logoImpact EST nr. 899 - 22.01.2022

Sunt extrem de nervoşi cei din conducerea CARP. Se dau morali, respectabili, acuzaţi pe nedrept.
Înainte de apariţia acestei ediţii, am dat curs insistenţelor acestora de-a ne întâlni, sperând că vor aduce lămuriri şi vor împrăştia suspiciunile de fraudă şi abuz. În zece minute, m-am lămurit şi i-am lăsat să se stropşească la pereţi. Tentativa lor de intimidare şi cenzură a dat greş.
Îi ultragiază figurile de stil, ironiile, întrebările – de parcă ar trăi din afacerile vreunei firme private, nu din banii a circa 60.000 de deponenţi. În loc să se concentreze pe răspunsuri concrete, cu cifre, nume, indicatori, fapte, locuri – ei au găsit de cuviinţă să-mi spună cum ar trebui să-mi scriu articolele, ce expresii am voie să folosesc şi ce cuvinte nu, etc.
Tare principiali mai sunt ei, când se dau cu ditamai SUV-ul Ford Kuga prin oraş, recent cumpărat pe banii deponenţilor. Probabil maşina de teren Suzuki SX4, ceva mai puţin încăpătoare, le şifona hainele.

Buruiana a năpădit conducerea. Şi costă!

Iniţial, doamna Tinca Buruiană a pătruns în CARP Galaţi prin anii 70. De la contabil, a evoluat la contabil-şef; a dirijat şi girat cheltuielile Asociaţiei din vremuri imemoriale. Numeroase răspunsuri la întrebările fără răspuns zac în sertarele ei.
Odată cu experienţa şi vechimea, i-a crescut şi salariul.
S-a retras strategic la înscăunarea lui Ion Mehedinţi, când acesta a preluat scaunul directorial de la Hâncu – dar nu a plecat de la borcanul cu miere; acum figurează, pe statele de plată, ca şef serviciu financiar.
Între timp, au fost angajate încă două persoane, în poziţii-cheie:
1. Buruiană Mihăiţă, ca Director Administrativ, în 2011;
2. Buruiană Cristina, ca jurist – acum, în 2018.
Mihăiţă nu e altcineva decât băiatul ei, iar Cristina e nora. Întrebare: E adevărat că aveţi, fiecare în parte, vreo 5.000 DE LEI NOI, salariu? Adică, împreună, aşa, ca familie fericită, încasaţi vreo 15. 000 DE LEI noi, lună de lună?
(Ca să nu mai pun la socoteală şi pensia doamnei Tinca, deloc modestă.)
Întrebare: e firesc şi e moral acest lucru? Nu ştiu cât de legal o fi, dar sănătos nu-i, în niciun caz. Membrii unei familii se pot înţelege şi jongla cu actele şi banii mult mai simplu decât nişte persoane independente.
Probabil că este necesar un control temeinic în documentele CARP Galaţi, un audit financiar-contabil extern, care să verifice ce se întâmplă acolo.
Şi, ca şi cum nu era suficient cât costă Asociaţia Familială Buruiană, toate aceste trei posturi sunt dublate de alţi trei angajaţi, plătiţi tot din banii CAR-ului: avocatul Langa Pavel apare tot ca jurist, Severin Gabriela este noul contabil şef (în locul lui Tinca) iar Cristina Filip apare în schemă ca administrator financiar, semnând actele din zona de responsabilitate a fiului Mihăiţă.
Structuri complexe, direcţii mari din administraţia locală nu-şi permit asemenea lux al personalului de conducere. Dar, la CAR Pensionari Galaţi se poate, că doar nu aduc bani de-acasă.

Conducerea CARP Galaţi contestă intervenţia neautorizată asupra elementelor de patrimoniu

