logoImpact EST nr. 880 - 31.07.2021

_pag2_564.inddPreşedintele Asociaţiei 206, Ioan Iftimescu, propune un semn de circulaţie pentru funcţionarii Primăriei: Atenţie , se prăbuşesc alte blocuri la Francezi!

 

Rep.: Dle preşedinte de asociaţie, la 206 avem un sinistru în pregătire-cinci din cele şase blocuri ale Asociaţiei se fisurează şi se crapă.

Ioan Iftimescu: Da, avem o pânză freatică foarte înaltă. Au fost făcute puţuri de observaţie, de verificare, dar nu le citeşte nimeni. Avem puţuri şi în estul blocului E5, şi în vestul blocului C20. Sunt puţuri forate încă de pe vremea când Primar era dl. Durbacă. Când se verifică, cine le verifică şi cui folosesc informaţiile, nu ştiu.

Rep.: Din ce ştiu eu, se fac citiri, se trec într-un buletin periodic, pentru a folosi inclusiv preşedinţilor de asociaţie.

I.I.: Nu am auzit niciodată de aşa ceva. N-am fost informat să existe aşa citiri. Cinci din cele şase blocuri au fisuri şi tasări. Oamenii şi-au făcut reparaţii pe interior, după banii pe care i-au avut. Dar, problema acută este la E4, care este rupt în două. Se fac acte şi studii de fezabilitate din 2008, dar nu s-au continuat demersurile…Eu sunt preşedinte din martie, anul acesta şi…

Rep.: Se aşteaptă încă un caz ca cel de la C20, când blocul s-a rupt şi oamenii au fost mutaţi vreo şase ani?

I.I.: S-a cheltuit, s-au plătit chirii, s-a refăcut blocul, au fost readuşi, iată ce costuri…Situaţia nu-i bună, evoluează, apar fisuri, chiar şi la C20. E o problemă de pânză freatică, pentru că probleme de ţevi sparte nu există. E o platformă cuprinsă între Poştă şi Francezi. Nu poţi bănui cât de extinsă este infiltraţia şi scurgerile. La ţevile Apaterm şi Apă Canal mai poţi vedea fisuri, dar la canalizările de la 5-7 metri adâncime, nu se vede. Nu ai cum să verifici.

Rep.: S-au năpustit specialiştii să dea alertă pentru toate blocurile de pe această zonă?

I.I.: Da, încă din iarna anului trecut şi până prin primăvară, un cetăţean de la C19 a făcut reclamaţii la Primărie, că i se crapă pereţii, că vrea să fie mutat. Au venit de la Primărie, s-a transmis la Inspectoratul în Construcţii, şi de aici ni s-au transmis ameninţări: dacă nu facem procedurile legale, ne amendează! Amenda este enormă, aşa că am parcurs procedurile.

Rep.: Stabilitatea terenului de sub bloc este treaba asociaţiei?

I.I.: E domeniul public care se tasează. Asociaţia de proprietari nu are buget, nu poate investi. Noi încasăm, şi plătim utilităţile. La C19 avem HG-uri şi ordonanţe, care obligă proprietarii să se ocupe de astfel de probleme, dar care le permite să ceară sprijinul statului. Să fie ajutaţi de la Ministerul Dezvoltării sau de la Consiliul Local. Lumea nu are bani să facă o expertiză tehnică la o clădire. Costă sute de milioane… Cărţi tehnice nu există însă. La cumpărare, nici un bloc nu a fost vândut şi cu cărţile tehnice. Nu poţi să ştii cu ce lucrezi dacă nu ai documente. Am solicitat cărţile, a fost cineva la Patinoar, să caute, inclusiv la Arhivele Statului. Vrem să vedem unde sunt. Se pare că blocurile construite înainte de 1970 au arhiva la Bucureşti sau Turnu Măgurele. Incredibil, dar adevărat, cărţile tehnice ale blocurilor din Galaţi nu sunt în Galaţi. Nu există aşa ceva! Ca să-ţi faci cartea tehnică, costă binişor… Şi ce am găsit în Galaţi, erau inundate şi ilizibile, nu mai puteai citi. Cu C19 am reuşit să obţinem banii de la stat pentru studiul de fezabilitate. Au venit cei de la Proiect SA, am intrat prin case şi subsoluri cu proiectantul şi structuristul, venit de la Bucureşti, am verificat tot. Doar la C19. Pentru celelalte blocuri, urmează să procedăm la fel.

