logoImpact EST nr. 867 - 23.04.2021

Corneliu Antoniu şi Iulian Grigoriu fac parte din două generaţii de scriitori ai USR cu acelaşi ideal – al lui „A fi autentic ”

 

Reporter: Stăm la taclale despre alegerile de şefi la Uniunea Scriitorilor şi ne imaginăm că am mai crescut niţel brandul de zonă, specific bizantină de la Dunărea de Jos.Ce au ales scriitorii-stabilitatea, continuitatea sau respectul?

Iulian Grigoria: Au ales şi stabilitatea şi continuitatea…Au ales soluţia de până acum. Ce sens are continuitatea? Sensul ieşirii din criză, al salvării, al continuării. Scriitorul încearcă să iasă la suprafaţă într-o societate tulbure. Depinde de clubul unde este înscris. A fost şi mesajul preşedintelui reals, Nicolae Manolescu: să ieşi deasupra, chiar dacă ai pierderi, chiar dacă ai…Jocul dintre individualitatea scriitorului şi societate are nişte butoane, şi trebuie umblat la reglaje…Ce s-a ales? A ieşit Nicolae Manolescu, cu două treimi în faţă.

Rep.: Trebuie spus ceva despre tehnica votului, pentru că a fost altfel decât până acum.

I.G.: Candidaţii la preşedinţia USR, Dan Mircea Cipariu şi Nicolae Manolescu, au venit cu urna în teritoriu. Preşedintele Uniunii Scriitorilor a fost ales de toţi membrii Uniunii, nu numai de membrii Consiliului Director. S-a votat şi conducerea filialei, la noi filiala sud -est. S-a votat întâi local-preşedinte, consiliu director- şi apoi pentru centru. N-a fost un singur candidat la Galaţi…

Rep.: …aţi fost şi dv. De ce aţi renunţat înainte de vot?

I.G.: Mi s-a propus să candidez. Eu am crezut că intru să candidez pentru Consiliul Director. Aşa am fost informat. Dacă mă propunea cineva. Că m-am trezit să-l concurez pe dl Antoniu, nu eram pregătit pentru asta, şi m-am retras…

Rep. Nu era timpul pentru o schimbare de generaţie?

I.G.: Asta se poate face oricând. Și la noi, şi la centru.

Rep.: Deci, scriitorii au ales conservatorismul. De ce?

Corneliu Antoniu: Nu ştiu. Nici nu mă interesa aspectul ăsta. Nu m-a interesat niciodată. Chestia este că s-a schimbat modalitatea de alegere, odată cu regulamentul. I-a dat posibilitate preşedintelui să cunoască filialele şi să cunoască scriitorii. Este bine, până acum se alegea prin delegaţi. Au votat peste 1000 de persoane, scorul a fost în favoarea dlui Manolescu. Oferta a fost destul de puţin interesantă. Era firesc să câştige un om cu altitudinea intelectuală a profesorului şi academicianului Nicolae Manolescu. Se întâmplă. Normal, la Galaţi trebuia să se voteze preşedintele de filială şi preşedintele Uniunii. La noi au fost nişte particularităţi, cu stagiarii. Am considerat că şi stagiarii sunt membri ai USR. Dar, conform noului regulament, nu mai există membri stagiari. E o creaţie culturală care dispare. Însă, criteriile de a deveni membru vor fi tot mai stricte. Intră numai cei care au calităţi intelectuale, culturale ale unui om care pretinde că este scriitor. S-a impus un număr de 50 de membri pentru o filială, ca să poată funcţiona. Au intrat şi oameni care nu aveau ambitusul cultural necesar unui profesionist. Comisia de validare a fost mai îngăduitoare… Sigur, unii membri au ridicat problema, urmează ca într-un timp să devină membri deplini. Cu respectarea criteriilor. Trebuie să aibă nişte cronici în reviste culturale agreate de USR. Se crează o nelinişte, se discută care vor fi aceste reviste. Manolescu a şi spus: păi uite, aveţi aici revista agreată de Uniune, Antares!

Rep.: Depinde cum se vor exprima şi opţiunile.Cum s-a votat la alegeri, cu vot secret sau deschis?

C.A.: Acolo unde nu a fost decât un singur candidat, nu avea rost să se voteze decât cu vot deschis. Cu ridicare de mână. Pentru Manolescu s-a votat secret, pentru că avea contra candidat.

Rep.: Nu e cam oriental votul cu ridicare de mână? Tot pentru Manolescu s-a modificat regulamentul, pentru a candida a treia oară. Păi, dacă şi Băsescu schimbă şi ne încearcă a treia oară…

I.G.: Votul secret este cel mai indicat.

C.A.: Schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor! Ha, ha, ha! Mă gândesc la cu totul altceva. Dar nu asta este problema USR. Probleme ţin de calitatea actului de cultură, de îndepărtarea rezidurilor culturale care şi azi pătează obrazul-care se vrea curat-al culturii. La Galaţi ne interesează calitatea actului artistic. Se întinde la nesfârşit Cântarea României. Îndepărtează cultura autentică, tinde să-i ia locul un fel de cultură a mediocrităţii. Sunt tot felul de hrebenciuci culturali peste tot. Nu numai la Galaţi. Sunt oamenii care îşi închipuie că pot face cultură. Pe mine mă interesează însă ieşirea din Raiul Nătărăilor. Sunt cei împinşi de la spate de oamenii care lucrează în cultură şi care habar-nu-au ce înseamnă performanţa culturală. Sau ce înseamnă elita culturală. Și nici nu au pregătirea necesară. Sunt oamenii care înfloresc veleitarismul . Sunt oamenii manelei culturale. De aia spun, grila de intrare în USR va fi foarte, foarte, foarte strâmtă. Începând din acest an, scriitorii trebuie să demonstreze că fac parte din elita culturală. Nu putem rămâne la stadiul de Cântarea României. Este un folclor de proastă calitate. Și culmea, este şi bine stimulat financiar.

Rep.: Dar este şi consumat? Poate e doar stoc.

C.A.: Știţi că pe curcan îl îndopi. Îi bagi pe gât. Hrana trebuie să fie de bună calitate. Nu trebuie să aibă eee-uri culturale. De cântece de umplut canistra suntem sătui. E timpul unei alte literaturi, care deja se face. Dar, datorită opacităţii unor oameni, lucrurile bune sunt marginalizate şi în locul lor sunt preferate lucrurile care nu spun nimic. Există scriitură doar în stilul autentic. Pe un scriitor adevărat nu îl interesează câţi cititori are, îl interesază câte cărţi bune a scris.

Silviu VASILACHE 26 - octombrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

A.G.A. Ordinară de

Conducerea SC Transtec SA Tecuci, cu sediul în Tecuci, judeţ ...

Mogulul cu greutate

Prin târgul nostru, aşa, ca o boare, ca un ecou ...

În UE se fură înt

De aia Parchetul Anticorupţie al Uniunii Europene (PAUE) trebuie să-şi ...