http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 978 - 19.04.2024

Preotul Iulian Ghimuş, din parohia Gara-Banca Vaslui şi inginerul Ovidiu Tiron din Bârlad stau de gardă la apocalipsa gazelor de şist după Chevron

 

Reporter: Dlor, este momentul să lansăm nişte avertismente pentru a mai înprăştia din comoditatea şi lenea civică care se manifestă în societate, faţă de graba cu care se sapă după gazele de şist. Nu e prea târziu să oprim apocalipsa gazelor de şist?

Ovidiu Tiron: Nu, nu este prea târziu. Noi am fost pe fază atunci când s-a încercat să se ignore voinţa şi drepturile cetăţenilor. Totul se petrece în spatele unor contracte petroliere secretizate, fără a se ţine cont de legislaţia actuală. Nici în Legea petrolului nu se face referire la gazele neconvenţionale, adică aceste gaze de fracturare, de şist. Avem şi un răspuns oficial de la ministerul economiei, de la secretarul de stat Mihai Adrian Albulescu, care spune clar că în România nu există legislaţie pentru extragerea gazelor de şist, ba , mai mult, ne informează că ar trebui să acceptăm ca noi să devenim cobaii companiilor petroliere care doresc această exploatare a gazelor de şist.

Rep.: Ce să constatăm? Că România este teritoriu de experimente neocolonialiste?

O.T.: Când se vor termina explorările, se presupune că România ar trebui să ceară companiei să aplice metode mai puţin poluante, care să fie testate odată cu exploatarea acestor zăcăminte. De fapt, aceste fraze ascund un neadevăr: singura metodă prin care se pot extrage aceste gaze de şist este fracturarea hidraulică. Este o metodă care n-a trecut proba timpului, fiind aplicată la începutul anilor 2000. S-a îmbinat forajul orizontal cu fracturarea hidraulică. În timp au apărut efectele acestei metode deosebit de periculoase pentru mediu şi pentru oameni. Chiar în mapa Chevron se arată că producţia de gaze a Americii a crescut în ultimul deceniu. Se forează 3 km vertical, apoi alţi 2-3 km orizontal, în jur de 16 foraje, prin care se introduc explozibili.Se sfărâmă roca de şist şi se introduce un amestec de apă cu circa 600 de substanţe chimice, şi nisip. Din aceste substanţe, unele au fost dovedite ca fiind cancerigene, mutagene sau toxice. Se introduc la 1000 de atmosfere, pentru a fi scos gazul. O parte din aceste substanţe (40-50 mii metri cubi la o singură fracturare) rămân în pământ, în procent de 40-60%. Ies la suprafaţă gazele şi metalele grele, deci apare o altă problemă: cum gestionăm acest fluid de fracturare, încărcat cu metale grele.

Rep.: Am să fac pe avocatul „exploratorului”- vă dau gaze ieftine, fac reconstrucţie ecologică, ce mai vreţi? Vreţi şi cu buza unsă, şi cu slana în pod?

O.T.: Sunteţi avocatul diavolului şi spuneţi nişte neadevăruri. Gazele nu vor fi mai ieftine. În scrisoarea de la minister, se spune-gazele de şist vor fi mai scumpe decât cele convenţionale, pentru că se forează la adâncimi mari şi cu foarte multă apă şi materiale scumpe. Gazele de şist nu vor fi nici mai ieftine şi nici ale noastre. Gazele vor fi ale companiei Chevron, iar statul român va trebui să le cumpere. Asistăm la o campanie de minciună şi manipulare din partea autorităţilor şi a lobiştilor din slujba companiei Chevron.

Rep.: Părinte Ghimuş, sunteţi un model rarisim-un preot este alături de oameni, îi mobilizează în faţa unui pericol pentru viaţa lor.

Iulian Ghimuş: Am şansa să mă adresez întregii parohii. După slujbă le spun care este adevărul despre exploatarea gazelor de şist. Sunt proteste mari la Bârlad şi în Vaslui, şi mass media nu prea vorbeşte de ce este la Gara Banca. Este un context de abuzuri, dezinformări, manipulări, este o tăcere complice. Este un grup de iniţiativă la Bârlad, am informat enoriaşii şi chiar şi prin rugăciune şi predică, am convins credincioşii să respingă proiectul EV2 Bârlad, cum e numit geologic. Mă sprijină şi Consiliul local, şi Primarul.