Rep.: Ce fisuri, alunecări şi distrugeri aţi descoperit?

I.I.: Am descoperit multe fisuri la elementele de structură şi la pereţii vericali. La ap. 60 de la C19, am rămas surprins de ce se întâmplă după cutremur: o fisură din anul trecut unde băgai palma, s-a astupat. Deci blocul s-a aşezat. Nu ştiu dacă este bine, dar placa s-a aşezat.

Rep.: A vorbit specialistul despre riscul seismic, despre lichefierea solului?

I.I.: Studiul de fezabilitate făcut pentru E4 în 2008 pe bani publici vorbeşte de riscul seismic de clasa 2. Şi atunci Primăria ne avertiza că avem obligaţii de a reduce riscul seismic al clădirii. Prin aceeaşi ordonanţă poţi să ceri ajutorul statului, dar lucrul ăsta nu s-a făcut. Vorbesc de cei care au condus înaintea mea asociaţia. Eu am cerut şi s-a aprobat. Dacă făceau mai mulţi aceste cereri, se aproba pentru mai multe blocuri. Cine cere, primeşte. Vom primi finanţare pentru studiul de fezabilitate şi specialiştii s-au apucat de treabă. Au făcut măsurători, se apucă şi de foraje, să vadă pe ce stă blocul. La E4 au fost foraje la 7 m, iar acum cu dl. Grăjdeanu de la Proiect SA, vor fi făcute foraje corespunzătoare. Trebuie să vedem ce este loess, ce este umplutură…

Rep.: Din cauza apei de infiltraţie avem dune în zona blocurilor?

I.I.: Da, sunt ondulaţii mari ale terenului, este pânza de apă freatică, iar la E4 nu e numai pânza freatică, ci şi infiltraţii prin canalele rămase fără înclinaţii de scurgere. Acolo au fost lucrări de modernizare la instalaţiile de gaze şi apă rece, şi s-a trecut pe sub aleea pietonală, care n-a mai fost adusă la panta de scurgere către canalizare. Iată de ce, ori de câte ori plouă, se face o baltă uriaşă, toată lumea trebuie să meargă pe lângă bloc sau să ocolească zona, pentru că nu poţi trece fără cizme. S-a cerut şi blocarea acesului maşinilor pe alee. Nu s-a mişcat nimic. Nu s-a făcut nici un dren. Toata apa se duce jos, afectează şi bl. E4, şi bl. C17, care este torsionat. Este de fapt situaţia cea mai gravă care poate distruge un bloc. Blocul este efectiv răsucit. Capătul din vest este deplasat. Nu se mai închid uşi, oamenii se întreabă când vor fi mutaţi, dar nu s-au parcurs procedurile… Eu nu pot face nimic până când proprietarii nu fac sesizări. Şi nu prea fac, aşteaptă să-i împingă cineva de la spate. Au început să vină cu plângerile, pornim să întocmim dosarul. Sunt multe acte, proprietarii trebuie să conştientizeze riscul la care se expun.

Silviu VASILACHE 5 - decembrie - 2014

One Response so far.

  1. kmy spune:

    Proiect la nivel national si international pentru care se cauta persoane cu
    abilitati in domeniul operator calculator, cu minim studii medii, cu sau fara experienta. Lucru presupune navigare pe internet pe tema data cca 3 ore pe zi. Se asigura training si plata proportional cu rezultatele obtinute. Pentru informatii trimite un mail cu textul „INFO” la adresa : carmen_laca@yahoo.ro

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...