http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Românul Marian Filimon joacă la roata norocului electorală pe nişa maghiară

 

Reporter: Dle Filimon, cine aude că sunteţi candidat pentru Parlament pe listele de candidaţi ai UDMR, spune perplexat: Filimon s-a ţicnit!
Marian Filimon: Hm! Au fost şi astfel de reacţii. Dar foarte puţine. Majoritatea reacţiilor au fost pozitive. Nu mă aşteptam. Am primit mesaje de mail şi pe Facebook, din ţară şi din toată lumea, din Anglia, Germania, Australia, de peste tot, care comentau că dacă tot se revendică UDMR partid naţional, atunci să aibă candidaţi din toate naţionalităţile, în toată ţara. Şi au candidaţi şi la Tulcea, şi la Constanţa, şi la Vaslui, este o mare deschidere a UDMR.
Rep.: UDMR se „naţionalizează”strategic, au făcut un pui etnic maghiar şi ultraradical.
M.F.: Nu am avut acces la astfel de chestii interne. Dar, am ales să candidez la UDMR, ca o frondă faţă de clasa politică trecută şi actuală, pentru neputinţă şi ineficienţă. Le imput lor asta pentru dezastrul din ultimii 23 de ani. Nu e istoria vinovată, nu aşa a fost să fie…Istoria a fost influenţată de personalităţi. Sunt oameni care au sfinţit locul, au făcut multe… Uite, la Constanţa, Mazăre are 60% voturi. Nu prin egocentrism, ci prin munca lui. Constanţa are viaţă, are bani, acolo se construieşte, inclusiv social. El a făcut într-un an 1800 de apartamente, iar la noi, moş Tăgârţă a făcut jumătate. Sau la Braşov, sau la Sibiu, sau la Cluj. Păi acolo au făcut Parc Industrial, Nicoară a făcut istorie, a găsit investitori…Oamenii fac istoria. Aici ne plângem ca nişte babe!
Rep.: Plânsul între babe e treaba celor de la administraţia locală. Dv aveţi altă ţintă, vreţi să mergeţi la Parlament.
M.F.: Hai să ne lămurim! Separaţia factori locali-parlamentari este artificială, dăunătoare şi toxică. Nu trebuie să fie aşa! Parlamentarii să nu uite că au colegii de care răspund, că trebuie să găsească soluţii cu organele puterii locale. Dacă făceau strategii împreună, ar fi reuşit. Ce au făcut ei? Au căutat agenţii, fonduri europene? Au stat pe capul miniştrilor, au dirijat banii spre zonele nedezvoltate? Dacă o făceau, eram departe. Parlamentarul nu face doar legi, pe care alţii le aplică. Eu dacă voi fi acolo, voi adopta legi bune, necesare.
Rep.: Cu ce legi veţi rupe cerul politicii?
M.F.: Mda! Nu ştiu dacă rup cerul…Legile nu se fac pe genunchi, trebuie să aibă finalitate.
Rep.: Ca legile făcute de Lucreţia Roşca, ca ale lui Pâslaru sau ale lui Toader, sau ca ale lui Dobre?
M.F.: Nu ştiu ce legi a făcut Viorel Ştefan sau Mircea Toader. Eu voi face doar legile pentru care mă pricep. Trebuie să fie necesare şi bine făcute. Vor fi pe domeniul meu. Eu mă pricep la economic, la dezvoltare. Mă pricep, am experienţă de atâta amar de vreme. Cum stimulăm investitorul român şi străin, cum facem legi pentru IMM-uri, care sunt baza economiei, cum trebuie să arate Codul Muncii. Să facem o lege a investiţiilor serioasă. Să creştem mediul de afaceri. Galaţiul are şanse, dar e foarte greu, suntem la fundul sacului. Suntem pe locul 19-20 la PIB-ul local. Producţia industrială este 25% din ce era în 89. Transportul pe Dunăre este doar 10% din ce era în 1989. Populaţia activă ocupată era de 280. 000, acum este doar de 120. 000. Ăsta este dezastrul.
Rep.: Populaţia scade, numărul parlamentarilor creşte. Ce e şi cu ţicneala asta?
