logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

AUR vine în Parlamentul României cu un discurs naţionalist, homofob, anti-sistem, anti-covid, pro-ortodoxist, anti-occidental şi suveranist.
Un astfel de partid nu este doar un loc în care se strâng frustrările românilor care au reflexe extremiste şi care ar putea avea doar un rol sanitar, ci mai degrabă o nişă pentru interesele propagandei ruseşti, care mizează pe suveranişti şi îi finanţează peste tot în Uniunea Europeană.
Prezenţa mică la vot, 31,84%, a favorizat PSD, un partid cu electorat captiv, care a reuşit să-şi activeze întregul bazin electoral. Absenteismul avantajează însă şi formaţiunile mici anti-sistem, dar le defavorizează pe cele cu electorat oscilant, precum PNL şi USR, unde votanţii sunt în majoritatea lor oameni din clasa de mijloc, capabili să înţeleagă erorile puterii şi să le sancţioneze.
Incapacitatea liberalilor de a stopa epidemia de coronavirus, măsurile neadecvate şi promovarea clientelei slab pregătite în funcţii importante au scăzut scorul partidului mult sub aşteptări. Preşedintele Klaus Iohannis, care a făcut campanie electorală în exces împotriva PSD, ar fi de asemenea responsabil pentru scorul liberalilor.
Uniunea Salvaţi România şi aliaţii lor de la PLUS mizau pe 20%, dar au obţinut cu 5% mai puţin, electoratul lor a fost nemulţumit de felul în care au fost făcute listele, cu marginalizarea unor parlamentari activi, dar şi de sacandalurile care au pus sub semnul întrebării verticalitatea principiilor clamate de liderii celor două partide. Scandalul cu primarul ales al Braşovului care a minţit în CV în legătură cu facultatea de unde fusese exmatriculat este doar cel mai elocvent.
UDMR trece de 6%, un succes pentru care a lucrat şi Budapesta şi care îi va permite lui Klaus Iohannis să aibă propriul său guvern, chiar dacă PNL a ieşit pe locul al doilea. Astfel PNL+USR-PLUS+UDMR va fi o sumă de circa 50% după ce se fac redistribuirile. Preşedintele va avea un executiv fragil cumva la cheremul PSD şi care va trebui să facă faţă extremiştilor de la AUR , iar succesul celui de-al doilea său mandat cu eventuala modificare a Constituţiei ar putea eşua. Aşa că eşecul liberalilor e şi eşecul lui.
Social-democraţii câştigă deci alegerile parlamentare cu un scor care ar putea ajunge la 35% după redistribuire, fiindcă vin pentru prima data în istoria lor cu liste fără penali. Liderul PSD l-a propus deja premier pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, o soluţie care ajută şi mai mult imaginea social-democraţilor.
Nu există o explicaţie coerentă a scorului Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), formaţiune care nu a apărut în cercetările sociologice publice şi care va avea mai mult de 10% din fotoliile parlamentare. Cu o campanie electorală modestă, dar perseverentă, la scrutinul local din septembrie AUR a obţinut sub 1%. Creşterea abruptă care îi propulsează în parlament pe extremiştii de la AUR nu are în spate o cauză logică: nu au apărut aproape deloc la televizor, pe reţelele de socializare liderii AUR au mulţi admiratori, dar numărul lor nu trece de 100.000, dacă urmărim postările cele mai recente şi nu a existat nicio acţiune virtuală care să fi devenit virală. E adevărat că George Simion, copreşedintele AUR, se plimbă de aproape un an prin toată ţara cu un autocar inscripţionat cu Alianţa pentru Unirea Românilor şi că celălalt copreşedinte, Claudiu Târziu, a fost în conducerea Coaliţiei pentru Familie, care sprijinită de Biserica Ortodoxă a coordonat campania pentru modificarea preemtivă a Constituţiei din 2018, în aşa fel încât în viitor să nu se poată accepta vreodată mariajul gay. Omul este un militant anti-avort şi un nostalgic al textelor legionare.
George Simion se declară pe Facebook scriitor iar în documentele electorale economist, dar nu există informaţii clare cu ce s-a ocupat până la 34 de ani acest lider naţionalist, care îşi arogă paternitatea sloganului „Basarabia e România”, un slogan inscripţionat încă de acum 10-15 ani în toată ţara, pe poduri, pe clădiri publice, pe fabrici în ruină, pe ziduri de spitale, pe blocuri. Militează pentru unirea Republicii Moldova cu România după o strategie proprie, care seamănă cu cea a ambasadorului Rusiei la Bucureşti, la rândul lui un sprijinitor al unirii şi care îndemna Bucureştiul să anexeze Basarabia.
Siteul de propagandă al Kremlinului, Sputnik, laudă rezultatele AUR şi parlamentarii aleşi pe listele acestui nou partid, între ei mai ales pe generalul în rezervă Mircia Chelaru, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei, cunoscut pentru opoziţia sa faţă de NATO şi pentru admiraţia faţă de mareşalul Ion Antonescu. Numărul trei în Alianţa pentru Unirea Românilor este Sorin Lavric, un scriitor cu notorietate, colaborator regulat al României literare, care s-a dezvoltat pe linia filosofiei lui Constantin Noica şi care a adus o serie de argumente împotriva purtării măştilor de protecţie: „din punct de vedere medical sunt inutile, din punct de vedere psihologic sunt mutilante, iar din punct de vedere simbolic ele sunt un semn de obedienţă”.
Odată cu intrarea Alianţei pentru Unirea Românilor în Parlament, România face o piruetă în trecut, dar în acelaşi timp se aliniază tendinţelor europene. Partidele tradiţionale PNL şi PSD aveau naţionaliştii lor, care însă erau ţinuţi în lesă. Acum mesajul extremist va reveni în primplan, susţinut din mai multe părţi, inclusiv de preşedintele Academiei Române, care apare în fotografii alături de George Simion, noua stea a extremismului autohton.

Sabina Fati, Deutsche Welle 11 - decembrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF