logoImpact EST nr. 886 - 22.09.2021

Dacă vreţi să vă cruciţi de cum merg afacerile interne şi externe ale justiţiei de cumetrie de Galaţi, citiţi rândurile ce urmează. E o mică sinteză a altor zeci de dosare, în care pârâţii şi partea vătămată au abordări diferite ale făcutului justiţiei. Ca de obicei, aparenţele înşeală, şi nimic nu e ce pare a fi. Când forţa banului găseşte  veriga slabă, justiţia e o fandosită, o are cel ce face plata în avans.

 

De data asta, în avans au fost cei din gruparea Gheorghe

care au pus de un service auto pe Coşbuc, extins pe ici, pe colo, pe terenul vecinului Ene. Un fleac de vreo 200 de mp. Se întâmpla prin 2003, când s-au început lucrările. Tot atunci s-au produs confruntările, aşa ca între vecini, care nu au aceeaşi viziune asupra terenului pe care îl au în proprietate. Teritoriul vital al clanului Gheorghe era mai vital şi mai extins decât cel din acte şi decât al vecinilor de la nord şi de la sud, deci era nevoie teribilă de expansiune. Și unde este expansiune, este şi replică pe măsură. Evenimentele mărunte ale unei epopei derizorii se regăsesc în numărul dosarelor de la Poliţie, Parchete şi instanţe, în cantitatea documentelor(cca 100 de kg de dosare), în banii risipiţi, în nervii tocaţi şi în timpul irosit(9 ani de gherilă insistentă). Varianta părţii vătămate Gheorghe Pavel, sună cam aşa: pe când se afla la domiciliul său în extindere şi în amenajarea unui service nou nouţ, şi făcea excavaţii chiar pe sub gardul vecinului, şi el tot Gheorghe(Ene), dar care nu era la momentul respectiv acasă, soţia lui Ene s-a exprimat cu brio: ţipete, strigăte, ameninţări, cu datul focului, cu moartea, cu spartul capului cu pietre, etc. Oleacă speriat, agresorul Pavel Gheorghe cheamă organele de poliţie de la Secţie, apoi după ce pleacă sectoristul, urmează o secvenţă de rugby. Maria Ene  fiind centru atacant, s-a repezit cu capul direct în burtă, direcţia operaţie de colon, trântindu-l la pământ pe extrema Pavel Gheorghe. Ce mai, încăierare. Văzută de dincolo de gard, varianta e palpitantă, dar altfel: dacă va mai continua să se agite şi să-l sperie pe vecinul cu excavaţiile, acesta îi va da m_e femeii exasperate de pericolele fisurării casei şi tasării zidurilor. Când femeia l-a întrebat ce înseamnă m_e, Gheorghe Pavel (120 de kile) a apucat-o de păr, şi, cităm din plângerile ulterioare „a tras-o puternic în dreptul sexului(prohabului), spunându-i: Na, asta înseamnă să-ţi dau m_e!”. Dezechilibrări, căzături, ghionţi, haine rupte, coate zdrelite, plângeri la poliţie, clasări şi reclasificări ale plângerilor, şi un fapt divers se transformă în caz penal.

Amenzi, certificate medicale false, martori mincinoşi, justiţie de trei parale

Schema de tras la edecul justiţiei se măreşte în zilele, lunile şi anii următori, cu Dobrea Marius, de la Secţia 1 Poliţie, apoi ofiţerii de poliţie Mihai Dragomir şi Costică Popa, procurorul Paula Tănase, avocaţii Ivona Mihăilă şi Vasile Crintea, procurorul general Dinu Gâlcă, medicul legist Iuliu Fulga şi o listă lungă de judecători. Toţi aceştia au făcut dreptate după regulile Sistemului: cine n-are bani de parandărăt, moare cu dreptatea în braţe! Gheorghe şi Maria Ene nu au murit încă, dar au pierdut 9 ani din viaţă, şi au îmbătrânit, cerând să se facă dreptate. Au fost acuzaţi de lovire, ameninţare, insultă, violare de domiciliu(!?) şi distrugere. Nici pomeneală de depăşiri ale atribuţiilor de serviciu ale poliţiştilor, nici vorbă de depăşirea împuternicirii avocaţiale pentru avocatul Mihăilă, nici gând despre abuzurile în serviciu ale „oamenilor legii”.  Pârâţii Ene să se zvârcolească în chinuri! Să fie amendaţi până se satură! Să facă puşcărie! Și chiar au fost amendaţi cu 500, apoi 700 de lei şi condamnaţi. La Judecătorie, au fost gratulaţi cu 10 luni închisoare cu suspendarea condiţionată şi apoi un supliment, la 2 ani şi 10 luni, la Curtea de Apel. În 2010, Curtea de Apel judecă mai atent şi vede că pedepsele nu au fost corelate cu pensia de 300 de lei redusă cu 15%, şi că nu prea s-a observat modul şi mijloacele de săvârşire a faptelor, scopul, împrejurările, urmările şi vârsta  inculpaţilor.

Deci, pe repede înapoi, or fi ei violenţi, dar au de ce 

În 2008, tot Curtea de Apel stabilea că e timpul să înceteze procesul împotriva inculpatei Maria Ene. Se revine pe o pedeapsă de 10 luni închisoare şi 450 lei amendă pentru Gheorghe Ene şi înceta şi în cazul lui procesul penal. Abia în aceste zile-octombrie 2012, se reface, la cererea instanţei, măsurătorile suprafeţelor de teren ale celor doi combatanţi, Pavel Gheorghe şi Gheorghe Ene. E târziu, dar e o şansă ca adevărul  zdrenţuit să iasă la iveală. Măcar la CEDO. Totuşi.

Silviu VASILACHE 26 - octombrie - 2012

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Incidenţa în jude

INCIDENTA JUDETUL GALATI 21.09.2021

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...