logoImpact EST nr. 866 - 15.04.2021

Candea interviuTehnicianul hidro şi activistul ecologist Romeo Cândea ne reaminteşte că nu putem stopa tasarea neuniformă fără normative de comportament

 

Rep.: Ne scufundăm în loesul macroporic, dacă nu suntem atenţi la reguli şi normative de stabilitate a solului de fundare a clădirilor?

Romeo Cândea: Avem obligaţii şi speranţe de corectare. Ştim din secolul trecut, din anii 60, că există normativ de exploatare a solurilor. C7-63 stabileşte cum se ridică construcţiile în solul de sub Galaţi şi de sub Combinat. Dacă pentru oraş exista normativul, la Combinat a mai fost un set de norme, instituit de Ipromet, numit 17 255. A emis opt broşuri, opt proiecte, prin care se sintetizau măsurile de respectat ce vizau stabilitatea construcţiilor. Săpături, umpluturi şi compactări, amenajarea zonei construcţiilor, căi de comunicaţie, amenajarea terenului neconstruit, reţele hidrotehnice subterane, urmărirea nivelului apei subterane şi urmărirea mişcării construcţiilor. Erau norme obligatorii pentru Combinat, trebuiau respectate şi pentru oraş.

Rep.: Şi nu s-a întâmplat.

R.C.: Nu s-a întâmplat şi este dureros că nu. Normele s-au actualizat , a fost C7-67 apoi P7-92, când am intervenit la minister, pentru că se vorbea de proiectare şi construcţie, dar nimic de exploatare. Atunci a apărut P7-2000, normativ în vigoare şi astăzi şi care trebuie respectat. Este Buletinul construcţiilor pentru solurile sensibile la umezire, cu proiectare, exploatare, tot ce trebuie…E valabil pentru tot teritoriul României. Aici găsim şi adâncimea acestor soluri sensibile. Pentru malul Dunării, la Brăila şi Galaţi, avem o adâncime sensibilă cuprinsă între 10 şi 35 de metri.

Rep.: Este motivul pentru care am avut pierderi şi distrugeri repetate de construcţii. Să reamintim câteva.

R.C.: Este semnificativ cazul blocului C 20. În plină iarnă a explodat bomba cu efect întârziat. Fiind un bloc fără subsol, una dintre conductele de utilităţi fisurate-nu ştim care-a curs- a produs infiltraţii şi a dus la ruperea structurii blocului. Acum se întâmplă din nou la mai multe blocuri din vecinătatea acestuia. La blocul E4 din Țiglina I avem un rost de dilataţie deplasat de mulţi ani. Este enervant că nu se face acoperirea şi protejarea de alte infiltraţii…

Rep.: Este enervant că toate blocurile din Asociaţia 206 au probleme şi nimeni nu se alarmează.

R.C.: Mă indignează ce se întâmplă la E4. Au trecut 30 de ani şi nu s-a schimbat situaţia. Este inadmisibil ca iarna sau vara, în rost să se infiltreze apa sau zăpada, să se deterioreze starea construcţiei, să se deterioreze baza…Oamenii care au camerele la acel perete suferă. Iarna e prea frig, vara e foarte cald. Soluţia există, dar nu este la asociaţie. Este vorba de bani mulţi, care nu sunt la Asociaţia de Proprietari. Este inadmisibil! Cum stă Primăria şi priveşte? Atât trebuie făcut, acoperit pe lateral şi pus un acoperiş la rostul de dilataţie. Altfel, construcţia se distruge, apa se infiltrază, se va întâmpla ca la C 20.

Rep.: Nu cumva aceste blocuri fără subsol ar trebui demolate şi reconstruite altele? Au oricum durata de exploatare depăşită.

R.C.: Nu! Nu se poate, oamenii sunt nevoiaşi, trebuie mai întâi construit…Şi de unde? Trebuie făcută însă sistematizarea terenului pe orizontală. Trebuie respectat proiectul Ipromet. Cu trotuarul de gardă de 1 metru din jurul construcţiei. Şi foarte important, spaţiul verde din jurul oricărei construcţii trebuie să aibă pantă. Apa nu are voie să se ducă la baza construcţiei.

Rep.: Apa de ploaie sapă la temelia construcţiei. Aici e buba!

R.C.: E o problemă esenţială. Care trebuie urmărită. Proprietatea ţine până la trotuarul de gardă, dar trebuie urmărit şi spaţiul verde. Şi pe spaţiul verde răspunde societatea Gospodărire Urbană. Să nu cosească doar iarba, ci să facă şi amenajarea lui cu pante de 2%. Măcar să atragă atenţia locatarilor că nu există panta.

Rep,: Credeţi că un director numit politic ştie de spaţiul de gardă, îi pasă de pantele de scurgere?

R.C.: Dacă normativul P7-200 ar fi cunoscut şi aplicat, ar fi suficient. Trebuie să fie obligatoriu, prin dispoziţie a Primarului, la nivelul întregului municipiu.

Silviu VASILACHE 7 - noiembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...