logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021
BosneagaaaCristeaaaPopescuuuPetrache Boşneagă, ofiţer mecanic, Octavian Cristea, director AFDJ şi Maximilian Popescu, operator de film comemorează 26 de ani de la tragedia Titanicului românesc de Dunăre-Mogoşoaia
 

Reporter: Pasagerul Mogoşoaia s-a scufundat în trei minute, dar au fost recuperaţi cei 239 de morţi în aproape o lună după eveniment.

Octavian Cristea: Au fost şapte zile de recuperare a epavei de pe fundul Dunării, dar până la recuperarea cadavrelor a durat cam o lună şi jumătate. Unul din cadavre a fost găsit la Cernavodă, agăţat probabil de o ancoră şi dus în amonte.

Rep.: Cum aţi recepţionat vestea scufundării navei?

O.C.: Eram la sediul AFDJ, în fiecare duminică raportam la minister situaţia evenimentelor de pe Dunăre. Atunci mi s-a raportat coliziunea…Am plecat imediat la locul unde s-a întâmplat şi m-am întors acasă duminica următoare. Am lucrat zi şi noapte. După două ore de la scufundare a sosit şi ministrul adjunct al Transporturilor, contraamiralul Gheorghe Anghelescu, şi am început cu căutarea navei, nu ştiam unde este… Adâncimea Dunării în zonă era de peste 21 de metri şi am început să trainăm, adică să cercetăm fundul apei cu nişte cabluri imense. Din aval spre amonte am trainat câteva ore şi am găsit nava. Apoi am început să stabilim în ce poziţie era prova. Abia marţi am stabilit că nava era cu axul pe firul Dunării, adică cu prova în amonte şi cu pupa spre aval. Practic, era invers decât poziţia în care se deplasa, a fost întoarsă de curent.

Rep.: Era un avantaj?

O.C.: Era ideal pentru lucrul cu macaraua şi cu utilajele de ranfluare. Două macarale de 100 de tone-Vulcan şi Atlas- şi zeci de remorchere şi alte nave au început munca de recuperare. Am schimbat trainele cu otgoane groase, de 50 de mm, le-am boţat la macara şi prin păşire succesivă, am adus-o spre malul drept. Am vrut să folosim scafandrii, şi era să facem o altă mare nenorocire, să accidentăm mortal doi scafandri introduşi la adâncimea de 21 de metri. Era curentul atât de mare, că i-a scos ca pe nişte plute. Am lucrat ca orbeţii, şi pe 15 septembrie, la ora 15 a apărut epava, cu primele cadavre. Primul cadavru văzut de mine  era a unui bărbat, cu bicicleta,  se ţinea de ea şi cu ochii privea fix la noi. Nu pot să uit această imagine. Avea şi ceasul la mână, m-am uitat, era 8 şi 26 de minute. Era ora fatidică, atunci a murit…Apoi au venit scafandrii militari autonomi, am adus de la Giurgiu două pontoane salvatoare, am încadrat nava şi am adus-o în dana 27-28 din Portul Docuri.

Rep.: Presa nu era liberă atunci, s-au scris abia două-trei rânduri despre catastrofă.

Maximilian Popescu: Nu era vorba de Partid, de trecere sub tăcere…Era o masă de oamnei care trecuse peste ordine şi peste disciplină…Eu am aflat chiar în ultima mea zi de concediu şi după intrarea în dispozitiv, am ieşit abia după 10 zile. Cu dl. director Niţulescu am fost pe o navă care a pescuit toată noaptea cadavre. Îi prindea cel care era mai aproape de el. În astfel de situaţii te marchează diferite momente…Era sinistru, nici nu puteam mânca, mi se părea că şi mâncarea mirosea a cadavru…Nu fac realism de doi bani, dar oamenii erau concentraţi, fiecare voia să nu găsească pe cineva din familia lui. S-a întâmplat, un pescar a găsit în apropierea bărcii trupul nepotului care ieşise din apă. La luat în braţe şi nu i-a mai dat drumul până a ajuns la mal. Au fost familii care pierduseră şi 10 membri. Când am filmat casa din Pisica după trei ani, fântâna avea capacul bătut în cuie, erau lacăte pe uşă, era pustiu, era tragedie… Filmam cu strângere de inimă o situaţie aspră…

Petrache Boşneagă: N-am putut dormi multe nopţi gândindu-mă la cei dispăruţi, colegi de serviciu…Am făcut pentru foşti noştri camarazi un memorial, cu sprijinul Poliţiei, al dlor Tănase şi Bocănială, am scris numele tuturor acolo, iar datele le-am predat şi pentru cartea dlui Popescu. Eu am auzit multe vorbe urâte despre ei, că ar fi fost beţi… Nu este adevărat! La toţi li s-au luat probe, era verificări la sânge. Primul vinovat este natura. A căzut ceaţa, deodată, peste o Dunăre plină de nave, era navigaţie şi locul de ancorare a navelor maritime… Cel care coboară are prioritate, ca să poată manevra, nu are frâne, foloseşte elicea…Mogoşoaia avea radarul, avea şi triotifonul. Bulgarii nu şi-au dat poziţia, convoiul era mascat de o navă ancorată, era ca un submarin. Asta a fost cauza ciocnirii navelor, şi a catastrofei… Anul acesta nu mai putem face comemorarea la memorialul din Portul Bazinul Nou. Cartea scrisă de dl Maximilian- „Ghemul destinelor”-are lista tututror celor 239 de oameni dispăruţi atunci… Le spun unora: nu mai aruncaţi cu noroi! Nu a fost nimeni vinovat din personalul navigant, este un personal bine pregătit. Mă doare sufletul să aud… Şi rudele sunt supărate, că nu pot veni la memorial în interiorul Portului. Este privatizat, dar au dat permisiunea…A fost an de an slujbă acolo. Eu nu prea pot să mut memorialul de acolo, e efort mare. Dacă vor, să se unească, să ceară aprobări de la Primărie, de la Autoritatea Portuară, şi dacă aprobă, să fie mutat! Comemorarea se poate face în orice biserică, preoţii şi-au luat angajamentul că îi pomenesc pe toţi. Eu nu pot să duc obligaţiile comemorării, am îmbătrânit, avem o vârstă cu toţii, asta e viaţa…

Rep.: Varianta oficială a procesului care a urmat a fost părtinitoare: vinovat era comandantul bulgar!

O.C.: Varianta oficială asta este: nava a plecat cu radarul Peciora pornit, oarecum puţin performant. Ceaţa a căzut instantaneu pe Dunăre, şi comandantul a continuat să navige, deşi era posibilitatea să facă rondoul şi să aştepte până se ridică ceaţa. Din aval venea convoiul bulgăresc Petar Karamincev cu 6 barje. Dorind să evite navele ancorate la dane, în zona de curbură, a intrat în şenal mai mult. Nu şi-a dat poziţia, în eter, dar Mogoşoaia a comunicat-o. Când s-au văzut, era prea târziu. Comandantul Postolache a virat spre babord, fiind eroarea fatală. Mogoşoaia a fost lovită lateral, a fost rotită şi s-a scufundată. Poziţia oficială a autorităţilor n-o mai ştiu.

 

Silviu VASILACHE 18 - septembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...