logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

Toată industria agro-alimentară a acestui ţinut confiscat de dumnezeii politicii din Republicuţa Galaţi, a ajuns o extraordinară afacere imobiliară şi atât.
Ei au făcut să piară câteva zeci de mii de locuri de muncă, pentru ca noii ciocoi să se aleagă cu zeci de milioane de euro, în schimb.
Despre toate am scris sute de pagini, din 1990, în „Noduri şi Semne”, „Imparţial”, „România Liberă” şi, de aproape 19 ani, în Impact-est. Dar, totul a continuat, eu şi editorii pe care i-am co-patronat, patronat sau nu, alegându-se cu sute de procese intentate de alde aceşti nimeni cu bani, unele pierdute, care însumează despăgubire pe care le-am plătit şi încă le plătim, de peste două miliarde de lei vechi.
În ediţia de faţă ne vom ocupa de cel mai proaspăt faliment din categoria agro-alimentară: VINTON SRL Galaţi, cumpărătoarea foste Întreprinderi de Vin şi Vinificaţie SA Galaţi.

În 2017, datorii de 31.310.907 lei

În anul 2000, Gheorghe Radu, cunoscut cu numele de scenă Gelu Ţăranu, a înfiinţat, cu încă doi asociaţi, VINTON SRL Galaţi. Odată cu cumpărarea activelor formate din curţi, construcţii, sedii, spaţii comerciale, terenuri şi plantaţii de viţă-de-vie, Vinton a ţâşnit bine spre profit. Anul de glorie a fost 2007, când, cu 407 salariaţi, a realizat o cifră de afaceri de 12.053.236 lei şi un profit brut de 4.582.880 lei.
Dar, în 2013, firma a intrat în insolvenţă, lichidator fiind firma Sierra Quadrant Bucureşti SPRL. În acelaşi an a fost format dosarul de insolvenţă nr. 8235/121/2013/a4, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 7424 din 14 aprilie 2016.
În anul 2017 pierderea devine mai mare decât cifra de afaceri, iar datoriile sunt la dublu şi ceva. Firma mai rămâne cu 13 salariaţi (mai mulţi paznici, cred), dar realizează o cifră de afaceri de 13.161.928 lei şi o pierdere de 17.381.934 de lei. Datoriile se cifrează la 31.310.907 lei.
BRD îi scoate la vânzare un activ ultradotat, edificat la Smulţi, suprafaţa totală fiind, cu tot cu terenuri şi curţi, de 19.570 mp.
Totul s-a petrecut pe un fundal excepţional ca front de lucru şi dotări. Dar, atunci când ai sute de hectare de viţă-de-vie, este bine să-ţi cumperi cai să te plimbi prin ele, nu să le lucrezi!

Concesiune, în 2005, de la stat: 187 hectare de vie

În 13.05.2019 am făcut o solicitare de informaţii publice la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), al cărei director general este Cătălin-George Bologa. Răspunsul a venit prompt, în 20.05.2019. Îl cităm aproape integral:

„Urmare a adresei dumneavoastră înregistrată la Compartimentul Comunicare şi Relaţii cu Publicul cu nr. 131542/13.05.2019, potrivit direcţiei de specialitate, vă comunicăm următoarele.
Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 249/2003, terenurile cu destinaţie agricolă aflate în exploatarea societăţilor comerciale din portofoliul Agenţiei Domeniilor Statului vor fi atribuite direct spre concesionare investitorilor care au cumpărat acţiuni sau active ce implică necesitatea exploatării unui teren cu destinaţie agricolă, după cum urmează: plantaţii de vii, livezi, pepiniere viticole, pomicole, plantaţii de hamei şi duzi, sere, solarii, răsadniţe, capacitate de producţie din zootehnice, platforme betonate şi spaţii de depozitare, sedii de ferme agricole, cantine, dormitoare, ateliere mecanice.
Agenţia Domeniilor Statului a încheiat în baza Legii 249/2003, contractul de concesiune prin atribuire directă nr. 33/16.06.2005 cu SC VINTON SRL, judeţul Galaţi, având ca obiect suprafaţa de teren de 187,61 ha, categoria de folosinţă teren de sub vie, ce s-a aflat anterior în exploatarea S.C. AGROVIN SA Iveşti, judeţul Galaţi.
Contractul de concesiune prin atribuire directă mai sus menţionat, nu a fost reziliat, ci a încetat la intrarea în faliment a SC VINTON SRL.”