M.F.: Datele recensământului cică vor fi făcute publice în 2013. Dar ele sunt cunoscute. Nu le publică pentru că Institutul de Statistică se spune că nu are capacitatea şi logistica şi tehnica…Se ştie că România nu are decât vreo 18 milioane de locuitori, că Galaţiul are doar 235 000 de locuitori, că a scăzut cu circa 80 000 de locuitori de la ultimul recensământ. E posibil să fie mai mulţi parlamentari. Cifrele oficiale nu sunt luate în calcul. E o falsitate asumată, conştientă, ce să facem?
Rep.: Facem ce trebuie.
M.F.: Trebuie să analizăm cauzele falimentului din Galaţi. Am distrus industria, agricultura, comerţul l-am centralizat prin supermarketuri, cum să mai facem locuri de muncă? Suntem fruntaşi la şomaj. Cei declaraţi şomeri sunt după o metodologie benevolă, dacă vrea cetăţeanul. Cifrele nu sunt reale, de fapt avem dublu la şomeri. Nimeni nu răspunde de nimic. Emigrează populaţia, ne transformăm în pol al sărăciei, nu mai sunt bani la bugetele locale, nu mai putem susţine învăţământul, sănătatea. Pe primul loc este economicul. Când le spun asta, oamenii de decizie se uită tâmp la mine şi îşi văd de treabă. Trebuie să avem oameni responsabili şi o lege a responsabilităţii.
Rep.: Uraaa! Iată şi Legea Filimon!
M.F.: Categoric, da! Mă voi lupta pentru ea. Păi, imunitate, inamovibilitate, dolce vita, dar responsabilitate? De aici vine nepăsarea, indolenţa. Este chiar logo-ul meu de campanie: reacţie la indolenţă!
Rep.: Şi dacă va fi reacţie la maghiarism-pentru ideile puţine şi fixe, în Europa fără graniţe, şcoală şi facultăţi în maghiară, separatism, enclavizare, statutul minorităţilor.
M.F.: E propagandă ieftină. Nu e adevărat! E deşănţată!
Rep.: UDMR a guvernat 13 ani din 22, a şantajat Guvernul României permanent.
M.F.: Avem reminiscenţe. Naţionalismul e diversiune. Europa înseamnă multiculturalism, diversitate…
Rep.: …dar nu în Covasna şi Harghita!
M.F.: Nu este adevărat!
Rep.: Când într-un sat sunt doar 10 elevi români, desfiinţăm şcoala, când sunt 10 elevi maghiari, facem o şcoală specială, 92% din populaţie are mai puţine drepturi decât 8%.
M.F.: Au ei vreo vină pentru asta? Aşa ar trebui şi noi să ne apărăm drepturile. La noi este dezinteres. Noi suntem slabi pentru că nu ştim să facem acelaşi lucru.
Rep.: Să şantajăm?
M.F.: Noi suntem de vină. Avem aceeaşi dragoste faţă de limbă? Noi înjurăm România, nu punem steagul la poartă de Ziua Naţională.
Rep.: Diversiune: Filimon, poreclit şi Fitilimon, e un şmecher-merge la alegeri de plesneală, intră la redistribuire şi câştigă pe procentul naţional al UDMR.
M.F.: Omul sfinţeşte locul, oamenii contează, nu partidele. Aşa e la alţii. La noi, abia au timp pentru ei. M-au cerut mulţi să candidez, şi de la PNȚCD, de la Forţa Civică, de la PDL, de la PPDD. Ştii că vor ieşi la vot 25-30%. Un independent nu are şanse. M-am dus la UDMR, m-au primit cu braţele deschise, am făcut oferta unui gălăţean get-beget. Nu trebuie să dăm conotaţii, trebuie să avem concepţie europeană.
Rep.: Cu partide ca nişte triburi, şeful taie şi spânzură, el hotărăşte ce e democraţia de partid.
M.F.: Da, am transformat politica după  felul nostru. Partidele sunt nişte găşti, şefii îşi menţin puterea prin dictatură, îi promovează pe cei care pupă, neamurile şi pe cei fără valoare, care nu le pun în pericol funcţia. Partidele nu sunt entităţi care lucrează pe statut. Şefii sunt totul, o fac în numele disciplinei de partid. Nu am nostalgii retro, eu mi-am asumat ce am făcut înainte…La Partid, organizaţiile îţi permiteau să spui, cineva te asculta, dacă criticai te promova. Acum nu zic nimic, toţi apalaudă pe unul. E dictatură, au pus mâna pe comunităţi. Lumea este sătulă.
Rep.: Lumea spune că e sătulă de „ăia”. La „ăia” intră şi ăia de la PPDD, care cică e noua clasă politică. Cine e nou? Chebac? Picu?