Rep.: Cei din Galaţi sunt mai comozi, nu vă sprijină, nu ies la proteste. Oare nu li se întâmplă şi lor peste ceva timp?

I.G.: Și în Galaţi vor fi mii de sonde pentru exploatarea gazelor de şist. Vor fi nenorociri de poluări, secări de fântâni şi cutremure, ca la Izvoarele…Nu ştim dacă nu cumva chiar forajele de la Bârlad ar putea fi cauza. Poate chiar să dispară apa din pânza freatică.

Rep.: Păi, dacă avem sute de mii de hectare de foraje…

O.T.: Perimetrul este de 600 000 de ha, din Galaţi în Suceava. Gălăţenii nu pot sta liniştiţi, perimetrul putea să se numească Brateş. S-au făcut prospecţiuni la Negrileşti şi spre Siret. Vor fi consecinţe, la Galaţi e cel mai mare bazin legumicol, cine va mai cumpăra legume poluate? Ape poluate, sol poluat, ce facem în această apocalipsă? Va fi iadul pe pământ. Avem experienţa americană, sunt exemple de oameni îmbolnăviţi. Avem oameni cu nume şi adresă, chiar dacă exploatarea s-a făcut la ei în zone deşertice. La noi densitatea este foarte mare, noi nu avem zone care să se preteze la exploatarea de gaze de şist. Dacă ni s-a rezervat dezvoltarea agricolă, de ce să poluăm, de ce să nu facem dezvoltare durabilă, de ce să compromitem agricultura, de ce să avem populaţie lipsită de surse de apă potabilă?

Rep.: Apa este o mare problemă pentru Vaslui şi Galaţi, ar trebui adusă cu cisternele, drumurile sunt proaste, se vor distruge şi mai mult, legislaţia este slabă. Corporatiştii insistă pentru că în România merge?

O.T.: Trebuie pus în balanţă ce câştigăm şi ce pierdem. Pierdem enorm de multe locuri în agricultură, dacă o distrugem. Fac ei locuri, dar câte? Ei produc energie în Europa, şi au 1000 de angajaţi. Din 1960! Vă daţi seama că locurile de muncă sunt o poveste? Sunt puţine, sunt de specialitate. Gazele nu vor fi mai ieftine. Avem memorandum semnat cu FMI şi BM şi CE, preţurile se liberalizează, deci se vor dubla până în 2019. De unde gaze ieftine? Ne spune prim ministrul Ponta că sunt împotriva noastră vecinii, că Rusia nu vrea să extragem gaze…Păi, România nici nu va extrage gaze! Spune clar în Legea petrolului, că petrolul şi gazele aparţin celui care le extrage. România nu va extrage, doar dacă îşi cumpără propriile gaze de la americani, cu un preţ mai mare decât al celor convenţionale. Cu preţul unui dezastru ecologic…Asta este viziunea conducătorilor României? Noi nu putem fi de acord cu asemenea dezinformări.

I. G.: Baza existenţei oamenilor din Vaslui este agricultura de subzistenţă. Nu s-a gândit nimeni să avem o agricultură dezvoltată. Oamenii sunt dependenţi de aceasta. Exploatarea gazelor de şist le ia ultima şansă.

Rep.: Nu avem parlamentari mulţi şi bine plătiţi? Ce fac ei pentru popor?

O.T.: Parlamentarii fac lobby pentru companii! E o constatare, făcută de cetăţeanul Ponta Victor, pe postul TVR 1. A spus că nu are dovezi, dar după cum curg campaniile publicitare, sigur au fost persoane din mediul politic plătite de companiile străine. Asta este trădarea interesului naţional!

Silviu VASILACHE 20 - octombrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Europarlamentarii ro

Pe 10 aprilie s-a votat in PE legea legată de ...

CJG - Fotea dă vapo

Da, mă, dacă nu poți „inagaura” hobanate și miniautostrăzi gen ...

Artă cu sânge proa

Un album fotografic care documenteaza vernisajul unei expozitii de arta ...

STOP MIZERIEI MORALE

Așa nu se poate merge mai departe. Ar fi împotriva ...

JOC ȘI CULOARE, SĂ

„Să iei hotărâri e ceva ce seamănă cu sportul: ai ...