logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021
  • El are contract cu Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi ca Persoană Fizică Independentă (PFI)

  • Soţia sa, Silvia, furnizează îngrijiri medicale la domiciliu, având contract cu CJAS

Chirurgul Paul Ichim este un personaj extrem de popular şi cunoscut, atât ca medic, precum şi ca om, ca politician, ca senator, ca preşedinte al municipalei penele Galaţi. Profesional pare un neadaptat şi un neliniştit. Cât a avut putere politică, a amenajat, prin sponsorizări şi prin sume de la buget, o secţie de chirurgie brici la Spitalul Municipal Galaţi. După desfiinţarea acesteia a reuşit să-şi creeze o secţie de Chirurgie în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, pe care a şefit-o până când ANI i-a dat cu incompatibilitatea peste bisturiu. După lungi lupte în justiţie, a rămas incompatibil ca chirurg şi senator. Dar, la finele anului 2012, graţie Călinei Lazarovici, pe atunci manager al spitalului, reintră în drepturi legale (?) de chirurg – senator, ca Persoană Fizică Independentă (PFI).

Despre asta şi despre alte zone în care chirurgul – politician este abonat la banul public, vom dezbate în ediţia de faţă.

 

Ce îl mână pe Ichim în incompatibilitate, lăcomia, sau chirurgia?

Să aruncăm un ochi doar pe declaraţia oficială de avere, semnată chiar cu mâna cu care senatorul operează. Aceasta este spectaculoasă mai ales în anul 2008, an de început de mandat ca politician calificat şi salarizat pentru medicul chirurg Paul Ichim.

În anul 2008 el a cumpărat, dimpreună cu soţia sa Silvia (acum pensionară) 3000 mp de teren în comuna Oancea, 900 mp la Tuluceşti şi a moştenit 2000 mp în comuna Lunca Bradului, judeţul Mureş, o splendidă zonă montană.

Tot în 2008, alături de VW Golf Plus, achiziţionat în 2005, familiei Ichim îi intră în avere şi un VW Tiguan. În 1997, moşteneşte/cumpără un apartament de 80 mp în Galaţi, în 1998 cumpără un apartament de 57 mp, iar în 2003 moşteneşte (prin donaţie) un apartament de 54 mp, ambele în Galaţi.

Dar, tot în 2008, cu scadenţă în 2022, familia senatorului-chirurg contractează un credit de 170.000 ron.

Ca venituri, în 2011, P. Ichim încasează un salariu de 60.456 ron, iar în 2012 de doar 53.875. Ca medic PFI, câştigă 10.763 ron, iar în 2012, 27.539 ron. Tot în 2011, de la UDJ Galaţi, ia un salariu de 11.615 ron, ca şi cadru didactic asociat, venit care dispare din declaraţia de avere pe anul 2012. Soţia sa încasează o pensie de 8.196 ron, dar nu declară nici un venit pe anii 2011 şi 2012 din firma de îngrijire medicală la domiciliu, SC REVISAD SRL, situată pe strada Domnească, în blocul care la parter are Galeriile de Artă „ Nicolae Mantu”, firmă care are contract ca CJAS Galaţi, din 01.05.2010.

Aşadar, familia Ichim, Paul şi Silvia sunt activi pe bani publici dintr-o grămadă de poziţii: el, pe trei poziţii (senator, medic şi cadru didactic asociat la universitatea de stat), ea, pe două poziţii (pensie prin asigurări sociale şi contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi).

 

ANI să ne spună dacă este legal contractul cu spitalul

În data de 21.12.2012, PFI dr. Paul Ichim încheie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, un contract de prestări servicii, dată la care manager al spitalului era Călina Lazarovici. Desigur prestarea de servicii se face în interiorul spitalului, cu cheltuielile de rigoare (înteţinere, medicaţie, parte hotelieră – cazare, masă – , personal de întreţinere şi personal medical, bloc operator, instrumentar) toate susţinute din bani publici. La obiectul contractului se stipulează la punctul 2.2.:

Prestatorul va efectua serviciile medicale prevăzute în prezentul contract la sediul achizitorului, în Galaţi, strada Brăilei, nr. 177, în intervalul orar stabilit de către medicul şef de secţie.”

 

Obligaţiile „prestatorului” PFI dr. Paul Ichim sunt covârşitoare, dar când eşti măcar un mic Napoleon poţi fi şi în slujba celor care te-au mandatat să le reprezinţi puterea în Senat, că doară ai jurat pe Constituţie şi pe Biblie că asta vei face, şi nu şi chirurgie în paralel.

Iată câteva dintre ele:

Prestatorul se obligă să presteze serviciile prevăzute în contract într-o manieră competentă, profesională şi cu promtitudine, fiind răspunzător de siguranţa operaţiunilor şi metodelor utilizate pe toată durata contractului.

Prestatorul este obligat să asigure evaluarea şi pregătirea preoperatorie a bolnavilor. Prestatorul este responsabil cu asigurarea echipei operatorii. Prestatorul este responsabil cu îngrijirea şi supravegherea bolnavului postoperator şi îşi asumă responsabilitatea oricărei complicaţii postoperatorii a bolnavului.”

