logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

Pucheanu 1aIonuţ Pucheanu coordonează activităţile Ecosal după principiul „vara la mătură, iarna la lopată”

 

Reporter: Dle director Ionuţ Pucheanu, a fost sau n-a fost deszăpezire anul acesta la Galaţi?

Ionuţ Pucheanu: A fost deszăpezire, dar trebuie să admit că n-a fost chiar ce a trebuit. Sau nu ne-am ridicat la nivelul anului trecut. Dacă atunci am primit laude, anul acesta nu prea au fost. Am avut probleme cu Curtea de Conturi, adică Primăria…

Rep.: Când e mulţumit cetăţeanul, nu e mulţumită Curtea de Conturi şi invers? De fapt, ce e o deszăpezire?

I.P.: Este eliberarea căilor de rulare de zăpadă, şi a trotuarelor. Dacă e să ne luăm după aşteptările cetăţenilor, înseamnă şi cărarea zăpezii în afara municipiului. Sau măcar eliberarea aliniamentelor stradale importante. Am încercat să facem treaba asta, dar trebuie să recunosc că le-am creat dificultăţi oamenilor. Le cer scuze încă odată.

Rep.: Ţara lui Dorel s-a mutat la Galaţi, Ecosal a devenit subiect naţional-o maşină Ecosal trecea cu peria şi lama pesate o stradă perfect curăţată.

I.P.: Dacă vrem să extragem din context 10 secunde de filmare, putem fi catalogaţi ca atare. Filmarea e de acum două săptămâni, când am avut două-trei ore de ninsoare, am zis că o ţinem din sare şi se făcuse mocirlă. Am decis să ieşim cu tractoarele, cu perie şi lamă, dar doar pentru periere, căci nu aveam ce împinge. Din păcate, era un şofer cu exces de zel, care n-avea acelaşi zel şi pe timpul zăpezilor serioase. Noi, cei din conducere, nu putem să ne clonăm, să fim în tractorul fiecăruia, pe fiecare utilaj.

Rep.: Simularea deszăpezirii a mers strună. Utilaje care se făceau că sărează şi curăţă au ars motorina din prima zi. De ce?

I.P.: Vă cred, ştiu…Unele dintre utilaje sunt ale noastre, altele sunt ale societăţilor de la care am închiriat utilajele. De ce au făcut-o, de ce n-au făcut-o, mi-e greu să vă spun. Ei spun că şi-au dat toată silinţa. Rezultatul vorbeşte de la sine. Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că nu le-a fost gândul la deszăpezire.

Rep.: Se zvoneşte că Primăria n-a plătit nici deszăpezirea de anul trecut.

I.P.: Puteau să fie întârzieri de 30 de zile, dar nu puteam intra cu arieratele în anul viitor. Ultima plată a fost făcută în mai, pentru deszăpezirea de anul trecut. E drept, plăţile nu se fac prompt. Dar, de ce nu au pus osul la treabă cei aflaţi în teren? Mi-e greu să vă spun. Sunt dezamăgit şi de inspectorii de teren. Sunt şi ai noştri, sunt şi ai Primăriei. Avem cel puţin un inspector de zonă pe fiecare cartier. Informaţiile nu au corespuns cu realitatea. Când am cerut informaţii, acestea erau eronate. Pe la cel puţin cinci puncte de colectare nu trecuseră utilajele, dar erau notate ca deszăpezite. Lumea spune că trebuia să stau în teren. Da, trebuia, dar şi munca de birou este în fişa postului, deci nu puteam fi mereu şi poliţist. S-or fi grăbit şi ei…Nu i-am sancţionat, nu era momentul să o fac, dacă erau sancţionaţi, nu mai trăgeau nici atât.

Rep.: Dacă vă uitaţi la jurnalele de ştiri, aveaţi cel mai bun raport.

