fişa de autevaluare.

Am mai fost sesizaţi că, domnul director al Şcolii Doctorale de Inginerie, profesor Ionel Chirică, procedează în mod sistematic incorect la completarea fişelor de autoevaluare anuale. În 2013, Comisia didactică şi de calitate a Facultăţii de Mecanică a constatat că acesta şi-a adăugat nejustificat peste 2.600 de puncte la fişă de autoevaluare pentru a obţine punctajul cel mai mare din facultate şi l-a obligat pe onor don` profesor să-şi scadă punctajul din fişa de autoevaluare pe 2012, cu, nici mai mult, nici mai puţin, 2.658,741 de puncte. Deşi a fost depistat în mod flagrant cu această fraudă, conducerea Facultăţii de Mecanică nu a luat absolut nici o măsură şi nici măcar nu a sesizat Comisia de Etică.

  Rectorul UDJ Galaţi, Iulian Bîrsan, ce părere are?

Lista abuzurilor profesorului Ionel Chirică este mult mai lungă şi singura mea nedumerire este că domnul rector Iulian Gabriel Bîrsan nu a reuşit să sesizeze absolut nimic din ceea ce se întâmplă în propriul Departament de Inginerie Mecanică (www.im.ugal.ro/CadreDidactice.htm), fiindcă îmi este imposibil să cred că poate tolera astfel de încălcări ale legii şi eticii. Faţă de cele arătate şi prin prisma faptului că în anul 2014 va începe procesul de acreditare a Şcolilor Doctorale, vă rugăm, domnule rector, să ne comunicaţi măsurile ce le veţi lua.

Silviu VASILACHE 22 - noiembrie - 2013

7 Responses so far.

 1. lidia ciochista de la achizitii spune:

  Dar zanfir care nu a scris teza de doctorat, ci angajatele, si a avut in comisie membri de la spiru haret, care nu au voie sa dea titluri de doctor, cum e?

 2. marcus spune:

  cred ca astfel de indivizi nu au ce cauta in invatamant

 3. ghimpu spune:

  imi este rusine ca am copilul doctorand intr-o astfel de universitate

 4. Crinuta spune:

  Credeti ca este singurul?? Nu se pot face publice cazurile pentru ca exista „legea tacerii”: daca vorbesti, esti pedepsit, amenintat.

 5. Daniela Rusu-Mocanasu spune:

  cand mai pune-ti titluri „BOMBA” aveti bunul simt si repsectati deontologia profesionala, respectati criteriile pentru a informa veridic cititorul. seful scolii doctorale, Scoala doctorala fiind cea de la inginerie. NU GENERALIZATI, ca al nostru cititor retine titlu ca fiind o informatie de reflecta o caracteristica a intregei Universitati Dunarene.

  • eu si numai eu spune:

   Mai taticule, tu esti cadru didactic universitar? Oi fi si doctor? In ce, taticule? Ca vad ca scrii „pune-ti” in loc de „puneti”, asta ca sa dau doar un singur exemplu flagrant din cele trei randuri pline de greseli de ortografie. Randuri carora le-ai dat drumul in eter si uite ca au ajuns si la mine (nu sunt din Galati, articolului asta i s-a dat link pe un site de anvergura nationala si asa am ajuns sa citesc ce scriu galatenii pe aici… si deja imi fac cruce). Daca predai ceva (Doamne fereste!), ce predai, scumpete?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF