logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

Unii analişti vorbesc despre faptul că, odată cu victoria dreptei la locale şi cu probabilitatea mare de a cîştiga şi alegerile generale, cuvîntul tranziţie va dispărea din vocabularul politic şi din acela al românilor.
Un sondaj realizat de INSCOP Research la începutul anului trecut relevă faptul că cei mai mulţi dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Doar 17,8% dintre cei chestionaţi au răspuns că ţara noastră este pe drumul cel bun. Numărul optimiştilor s-a înjumătăţit mai ales în ultimii ani, cînd camarila pesedistă a încercat să îngenuncheze Justiţia, şi într-o anumită măsură a şi reuşit. Magistraţii şi-au făcut meseria cu satîrul deasupra capului, mai ales după Ordonanţa 13, pritocită în miezul nopţii de Dragnea şi ai lui, urmată de manifestaţiile maraton de milioane de protestatari din Bucureşti şi din ţară. Dacă în mandatul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi magistraţii au cercetat şi condamnat nume grele din politică şi nu numai, de un timp s-a lăsat liniştea. După trei decenii, românii sînt îngrijoraţi de corupţie, de diferenţele tot mai mari dintre bogaţi şi săraci, de starea economiei sau de degradarea mediului.
Acelaşi sondaj INSCOP relevă faptul că peste jumătate dintre cei chestionaţi consideră că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună. E limpede că mulţi dintre aceştia trăiesc şi în mediul rural, unii dintre ei au muncit în ţările UE, iar alţii au rude sau cunoştinţe plecate de mai mulţi ani din ţară pentru a agonisi bani în scopul de a-şi îmbunătăţi viaţa atunci cînd se vor întoarce acasă. Ei sînt cei care le deschid ochii sătenilor în scurtele vacanţe pe care le petrec în ţară împreună cu familia. Rezultă de aici că ignoranţa şi lipsa de informaţii nu mai sînt la nivelul anilor dinaintea aderării României la Uniunea Europeană în 2007.
Încrederea într-o Europă care merge pe calea cea bună a decis în bună parte şi rezultatele alegerilor europarlamentare din 2019, cînd PNL a obţinut 27% din voturi, iar PSD, proprietarul dictonului „lasă-i să moară proşti“, a eşuat lamentabil cu un scor de 22,5%. Surpriza a venit din partea USR-PLUS, care a obţinut 22,4% din voturi. La alegerile locale din 27 septembrie, PSD şi-a menţinut picajul, în timp ce PNL a obţinut cel mai mare scor din istoria postdecembristă. Votanţii candidatului pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, susţinut de liberali şi de USR-PLUS, au reuşit să elibereze Bucureştiul, administrat timp de zece ani de „ciuma roşie”. Orizontul de aşteptare al bucureştenilor, dar şi al locuitorilor marilor oraşe unde alianţa de dreapta a cîştigat consiliile judeţene şi primăriile este uriaş. Unii analişti vorbesc despre faptul că, odată cu victoria dreptei la locale şi cu probabilitatea mare de a cîştiga şi alegerile generale, cuvîntul tranziţie va dispărea din vocabularul politic şi, implicit, din acela al românului de rînd. Asta pentru faptul că toate nereuşitele guvernării de stînga au fost atribuite acestei tranziţii spre nicăieri.
Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Pînă acum, nici un proiect de ţară nu a fost construit de clasa politică. Tranziţia, atît de mult clamată de Iliescu şi FSN, nu a fost nimic altceva decît perioada cea mai propice pentru consolidarea clientelei politice şi a fostei Securităţi cu rădăcini viguroase în comunism, robinetul deschis clanurilor mafiote care plăteau cotizaţia la partid, democraţia originală clamată pentru inconştienţi. Trecerea la economia de piaţă în aceiaşi ani iliescieni a fost de fapt camera de oaspeţi în care s-au pus la cale marile tunuri de devalizare a acelor segmente ale economiei care încă se ţineau pe picioare. Investitorii străini au fost goniţi în favoarea hoţilor autohtoni. Acum Iliescu nu mai înseamnă nimic pe scena politică, doar amintirea revoltătoare a celui care a făcut cel mai mult rău României în perioada cînd ţara noastră încă putea să ia startul către Europa în rînd cu alte ţări din fostul bloc comunist. N-a fost să fie, şi pentru că electoratul l-a urmat în proporţie de masă.
Cînd vom putea spune că tranziţiei îi va lua locul democraţia reală? E greu de spus. Victoria dreptei politice la ultimele scrutinuri se pare că ne-a entuziasmat peste poate. Şi totuşi, fibra democraţiei ar putea fi resimţită şi de către pesimiştii de azi atunci cînd funcţionarii publici nu vor mai fi numiţi pe criterii politice, cînd Justiţia se va scutura de ingerinţa politicienilor şi nu va mai fi la cheremul ordonanţelor de urgenţă, cînd Curtea Constituţională nu va mai fi stat în stat, politizată după cum suflă vîntul puterii politice. Democratizarea instituţiilor statului nu va mai fi o himeră atunci cînd vătafii care le conduc nu vor mai fi numiţi exclusiv pe criterii politice, neavînd habar de domeniul pe care îl administrează. Cînd vom construi mai multe spitale decît biserici, vom dovedi că spiritul comunitar nu e doar o vorbă-n vînt. Educaţia a pierdut treizeci de ani, un ciclu după care ar fi trebuit să se arate rezultatele unor reforme radicale. Elevii sînt în continuare receptori de informaţie, victime ale unui învăţămînt fără suflet, cînd în toată Europa se pune accent pe învăţămîntul formativ care premiază creativitatea. Bugetul sistemului educativ de 6%, legiferat cu mulţi ani în urmă, se ridică cel mult la jumătate.
În fine, un indicator al tranziţiei din rău în mai rău îl reprezintă lipsa de independenţă a presei. Putem număra pe degete instituţiile mass-media care au rămas independente. Marile trusturi sînt proprietatea unor indivizi cu probleme penale sau a altora care fac corp comun cu actori politici donatori de servicii contra servicii.
De la o guvernare la alta nu rămîne piatră pe piatră. De la o guvernare la alta tranziţia spre nicăieri o ia de la capăt.

George Arun, Deutsche Welle 16 - octombrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...