I.P.: Nu puteam să ne bazăm doar pe asta. Trebuia ieşit pe teren şi făcut control amănunţit al punctelor de colectare. A mers prost şi deszăpezirea, şi colectarea gunoiului. De Crăciun şi Anul Nou merge mai greu, pentru că şi angajaţii Ecosal au dreptul la zile libere…Şi au salarii derizorii.

Rep.: Şi după 15 zile, se circulă greu pe şleauri, pe aproape toate străzile secundare.

I.P.: Credeţi-mă că am intrat pe toate străzile.

Rep.: De ce Brăila poate şi Galaţiul nu?

I.P.: Brăila? Dacă vrem să fim răutăcioşi, putem…Nu cred că Brăila a stat mai bine. Dar să ne ocupăm de Galaţi.

Rep.: Să fim răutăcioşi. Deszăpezirea trotuarelor se poate face cu aspiratorul de frunze? Să frezăm zăpada cu ele!

I.P.: Nu se poate face frezarea zăpezii de pe trotuare cu aspiratoarele. Pot fi dotate cu o mică lamă, dar nu avem lame. Nu le-am achiziţionat. Ştiu că lumea o să spună că…Maşinile costă 30. 000 de euro. În America ar fi mai ieftine.

Rep.: De ce n-au acţionat oamenii de la ajutorul social, să facă curăţare la Spitalul de Copii?

I.P.: Nu noi trebuie să răspundem, ci Primăria. Ei fac distribuţia oamenilor, deci pe ei întrebaţi-i.

Rep.: Aţi făcut munţi de zăpadă la Sala Sporturilor. Nu e cazul să ne facem griji că terenul iar va aluneca?

I.P.: Nu sunt expert în geologie, ca să ştiu unde se infiltrază. Există o hotărâre de consiliu local, care spune unde trebuie făcută depozitarea. Hotărârea a prevăzut că acolo trebuie să punem zăpada, la Sala Sporturilor. Nu sunt studii care să spună că terenul va aluneca, ca cel de pe str. Smârdan. Sunt speculaţii…Ni s-a pus în vedere că nu e bine s-o aruncăm în Dunăre, că are hidrocarburi, are sare…că poluează. Evităm o amendă de la mediu, deci depozităm acolo unde este canalizare şi filtrare. Zăpada poate fi cărată, dar e o muncă mare. Am luat 18. 000 de mc de zăpadă, şi efectele nu au fost pe măsură. Oamenii nu sunt mulţumiţi. Costurile trebuie să fie limitate, nu putem mai mult. Nu ştiu dacă alţii fac mai ieftin, dar noi suntem limitaţi. Alţii ies cu sute de utilaje, dar la Bucureşti. Noi facem cu aceiaşi oameni şi recuperare gunoaie, şi deszăpezire. Nu avem un număr de personal pentru funcţionare 24 din 24 de ore.

Silviu VASILACHE 23 - ianuarie - 2015

2 Responses so far.

 1. Geanina spune:

  Ce usor este sa aruncam cu pietre in cei ce ocupa functii de conducere, dar oare mereu avem dreptate? Zicala potrivita acestui articol este :”Pana la Dumnezeu te mananca Sfintii..” Daca responsabilitatea la locul de munca ar exista, lucrurile s-ar desfasura altfel in teren…si noi, locuitorii, am fi mai multumiti…

 2. ionescu spune:

  sa va fie rusine domnule director
  intradevar in fisa postului scrie ca si munca de birou trebuie sa prestati, dar oare cea de teren , nu scrie de asemenea ca trebuie prestata ???
  e oare normal ca dupa aproape 1 luna de la ultima ninsoare sa mai existe zapada pe strazi si trotuare ???
  zic sa multumim mamei natura ca a mai venit cu ceva caldura de s-a mai topit
  sa va fie rusine domnule director ne-am rupt masinile ( brate bucse, pivoti etc, ) din cauza troienelor de zapata
  unde mai exact ati trecut cu acele tractoare
  unde mai exact au fost lamele de care vorbeati ?
  de unde mai exact ati strans cei 18000 mc de zapada ???
  minciuni minciuni minciuni…

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...