logoImpact EST nr. 868 - 23.04.2021

Poetul Ion Bâcu aduce veşti noi din Bugeac pentru români vechi la caracter şi instinct naţional

 

Rep.: Ce mai fac românii din Bugeac, tot româneşte vorbesc?

Ion Bâcu: Ha, ha, ha! Pentru treaba asta ar trebui s-o întreb pe soacră-mea, că ea ştie precis… Nu facem politică, deci trebuie să ne dăm seama, chiar şi din curtea unde se învârtesc găinile, că mass-media manipulează puternic. Nu învinuiesc pe nimeni, da mă doare inima de un lucru: ferească Dumnezeu să moară cineva în familia cuiva! Ce se întâmplă? A primit citaţie o grămadă de lume. Și în nordul Bucovinei, şi la noi acasă… Dacă va trebui, ne vom implica, că n-avem încotro. Am fost citaţi pentru încorporare în armată… N-ar trebui să vorbesc de lucrul ăsta… Din ce punct de vedere? Ca ţăran de la sat, lucrurile par aşa: tot ce nu ne place e separatism. Dedesubturile sunt multe şi le putem discuta.

Rep.: Se confirmă nişte zvonuri care au mai umblat şi pe aici, cum că separatismul se combate cu „voluntari”, mai ales din teritoriile ucrainene locuite compact de români, bulgari, găgăuzi?

I.B.: Problema este că Ucraina este o ţară multinaţională, şi în caz că se întâmplă ceva, nu este caz de faptul că cineva a fost încorporat într-o grupare sau ceva. Nu e cazul. Necazul este altul. Eşti cetăţean al Ucrainei, şi dacă moare lumea -şi iar vorbesc de lucruri care n-ar trebui- este clar că într-o operaţie antitero trebuie să lucreze profesioniştii. Puteţi dv., sau eu, într-o lună să deveniţi soldaţi care răstoarnă munţii?

Rep.: Ce avem în est, o operaţiune antiteroristă sau războiul Rusiei împotriva Ucrainei?

I.B.: Ca să aflăm adevărul, trebuie să ne prezentăm acolo, în Doneţk, pe teritoriu, şi să afli ce spun oamenii, unul de la altul…Dar să vorbim de la distanţă, n-ar fi corect. Ce să spun eu, care sunt informat de la mass-media? Ha, ha, nu vreau să vă supăraţi, dar primul lucru pe care îl face cine vrea să dezinformeze, e să manipuleze cu mass media.

Rep.: Pe noi ne interesează ce face românul din Bugeac, nu ce fel este manipulat rusul din Doneţk.

I.B.: Oficialităţile îşi fac treburile… Ei trebuie să se prezinte în faţa lumii aşa cum scrie legea. Dar în Bugeac, acolo unde oamenii simpli stau la un pahar de vorbă, la un taifas, vorbesc cu groază. Cum e să le moară fii, prieteni… Nu contează în ce arenă suntem noi, dar dacă mor oameni, vorbeşti cu groază. Cel puţin asta vorbesc oamenii de la mine… N-aş dori ca cineva din familia mea să moară pentru o cauză…

Rep.: Ar trebui să-i fim recunoscători Ucrainei, pentru că sacrifică din oamenii ei, pentru ca românii din Basarabia să fie oarecum mai la adăpost de pericolul rusesc?

I.B.: Ucraina e ca o familie care are o casă, casa are toţi stâlpii, are acoperiş, are ferestre, dar n-are ziduri. Măcar un gard ar trebui, fie el şi de nuiele… Dar dacă e să intru în amănunte, trebuie să mă consult cu soacra. Ea le ştie pe toate…

Rep.: Ce spune soacra despre geopolitica din cea de-a patra Europă, de la Gurile Dunării?

I.B.: Ha, ha! Soacra spune că tot ce se face e spre bine, dar dacă nu vreţi, e spre rău. Cum se poate să fie în Ucraina război? Nu pot să-i răspund la întrebarea asta. E o întrebare la care i-aş pune să răspundă pe toţi deputaţii. Cum se poate asta? Oricum, mama soacră are acces la adevăruri esenţiale-presa este o forţă, este a patra putere în stat. Se vede bine în România, se vede mai puţin la noi…

Rep.: Ce face acum Ucraina, s-a liniştit după crizele din vară?

I.B.: Aşteaptă al patrulea grad de alertă, de încorporare, de a chema oamenii din teritoriu… S-a făcut armistiţiu, dar ce te faci când unii din zonă nu vor pace? Preşedintele Poroşenko a spus că vrea pace. Dar… Lui Ivan i se spune că trebuie făcut lucrul ăsta, şi el aşa îl face. Nu-i a bună când sunt chemaţi la serviciu oamenii între 45 şi 60 de ani. Se complică lucrurile… Dar aici punem puncte de suspensie… Că iar a vorbit soacră-mea prea mult! Ha, ha, ha!

Silviu VASILACHE 10 - octombrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DIICOT–S.C. s-a ju

Ordonanţa dată la comandă a condus la prescrierea faptelor Despre Cătălin ...

Gupta şi colosul s

Financial Times, citat de Ziarul Financiar, aduce din nou în ...

Îndreptare

Bună dimineaţa, Doamna Senator! Îmi prezint eu scuze în numele ...