logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

Directorul Pieţelor, Eugen Zaharia, nu are încă soluţii la toate problemele, dar le caută neobosit 

Reporter: Avem bucuria să sărbătorim trei zile de Târg de Toamnă, adică pe vechi  este Ziua Recoltei.

Eugen Zaharia: Da, 28, 29 şi 30 septembrie sunt zilele când organizăm şi anul acesta Târgul de Toamnă. Administraţia Pieţelor este de fapt unul dintre organizatori. În prima zi , la ora 9 va fi deschiderea festivă, în a doua zi vom admira expoziţia de produse agricole iar în cea de-a treia vom face evaluarea standurilor. Am invitat la Târg peste 280 de producători agricoli, din Vrancea , Brăila şi Galaţi. Vom acorda şi diplome de merit, la toţi participanţii, pentru a încuraja spiritul de competiţie. Am dorit să dăm Târgului şi o dimensiune naţională, invitând la manifestări şi oficialităţi din Bucureşti. Sperăm că recolta va fi onorată de prezenţa ministrului agriculturii, Daniel Constantin, şi a preşedintelui Autorităţii Sanitar Vetereinare, dr Mihai Ţurcanu. Nu vor lipsi din programul Târgului grătarele, berea din abundenţă, producătorii de vin şi, implicit, vor curge valuri de must. Este de fapt farmecul şi nota specifică dintotdeauna a Zilei Recoltei. Sigur, în aceeaşi notă a abundenţei vor fi prezenţi în Piaţa Centrală producătorii de panificaţie-patiserie, de carne şi preparate din carne, de peşte, brânzeturi şi lactate. Atmosfera de sărbătoare a recoltei va fi completată de muzica şi jocurile populare, oferite publicului de ansamblul Doina Covurluiului şi fanfara Valurile Dunării, de la Centrul Cultural Dunărea de Jos. Teatrul Muzical va oferi şi el un program de sezon. A devenit un reper obligatoriu al Târgului şi expoziţia de maşini agricole. Şi în acest an, spaţiul pentru târgul de maşini agricole va fi generos. Cu titlu de noutate, vom crea secţiuni  speciale pentru crescătorii de păsări şi animale, pentru columbofili şi pentru meşterii populari. Ca să nu mai spun că dezvoltăm un sector de crescători de flori în ghivece.

Rep.: Nu faceţi invitaţii şi pentru producătorii de utilaje de irigat? E mare modă cu seceta asta…

E.Z.: Ha, ha! Nu ne-am gândit, dar e o idee bună, o preluăm din mers…

Rep.: Cum se explică paradoxul românesc al preţurilor: când e marfă multă şi bună, preţurile cresc, în loc să scadă?

E.Z.: E piaţă liberă. Normal, la ofertă mare, preţurile ar trebui să scadă…I-am întrebat de multe ori de ce cresc preţurile, mi-au spus că în felul acesta recuperează …Probabil cheltuie mai mult în alte direcţii, au pierderi din cauza anului nefavorabil…Cred că se echilibrează financiar. Oricum nu putem interveni. Nu putem să scoatem din circuit intermediarii, au certificat de producător, eliberat de primăriile de unde provin recoltele.

Rep.: Piaţă liberă, dar de multe ori neagră.

E.Z.: Sunt reclamaţii că producătorii nu au acces la tarabe, dar documentele de origine sunt în original…Nu este responsabilitatea noastră să impunem reguli. Oricum, mare parte dintre standurile din Hala de Legume sunt rezervate Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Galaţi. Doamna Elena Patriche a reuşit să impună o conduită comercială şi apreciem asta, e o colaborare bună şi eficientă. Am vrea ca pieţele să fie pline numai de producători, poate că şi preţurile ar fi ajustate în folosul cumpărătorilor, dar şi al producătorilor. Suntem pe punctul de a face un proiect de transformare a pieţei din Micro 20 într-o piaţă a producătorilor. Elaborăm un studiu de optimizare a circuitelor, pentru că acum piaţa nu pare prea atractivă. Producătorii spun că nu e vad, stau o vreme şi apoi se retrag spre Piaţa Centrală sau Micro 39. Nu este aşa, sunt condiţii foarte bune de depozitare, refrigerare şi expunere, dar sunt reflexe…Am stabilit şi taxe stimulative. Dacă ar vinde în Micro 20, producătorii ar avea taxe reduse cu 50%. Pentru pepeni şi varză, anul acesta taxa a fost zero. Nu se poate spune că nu sunt facilităţi care să atragă comercianţii şi producătorii. De fapt nu merg legumele şi fructele, dar pentru restul spaţiilor este cerere, avem clienţi fideli de mulţi ani.  Producătorii ar trebui să ştie că dacă ar veni toţi odată, vadul s-ar crea instantaneu. Dar sunt cu reflexe inexplicabile, preferă să se îngrămădească în Micro 39  şi în Piaţa Centrală sau pe străzi. Aici trebuie să mai lucrăm, să-i lămurim, să aducem motivaţii mai puternice…