Deci, să îţi adaugi o concesiune de 187,61 hectare de vită-de-vie şi întreg patrimoniul falitei SC Agrovin SA Iveşti Galaţi, iar după opt ani să îţi declari insolvenţa, pare de neconceput.
Sigur că întrebările noastre s-au referit şi la concesionarea serelor fostei Hortigal SA Galaţi. Dar să le redăm şi pe acestea în citat:

„1. Procesul verbal al licitaţiei prin care SC VINTON SRL Galaţi a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei privind concesionarea unei suprafeţe de 22 de hectare de teren agricol, situate în comuna Vânători, judeţul Galaţi, şi care au fost în administrarea falitei SC Hortigal SA Galaţi, terenul în cauză fiind cunoscut şi ca „Serele Aviasan”. Anii probabili ai licitaţiei: 2004 sau 2005.
2. Care a fost preţul pe hectar al ofertantului câştigător şi care au fost sumele plătite de către concesionar pe hectar şi pe ani.
3. Vă rugăm să ne remiteţi copii după procesul verbal al licitaţiei şi după contractul încheiat între ADS şi VINTON SRL Galaţi.
4. Când a fost reziliat contractul de concesiune şi care a fost motivul rezilierii.”

Zero solidaritate!

Ca de obicei, antreprenorii gălăţeni, nu au fost solidari de această dată, nici în cazul falimentului Vinton SRL. Zero implicare şi solidaritate în susţinerea firmelor falimentare fie şi prin consiliere, or negociere cu băncile creditoare, care ar trebui să tremure când consiliul Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi (PIMM) merge în delegaţie la acestea să le anunţe că multe IMM-uri îşi vor retrage conturile de la acestea. Asta din solidaritate împotriva poziţiilor de diktat, şi nu de parteneri cu companiile care cumpără bani de la ele. Şi din aceste motive Galaţiul se va scufunda: din lipsa solidarităţii antreprenorilor în faţa instrumentelor economiei de piaţă. De aia au dispărut sute de locuri de muncă de la grupul de firme Profiland – INTFOR şi alte mii din Holdingul Vega 93. Asta ca să dăm două exemple răsunătoare de falimente de dată recentă.
Dar, să revenim la subiectul de azi.

Dacă ai vie, ia-ţi cai!

Acţionarii Vinton SRL au fost cândva în vizită de consultanţă, consiliere şi de documentare la un mare exportator de vinuri cam pe toate marile pieţe ale lumii. După discuţiile protocolare şi de schimb de informaţii asupra afacerilor, patronul spaniol, când a aflat câte hotare de viţă-de-vie lucrează, întreţine şi exploatează Vinton, le-a spus patronilor să-şi cumpere cai!
Uluiţi, aceştia au întrebat pentru ce. Spaniolul le-a răspuns că viile trebui date altora să le lucreze, iar ei să se plimbe cu caii printre ele!
Şi să se ocupe doar de vinificaţie, de cumpărare de must, producerea vinului şi îmbutelierea şi vânzarea acestuia.
Firma spaniolului câştiga imens în această afacere numai din discountul virat trimestrial de către producătorul de sticle în care el îmbutelia milioanele de sticle cu vin pe care le exportă în toată lumea. Şi, trimestrial, îi veneau sume cu şase zerouri în euro!
Vom reveni asupra afacerii Serelor Hortigal de la Aviasan şi de la Hanu Conachi.

Gelu CIORICI 7 - iunie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...