M.F.: Eh! Sunt tot ei…Pe mine mă doare că intelectualii din oraş lipsesc la apel. De ce nu se implică? Sunt rara avis. Societatea civilă nu este . Ei sunt factori de influenţă. Spunea şi Platon-suntem guvernaţi de impostori şi proşti, dacă nu ne implicăm. Nu poţi sta la cafea şi la cleveteală. Implică-te şi fă presiuni. Noi nu am reuşit o societate civilă. E mentalitate, alţii sunt comozi…Iar generaţia celor care au 40 de ani nu există.
Rep.: De ce n-aţi promovat dumneavoastră  un tânăr? Sunteţi societate civilă, de ce n-aţi făcut scamatoria cu candidatura la UDMR, promovând spre Parlament un tânăr?
M.F.: Nu mă interesează astfel de lucruri. La nivelul oamenilor de afaceri nu s-a amestecat politicul, cel puţin cât voi fi eu preşedinte. Una-i una, alta-i alta!
Rep.: Să facem porteretul robot al votantului dv!
M.F.: E un om suficient de deştept, care să priceapă gestul pe care l-am făcut. Şi cum oameni deştepţi sunt foarte puţini în arealul meu, este greu de spus câţi  mă vor vota. Dar dacă mă votează unu sau 100, sau 1000, voi fi extrem de fericit. Cei care votează, votează în necunoştinţă de cauză. Au mintea scurtă, uită ce au votat acum patru sau opt ani, le place să fie minţiţi, aşteaptă ca din patru  în patru ani să voteze deamboulea. Aştept să fiu contrazis, dar nu cred.
Rep.: Lumea este scârbită de democraţia triburilor numite partide: marele guru decide care sunt candidaţii, niciodată oamenii valoroşi sau novatori.
M.F.: Scârba vine de la clasa politică din ultimii ani. Ar trebui să se dea deoparte.
Rep.: Exclus!
M.F.: E periculos pentru tineri. Vor începe să semene cu ei, dacă stau la umbra acestor indivizi. Trebuie să ne ajute UE sau alţii să scăpăm de o anumită categorie. E ca şi cum am da cu viruşi. Ha, ha! Trebuie reformă în interiorul partidelor. Să fie democratice, să aplice statutele lor. Democraţia e frumoasă. Votul negativ este pentru cei slabi de minte.
Rep.: Votul negativ v-ar putea legitima pe dv. Filimon e mai puţin rău decât Toader.
M.F.: Este empiric. 41% din populaţie este semianalfabetă. Nu citeşte fluent. E atunci când alegătorul alege nişte bandiţi noi în locul celor vechi. Dar ei decid. Din 30%, majoritatea sunt ăştia. Cu ăştia alegi un senator şi un deputat. În State, candidaţii fac strategii, oamenii aleg în cunoştinţă de cauză. La noi nu putem avea alegeri fără pod şi aeroport. Noi am avut miniştri şi secretari de stat, dar degeaba. Nu suntem incluşi în strategia naţională de dezvoltare a infrastructurii. Nu avem racord la rutele europene, nu avem şosea cu patru benzi până la Brăila, nici pod, nici aeroport, măcar de chartere, nici porturi ca lumea…Nu au făcut nimic! Ne trebuie urgent departamente de specialitate în organigrame, care să se ocupe de dezvoltare economică. Ne trebuie set de facilităţi pentru investitori. Să fie locuri de muncă.
Rep.: Cine are viziune în oraşul ăsta?
M.F.: Nu cred că intră cineva la această categorie. Nu se clasează nimeni aici. E un fenomen ciudat. Dacă scoate unul capul şi crede că are o viziune sau o strategie, partidul îi sparge capul. Îi spune:„Bă, tu nu ai altă treabă!?” Şi dacă strategia vine de la altcineva decât şeful, e o strategie proastă.
Rep.: Cu cine vă bateţi în Colegiu?
M.F.: Cu nimeni.Păi, ca să fie bătaie, trebuie să am adversari pe măsura mea.

Silviu VASILACHE 23 - noiembrie - 2012

One Response so far.

  1. Zero barat si comunist spune:

    Filimon este un zero barat,un comunist expirat care ar trebui sa se retragă.Dar de unde atâta bun simt la comuniști….mai ales expirati…

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...