Rep.: Trebuie să faceţi pieţele volante, e soluţie veche şi în Europa.

E.Z.: La noi nu merge. Am încercat cândva, şi n-a avut succes. Noi avem o populaţie care face încă mâncare acasă, nu merge după amiază la restaurant. Este cauza pentru care oamenii nu agrează pieţele volante, care sunt oarecum limitate la o anumită gamă de produse. Ei vor să cumpere tot ce au nevoie dintr-un singur loc. Şi merg în pieţele pe care le avem, care se dovedesc bine structurate şi mai ales bine amplasate. Ar fi o cheltuială inutilă cu pieţele volante.

Rep.: Cât cheltuiţi pentru organizarea târgului?

E.Z.: Nu avem o situaţie detaliată, dar nu este esenţială, din moment ce bugetul manifestării este suportat din fondurile proprii ale Administraţiei Pieţelor. Toate cheltuielile participanţilor la târg, cu apa, lumina şi paza exponatelor sunt suportate de Administraţia Pieţelor. Credem că trebuie stimulată dezvoltareaTârgului.

Rep.:Dezvoltaţi , dar vă şi luptaţi pe spaţiile revendicate de cetăţeni. Ce se întâmplă în Piaţa Micro 17 nu e ce pare a fi? Adică o autoritate care pune beţe în roate unei revendicări legitime a platoului pentru legume-fructe?

E.Z.: Este o revendicare, dar numai pentru o parte a terenului. De fapt nu Pieţele sunt în litigiu de rezolvare a unor diferende, ci Primăria şi Consiliul Local. Noi suntem doar concesionari…Se revendică doar 800 mp din cei 5328 de mp ai pieţei. Nici măcar nu e o cerere îndreptăţită, m-am uitat pe documente şi am văzut că se cere un teren care este situat sub un bloc şi pe stradă. Mai este un detaliu. Revendicatorul a făcut imprudenţa de a accepta banii pentru o parte din teren, i s-a spus că nu se putea retroceda în natură. Apoi s-a răzgândit, a revenit asupra cererii, i s-a explicat că nu se mai poate reveni, dar petentul nu renunţă, iar instanţa nu are cum să-i dea dreptate. A forţat nota, a plătit impozit pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, fără schiţă de cadastru… Credem că se va găsi o cale de rezolvare, prin cedări reciproce.

Rep.: Să sperăm că la viitorul Târg mâncăm banane coapte la cuptorul din Galaţi?

E.Z.: Tot ce se poate, dacă raliem căutările noastre cu posibilităţile unor investitori de a asigura un anumit flux de banane. Trebuie să existe un anumit trafic de marfă, noi am asigura depozitarea şi coacerea, dar toate acestea trebuie coordonate. Vă daţi seama că am acoperi astfel nevoile de banane pentru toată zona, adică Galaţi, Brăila, Vaslui, Vrancea şi Buzău, de ce nu şi Iaşi…Acum ştiu că se aduc din Bucureşti şi Timişoara, deci ar fi o bună oportunitate. Vom încerca să reactualizăm problema în noiembrie, când plecăm cu o delegaţie din Galaţi la Bordeaux. Poate stabilim o colaborare, poate se implică şi cei de la Consiliul Judeţului…

Rep.: Baftă!


Silviu VASILACHE 28 - septembrie - 2012

One Response so far.

  1. t.t. spune:

    Dar pt. cei de la subsol din piata micro 20,ce taxe se percep sau daca activitatea de acolo este legala domnule Zaharia,cred ca stiti bine la ce ma refer,asteptam un punct de vedere din partea dumneavoastra.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...

Guvernul Ciucă ia

Eficientizarea companiei TAROM, continuarea procesului de modernizare a infrastructurii aeroportuare ...

Având şapca lui Le

Dacă intraţi pe siteul Impact-est şi daţi căutare, sus ...