logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

VrabieeeeePreşedintele-director general al CJAS, Elena Vrabie, face un apel la pacient-verigă slabă a sistemului asigurărilor

 

Reporter: Sistemul de sănătate sănătos are nevoie de un pacient bine instruit şi de o medicină primară bine finanţată. Nu e grav că după 15 ani de reforme nu avem nici una, nici alta?

Elena Vrabie: Eu sunt doar de doi ani în sistem, vin din Direcţia Sanitară, dar şi în aceşti doi ani s-a încercat o orientare a banilor către veriga primară a sistemului-medicina de familie. Este normal să fie prioritară, sunt cei mai mulţi, îşi cunosc cel mai bine pacienţii, ştiu afecţiuni, antecedente, ce analize să facă, cum să se prevină îmbolnăviri. Ei au un rol foarte important în degrevarea spitalelor şi ambulatoriilor de specialitate. Pacientul trebuie să ştie că primul la care să se adreseze este medicul de familie. Pacientul nu trebuie să se programeze dacă este urgenţă. Urgenţele sunt primite, doar cronicii care vin la evaluări se planifică.

Rep.: Cine ar trebui să educe pacientul pentru a fi conform evoluţiilor sistemului?

E.V.: Casa, medicii de familie, mass-media se ocupă de informare şi educare. Se vorbeşte despre noutăţi. Anul trecut au fost examinările profilactice, şi la asiguraţi, şi la neasiguraţi. Nu trebuie să-i cerem medicului de familie tot felul de analize posibile şi imposibile, ci discutând şi în funcţie de antecedente, medicul se orientează la un anumit număr de analize. Dacă se face filtrarea şi pacientul tânăr înţelege că lui nu-i trebuie colesterolul, lucrurile merg bine. Ar rămâne mai mulţi bani, mai multe persoane ar beneficia de analize.

Rep.: Se simt efectele migraţiei medicilor către alte ţări?

E.V.: Se simt la programele naţionale, care au câte un singur medic coordonator. Acel medic nu are voie să se îmbolnăvească, să plece în concediu. Dar la intregrarea cu spitalul? Specialistul face partea de spital, este chemat şi la UPU, face şi asistenţa în ambulatoriu. Este o supraîncărcare, o oboseală şi fizică, şi psihică. Pot apare o serie de probleme din lipsa specialiştilor.

Rep.: Programul implementării cardului de sănătate e afectat de aceste lipsuri ale sistemului?

E.V.: Cardul de sănătate face dovada calităţii de asigurat. Toată lumea primeşte cardul. Este o măsură de a gestiona cât mai bine banii casei. Începând de la 1 mai, cu noul contract-cadru şi cu ordinul de funcţionare a cardului de sănătate, serviciile medicale vor fi decontate numai prin utilizarea cardului sau a acelei adeverinţe valabile trei luni.

Rep.: Cardul de sănătate nu este un moft!

E.V.: Nu este un moft, ştiţi de acele tendinţe de fraudare, de creştere a numărului de consultaţii, de analize, de care pacienţii nu au beneficiat, deci putem ţine de bani şi să-i folosim în avantajul asiguraţilor. Cardul este ca o legitimaţie, când ajungi la oricare dintr furnizori-medic de familie sau specialist, farmacie sau spital-se validează folosirea unui serviciu. Numai serviciile avizate prin card vor fi decontate. Toată lumea trebuie să aibă cardul asupra sa, nu trebuie lăsat la nici un medic, trebuie să-şi aleagă codul, ca la orice card. Nici un serviciu nu va fi validat fără card. Dacă se acordă servicii fără card, va fi contra cost. Sunt şi situaţii în care din motive religioase sau de conştiinţă au returnat cardul. Sunt 35 de persoane care au renunţat. Se consideră urmărite, deşi este doar electronizarea unui serviciu de evidenţă. Va fi electronizat şi biletul de trimitere, pacientul va fi informat şi de analize, şi de o serie de radiografii. În timp sperăm să modernizăm şi să avem o evidenţă cât mai clară a consumurilor. Se reduce şi cantitatea de hârtii. Anul acesta se reduce deja cantitatea de formulare, reţetele sunt deja în format electronic.

Rep.: Cum va funcţiona sistemul când vom avea cardul de sănătate?

E.V.: Se introduce cardul, avem CNP-ul, reţeta se evidenţiază, se eliberează.

Rep.: Cine distribuie cardurile?

E.V.: Poşta, într-o primă fază. Am avut de distribuit 435. 775 de carduri. Au fost distribuite 387. 380. Restul nu au fost acasă sau nu s-au prezentat la oficiile poştale. Poşta trebuia să distribuie, să-l atenţioneze încă odată că are cardul disponibil încă 10 zile la oficiul poştal, după care se returnează la Casă. Sau returnat 48. 395 de carduri. Asta înseamnă sub 10%, dar destul de multe.

Rep.: Ce se întămplă cu aceste returnări?

E.V.: Conform legislaţiei în vigoare, se distribuie prin ghişee şi prin medicii de familie. În acest ultim caz, nu este obligatoriu. În mediul rural medicii au optat pentru distribuţie. Ei au o relaţie de empatie, se face şi o fidelizare a colaborării pacienţilor cu medicul de familie. Dacă medicul preia cardurile, le ia cu borderou, în ordinea alfabetică. Îl poate găsi repede, îl poate activa, se termină procedura. Fiindcă pacienţii ajung mult mai repede la medicul de familie, aş repeta apelul către medicii de familie: cei care vor să preia cardurile, noi cu drag le dăm. În ultima vreme au venit 14 medici să preia cardurile, dar avem încă 70 în oraş care n-au aceptat să facă acest serviciu cu titlu de voluntariat. Nu-i acuz pe cei care nu vor, legislaţia le permite să nu facă distribuţia.

Rep. Se pune problema vicierii datelor din card?

E.V.: Nu se pune, fraudele de care era suspicionat medicul nu se pot face fără acordul pacientului. Pacientul trebuie să aibă cardul asupra sa, nu trebuie să-l lase la medic. Cardul nu trebuie să rămână la nici un furnizor de servicii medicale. Altfel, orice medic ar putea fi tentat să aibă o consultaţie sau un serviciu în plus…Doar dacă ştie şi codul de acces. Dar ar fi prea mare prietenia pacient-medic, şi nu cred în asta.

Silviu VASILACHE 27 - martie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...