logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

Arde Notre-Dame de Paris. Arde un simbol al creştinismului, un simbol al Europei, un simbol al civilizaţiei. Arde un capitol de istorie, o muncă de aproape două veacuri, arde lăcaşul în care a fost încoronat Napoleon şi în care se odihneşte Ludovic cel Sfânt. Ard nenumărate comori ale arhitecturi şi artei, ard bucăţi din sufletul Franţei şi al Europei. De ce a luat foc Notre-Dame, nu se ştie exact. Se zice că ar fi fost un accident, că flăcările au pornit de la schelăria instalată pentru lucrările de renovare/restaurare, că totul ar fi început de la o scânteie care a „dormit” zile în şir până ce s-a tranformat în pârjolul care a mistuit acoperişul central şi turla-săgeată a catedralei. Până se va descoperi ce a provocat incendiul, speculaţii se pot face nenumărate. Iar vinovaţii – dacă există – vor fi probabil găsiţi. Dar dincolo de ipoteze, rămâne întrebarea: de ce? De ce tocmai acum, în Săptămâna Luminată a catolicismului? De ce la numai o zi după Floriile catolice? De ce tocmai în ziua când sărbătoream naşterea lui Leonardo Da Vinci? Sau când sărbătoream Ziua Mondială a Artei? Sau să fie doar o coincidenţă sinistră că incendiul a avut loc în ziua când când comemoram scufundarea „Titanicului”?
Sunt întrebări care vor rămâne mai mult ca sigur fără răspuns. Însă, chiar dacă autorităţile s-au grăbit să anunţe că nu este nicidecum viorba de un atentat terorist, nu ne putem abţine să nu ne gândim că în echipa muncitorilor care trudeau la restaurarea catedralei se aflau şi mulţi „francezi neaoşi”, pe nume Yussuf, Abdel, Aziz sau cine mai ştie ce nume „europene”…
Totuşi, catedrala a fost salvată. La miezul nopţii, localnicii şi telespectatorii care au urmărit cu sufletul la gură eforturile de stingere a incendiului de proporţii au răsuflat uşuraţi la aflarea anunţului făcut de şeful echipelor de intervenţie, Jean-Claude Gallet, potrivit căruia focul fusese stins în întregime, iar renumita catedrală va putea fi reconstruită. Preşedintele Emmanual Macron a declarat la rândul său: „Împreună vom reclădi această catedrală” – şi anume cu cei mai mari artişti de care dispunem.
În orele dimineţii mulţi francezi erau încă şocaţi de cele petrecute cu o zi în urmă, dar şi bucuroşi că nu era totul pierdut. Nu lipsise mult ca Notre-Dame să fie înghiţită complet de flăcări. Luni, la orele 22.00, Gallet nu era deloc convins că va putea fi salvată catedrala, apreciind că decisive vor fi următoarele 90 de minute. Abia o oră mai târziu a făcut anunţul fericit. Pericolul trecuse.
Daunele pricinuite de incendiu sunt totuşi enorme: au ars structura din lemn a acoperişului, datând din Evul Mediu, părţi ale cupolelor, o turlă din secolul al XIII-lea. Temperaturile ridicate de până la 1000 de grade Celsius, fumul şi apa folosită la stingerea incendiului au produs stricăciuni considerabile zidăriei. Cei 400 de pompieri au luptat din răsputeri să salveze cât mai mult din edificiu şi să împiedice extinderea flăcărilor asupra clădirilor din centrul istoric al Parisului.
S-a reuşit de asemenea salvarea unor valoroase opere de artă şi relicve, între care venerata cunună de spini a lui Iisus Hristos, crucea din altar, veşmântul de aur al Regelui Ludovic cel Sfânt, icoane şi alte odoare bisericeşti. Încă nu se ştie precis ce s-a pierdut pentru totdeauna, de pildă care este starea vitraliilor.
Altă veste bună e că nu au fost răniţi decât puţini oameni în pofida condiţiilor extrem de dificile cu care s-au confruntat pompierii. Unul dintre aceştia se află însă în stare gravă. Rănile i-au fost cauzate de o ploaie de plumb topit scursă de pe acoperişul în flăcări.
Catedrala Notre-Dame, simbol al culturii europene, urma să fie restaurată complet până în 2027, costurile fiind estimate la 150 de milioane de euro. Acum va fi, bineînţeles, nevoie de o sumă cu mult mai mare, probabil de câteva miliarde.

(R.I.) 19 - aprilie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...