Un inginer, pe nume Constantin Mitroi, care se recomandă expert autorizat în evaluarea şi restaurarea elementelor de patrimoniu, susţine că ceea ce am publicat în ediţiile anterioare n-ar fi conform realităţii, că picturile murale sunt doar desprăfuite şi spălate, nu s-a tras o pensulă de culoare pe ele, aşadar că n-ar fi nicio intervenţie asupra acestora.
M-ar însenina să aflu că informaţiile pe care le-am primit sunt eronate şi că istoria oraşului – câtă mai e – rămâne nemistificată.
Deasemenea, dumnealui afirmă că Poliţia Locală a dat amenda de-aiurea, că nu există faptele constatate ca infracţiune şi pentru care s-a făcut sesizare penală.
Să dea Dumnezeu! Să vedem acţiunea de contestare în instanţă a respectivei amenzi, apoi decizia justiţiei şi – dacă va fi cazul – vom reveni asupra articolelor anterioare, publicând corecţiile ce se impun.
Până una-alta, noi sesizăm, pe această cale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, aşteptând o descindere, o constatare şi un răspuns oficial, autorizat despre lucrările efectuate acolo. Sunt acestea în regulă?
Domnule director Cătălin Negoiţă, săptămânalul nostru aşteaptă o descindere imediată, o evaluare competentă şi un răspuns oficial. Sunteţi plătit din banii contribuabililor, de pe care statul jupoaie zece piei.

Suveica OMENIA, bani cu dus-întors

Există numeroase comitete şi comiţii care învârt bani şi vorbe. E saturat Bucureştiul de ele, sunt ca o metastază pe trupul tot mai sărac şi îmbătrânit al României. Una dintre acestea este FEDERAŢIA NAŢIONALĂ „OMENIA”, A CASELOR DE AJUTOR RECIPROC ALE PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA. La această federaţie este afiliată şi Asociaţia familială …ăăăă, pardon, Asociaţia CAR Pensionari Galaţi – şi costă, nu-i gratis. Obrazul subţire cu afiliere se ţine.
Nu-i poate fi atribuită lui Mehedinţi, ca iniţiativă, hemoragia de bani către Federaţia OMENIA. Afacerea a-nceput de pe vremea mandatului lui Ionel Hîncu, antemergătorul său, care cotiza la respectiva federaţie câte 25. 000 de lei pe an. Vorbim de lei noi, atenţie! – nu de bani de seminţe.
Dar cum devalorizarea a tot năpârlit leul românesc, actuala conducere a găsit de cuviinţă să se protejeze de inflaţie. Participarea la aceasta structură federativă s-a dublat: Ion Mehedinţi varsă 50. 000 de lei noi, anual, în conturile celor de la OMENIA.
Pentru 2-3 deplasări pe an, la Bucureşti, actualul (urmând profitabila tradiţie iniţiată de fostul director al CARP Galaţi) mai încasează un venit lunar, exact din banii cu care „contribuie” la prosperitatea federaţiei – doar nu s-a afiliat degeaba.

Nişte întrebări pentru conducerea CARP Galaţi

1. Era necesară achiziţionarea SUV-ului Ford Kuga, deşi CARP Galaţi avea, deja, în dotare acel Suzuki 4×4? Din banii cui s-au cumpărat maşinile?
2. De ce funcţionează CARP Galaţi cu un singur cenzor, când statutul prevede minim trei? După decesele din 2017 (a primului) şi 2018 (a celui de-al doilea) directorul Ion Mehedinţi şi Consiliul Director au preferat să rămână cu unul singur. Sunt îndreptăţite suspiciunile?
3. De ce contribuie CARP Galaţi la bunăstarea federaţiei OMENIA, din Bucureşti, cu 50. 000 lei pe an? Care este beneficiul concret al celor care ţin CARP Galaţi în spate, 60.000 de deponenţi, cu economiile lor modeste? Justificaţi, vă rog, necesitatea afilierii la „OMENIA”, alta decât bucuria portofelului dumneavoastră. Ce beneficii concrete aduce această afiliere, plătită din banii CAR-ului? Exemplificaţi.
4. De ce s-a transformat CARP Galaţi din asociaţia pensionarilor, în asociaţie familială? Este firesc şi moral ca membrii aceleiaşi familii să pună mâna pe funcţiile-cheie, de conducere şi decizie?
5. Ce eforturi reale, profesionale şi ce niveluri de competenţă justifică salariile, indemnizaţiile şi sporurile consistente pe care şi le-au tras cei din conducerea CARP Galaţi, din fondurile organizaţiei?
Îl informez pe Ion Mehedinţi că de-abia aştept un răspuns oficial, scris, asumat, la aceste întrebări.
Nu e necesar să stăm la cafele împreună, domnule director, nici să schimbăm impresii despre atelierul de cizmărie. În pagina 2, jos, găsiţi atât adresa de corespondenţă a redacţiei, cât şi adresa mea de e-mail.

Dan Manole 9 - noiembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...