logoImpact EST nr. 868 - 23.04.2021

Jurnalistul ucrainean de etnie română Vadim Bacinschi privește de la distanța geopoliticii contemporane culisele constituirii Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina. UICRU a fost constituită anterior alegerilor parlamentare din Ucraina, ca bază de colectare a voturilor din comunitățile românești din Ucraina (atât din Bugeac, cât și din Maramureșul istoric) pentru Ion Popescu, reprezentant al Partidului Regiunilor.

Ulterior, structura a devenit nefuncțională din punct de vedere al intereselor comunității românești, inclusiv ale românilor din Cernuți, regiunea în care activează Ion Popescu și partenerii săi neguvernamentali, Vasile Tăraâțeanu și Aurica Bojescu. Referitor la aceștia din urmă, Vadim Bacinschi a afirmat că, după ce au acceptat demnități publice din partea Partidului Regiunilor, s-au transformat din lideri vizibili ai comunității românești în complici ai structurilor mafiote coordonate de Viktor Ianukovici.

În context VB a opinat că Ion Popescu nu este un lider autentic al românilor din sudul Basarabiei, întrucât nu a întreprins nici o acțiune de afirmare sau prezervare a elementelor cultural-identitare ale acestora și a manifestat un dezinteres total referitor la problemele minorității, cum ar fi festivalurile, mass-media în limba română, biblioteci, manuale sau accesul în funcții publice.

Sergiy Kivalov, deputat în Rada Supremă din partea Partidului Regiunilor, patron al postului Akademia tv și rector al Academiei Juridice din Odesa, a afirmat public faptul că la nivelul structurii politice pe care o reprezintă, se analizează posibilitatea divizării Ucrainei. Astfel, cercurile de interese pro-ruse ar reuși să păstreze în sfera de influență estul și sud-estul Ucrainei, care concentrează industria, porturile și o serie întreagă de alte capabilități.

 

Se adâncește falia dintre etnicii ruși și ucraineni. Pe data de 19.02.2014 a avut loc la Odessa al doilea forum al protestatarilor proeuropeni la care au participat cca. 50 de persoane, majoritatea naționaliști ucraineni, cu vederi antirusești radicale. Se repeta un prim astfel de puseu naționalist  care avusese loc la Harkov.  Și acum coloratura imperială rusă. Reflexele de jandarm acrit ale Rusiei au pus în mișcare forțele speciale ale Ministerului de Interne din Odessa, așa-numitele Berkut, care urmau să se deplaseze la Kiev pentru a participa la reprimarea violentă a demonstrațiilor din Piața Independenței. Participanții la forumul opoziției au obținut această informație și au blocat accesul trupelor Berkut la ieșirea din unitate. Au avut loc ciocniri violente, dar nu s-a făcut uz de arme și nu s-au înregistrat victime. Efectivele Ministerului de Interne  au anulat deplasarea și au dat asigurări manifestanților că nu se vor implica în contrarevoluția de la Kiev. În cursul zilei următoare, 20.02.2014, demonstranții din Odessa, în număr nesemnificativ, au manifestat pașnic în centrul orașului, până în momentul în care cca. 100 de persoane, îmbrăcate în negru și înarmate cu bâte din lemn, au coborât din cinci microbuze sosite la fața locului și au reprimat violent demonstrația. Agresorii erau atletici, dar nu aveau nici un semn distinctiv și nici o inscripție care să indice apartenența la vreo instituție a statului sau privată. La plecare au fost însoțiți de un vehicul al poliției.

În zilele care au urmat, la Odesa au avut loc manifestații de stradă proruse.

S.V. 28 - februarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DIICOT–S.C. s-a ju

Ordonanţa dată la comandă a condus la prescrierea faptelor Despre Cătălin ...

Gupta şi colosul s

Financial Times, citat de Ziarul Financiar, aduce din nou în ...

Îndreptare

Bună dimineaţa, Doamna Senator! Îmi prezint eu scuze în numele ...