 

Ehei, păi senatorul este prezent la Cameră măcar de lunea, ora 14,00, şi până joia la ora 17,00, la Bucureşti, la serviciu în Senat, după care are de lucru, audienţe şi contacte în circumscripţia în care a fost ales. Deci, când pregăteşte bolnavii pentru operaţie, când îi taie şi, mai ales, când şi cum îi supraveghează postoperator? Sunt întrebări de bun simţ la care trebuie să răspundă conducerea Senatului, a Spitalului Clinic de Urgenţă, desigur ANI şi, desigur chirurgul Paul Ichim.

 

Iată şi obligaţiile spitalului

Achizitorul se obligă să achite către prestator contravaloarea serviciilor prestate integral în zilele şi intervalul orar de comun acord stabilite prin prezentul contract. Achizitorul se obligă să pună la dispoziţie baza logistică necesară pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale la care va fi solicitat prestatorul, respectându-se programul actual al Blocului Operator, al personalului care deserveşte Blocul Operator, precum şi programul de curăţenie şi dezinfecţie la Blocul Operator. Achizitorul se obligă ca în termen de 5 zile de la semnarea prezentului contract de prestări servicii de către ambele părţi să întocmească fişa postului pentru prestator, conform legislaţiei în vigoare. Fişa postului constituie parte integrantă a prezentului contract. Achizitorul se obligă să asigure condiţii materiale şi de personal în funcţie de posibilităţile materiale şi umane ale instituţiei în momentul încheierii prezentului contract, la egalitate cu celelalte servicii din cadrul spitalului.”

 

Cred că oricine s-ar simţi olecuţă zeu când ar fi tratat astfel, ca profesionist, de către o instituţie publică de stat, adică finanţată din banii noştri, ai tuturor.

Munca înnobilează, dar şi banul!

Lucrăm tot cu marfa clienţilor şi cităm:

 

Art. 6 – Preţul contractului şi modalitatea de plată din documentul în cauză: „ În schimbul serviciilor prestate, achizitorul se obligă să plătească contravaloarea serviciilor contractate şi prestate, valabile pentru un medic primar chirurgie, respectiv 22,7 lei tarif orar pentru orele prestate, iar pentru orele de gardă efectuate în zilele lucrătoare se achită un tarif de 19,14 lei orar, iar în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale se acordă/ se achită un tarif de 25,52 lei orar pe baza facturilor emise de către prestator.”

 

Desigur, programul, pontajul, prezenţa, orele, gărzile, zilele de repaus sau de sărbători legale sunt la mâna şefului Secţiei Chirurgie III, Dan Oprea. Secţie care, conform cunoscătorilor, nu poate funcţiona cu un singur chirurg, căci dr. Stătescu este bolnav şi în prag de pensionare pe caz de boală, iar zona este acoperită de chirurgi aduşi de pe la Spitalul CFR şi de la Chirurgie I. Dar, aşa cum am mai scris la Impact-est, dr. Ichim este suspendat din funcţie ca incompatibil, prin Decizia nr. 819/11.06.2010 definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Galaţi şi nu are voie să încheie contracte de natură patrimonială. Şi chiar dacă are contractul de muncă suspendat din 04.05.2009, el a continuat să opereze în spital ca în propria bucătărie.

E clar că, aflat în deplină incompatibilitate, DGFP trebuie să-l oblige pe dr. Ichim să dea banii înapoi. Şi ca PFI, şi pe cei proveniţi din contractele cu CJAS, unde acum este director Elena Vrabie, persoană care îi este obedientă încă din 1997 când Ichim, ca director al DSP Galaţi a numit-o director la Sanepid, căci amândoi erau membri ai PNŢCD, acum vărsaţi împreună în penele.

Colectare de fonduri prin Zonta Club

Zonta Club Galaţi este afiliat Zonta Club Alessandria Italia şi îşi propune să susţină şansele femeii în competiţia inegală cu bărbatul. Z.C. Galaţi are ca preşedinte fondator, pe viceliderul Aria o5 Corina Drujescu. Printre premianţii pe 2012 ai clubului, la poziţia 11 găsim Fundaţia „Elisabeta Doamna”, înfiinţată şi păstorită de către Paul Ichim, chiar premiul fiind motivat ca „premiul de excelenţă pentru acţiunile de voluntariat medical şi în sănătate ale dlui Paul Ichim”. Dar fundaţia în cauză este şi parteneră cu Zonta Club, aşa că acest club şi-a propus să colecteze fonduri pentru achiziţionarea unui SONOELASTOGRAF, suma necesară fiind de 70.000 de euro, o companie canadiană, printr-un reprezentant din Galaţi, oferindu-se să aloce o astfel de finanţare.

Corina Drujescu a declarat că, cităm aproximativ, „ Dr. Ichim doreşte realizarea primului centru de SONOELASTOGRAFIE, iar noi, în parteneriat cu Fundaţia Elisabeta Doamna, ne vom ocupa de partea practică”.

Din nou vin specialiştii, cârcotaşi cu argumente, şi spun că dr. Ichim nu are nici un cerficat de competenţă în chirurgia sânului, nici un fel de curs, nimic, ci doar … mare nevoie de bani.

Încheiem prin a spune că legea trebuie respectată şi aplicată, oricâtă nevoie am avea de medici specialişti, care au preferat să-şi practice profesia în care s-au calificat pe banii publici ai României, fie în afara ţării, fie să se facă senatori tot în slujba cetăţenilor, sau să aleagă orice altă profesie bănoasă.

Aşteptăm punctul de vedere al ANI, al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, al directorului CJAS Galaţi, al DGFP Galaţi şi al chirurgului-senator Paul Ichim.


Grig IONESCU 14 - decembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF