logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

Angela Ivan presimte evoluții de substanță în inerția administrativă de la Galați

 

Reporter: Se fac planuri pentru un Nou Galați, dar rămân doar ipoteze de lucru pentru un est mult prea nedezvoltat. Să ne mulțumim la Galați doar cu pelerinajul economic?

Angela Ivan: Chiar dacă nu pare, sunt o fire optimistă. Dacă există pelerinaj, asta înseamnă că prezentăm interes. Nu întotdeauna se și cumpără, dar măcar este interes. Simt că 2014 va fi un an bun. Un pic de aplecare, strategie, gândire și voință  pot aduce și dezvoltarea de care are nevoie Galațiul.

Rep.: Tot ce era industrie a fost devalizat, Combinatul suflă din greu și nici Șantierul Naval nu mai este ce a fost. Ce punem în loc?

A.I.: S-a distrus mult, se putea strămuta ceva util și în zona industrială, pentru că nu mai puteau rămâne în mijlocul orașului. Am avut industrie grea, acum este o situație neplăcută, se pierde tot ce era industria metalurgică. Este păcat, va trebui să importăm metal. Trebuie să punem ceva în loc, trebuie să aducem investiții prin diverse politici. Trebuie ajutați investitorii, trebuie păstrată tradiția întâlnirilor autorității locale cu membrii mediului de afaceri. Crearea locurilor de muncă este prioritate majoră. Creșterea economică se face cu atragerea de investiții mari. Avem zonă portuară, trebuie să deschidem Dunărea, este autostrada noastră. Este bunul nostru cel mai de preț. Traseele care să ajute transportul trebuie dezvoltate. Este nevoie și de legătura cu autostrăzile României, și vom avea succes. Se pot atrage fonduri prin programul Strategia Dunării. Suntem eligibili, alături de Constanța, trebuie să facem aceste proiecte, să stabilim prioritățile, să ne racordăm la comunicații, să valorificăm potențialul.

Rep.: Nu putem atrage investitori pentru că nu avem infrastructură, nu putem face infrastructură pentru că nu avem dezvoltare. Cum ieșim din acest cerc vicios?

A.I.: S-au aprobat fondurile pentru studiul de fezabilitate privind subtraversarea Dunării. Suntem pe drumul cel bun, suntem și pe canalele terestre, se va accepta finanțare de la bugetul național. Avem niște îngeri de Galați care se zbat pentru aceste proiecte.

Rep.: Privesc și eu la ceruri și văd doar niște îngeri negri ai eșecurilor. Nu avem pod, nu avem aeroport, nu avem nici o legătură cu căile europene, deși se spune că am avut europarlamentar de Galați la PE, și încă în Comisia de Transporturi.

A.I.: Dacă vă referiți la Adriana Țicău, să știți că ea și-a făcut treaba. Suntem pe lista TNT și putem accesa aceste fonduri, este meritul ei. Dacă o enumerăm și pe Costache Carmen, care este pe drumuri pentru visele și credința ei, avem două femei de toată lauda. Știu, nu vorbesc din auzite. În multe proiecte am făcut echipă. Am făcut demersuri să fim luați în seamă. Brăila, Tulcea depind cumva de Galați. Este o platformă tridimensională, se poate constitui într-o infrastructură viabilă a Dunării.

Rep.: Credeți în ADI?

A.I.: Da, istoria va dovedi. Galații au altă eligibilitate, este meritul unor oameni.

Rep.: De ce credeți că Galațiul nu a parafat acordul ADI cu Brăila și Tulcea?

A.I.: Pot fi și mici orgolii, pot fi și dezechilibre de comunicare…

Rep.: Noi i-am trimis acolo pentru a fi eficienți, nu pentru orgolii.

A.I.: E ușor să faci comentarii de pe margine. E greu când ești acolo și trebuie să faci ceva. Mulți oameni în semianonimat lucrează, sunt eficienți, au valoare…În trei ani se va schimba fața orașului în bine. Dacă proiectele vor fi operabile, Galații vor conta în traseele economice. Cred că se va reuși subtraversarea, care este foarte importantă. Să fim cu ochii pe cursul Dunării, pe șenal, să deschidem porturile, să găsim politica de navigație optimă. Se discută la Ministerul Transporturilor, se discută și la Galați, societățile din Zona Liberă au eficiență. Văd traficul, a crescut. Nu mai este piață de fier vechi, crește cerința la silozuri. A crescut piața, se anticipează o creștere, ne pregătim să hrănim mulți oameni…

Rep.: Se anunță o foamete?

A.I.: Poate…Ne pregătim pentru ceva dacă le punem pe malul Dunării. Putem profita economic…Avem Parc Industrial, și acolo și la Zona liberă vrem să creăm unități de producție benefice Galaților. Taxele și impozitele pot rămâne astfel aici, colectările pot să dezvolte economia locală. Descentralizarea poate aduce oportunități. Dacă există bunăvoință, se schimbă natura dezvoltării.

Rep.: Credeți în regionalizare cu capitala la Galați?

A.I.: Nu! E un proiect care nu se va materializa curând…Trebuie să ne concentrăm pe forțele noastre, pe potențialul nostru, ca să schimbăm ceva. Mai interesant decât planul cu baronii este planul cu chinezii. Noi reprezentăm un punct și o oportunitate foarte importantă pentru investitorii chinezi. Nu s-a concretizat ceva până acum, dar până la mijlocul lui 2014 se va produce o schimbare. Sunt sigură de ce spun. S-a întâmplat că delegația chineză pentru Galați a dat cu ochii de atmosfera turbulentă a Bucureștilor, și nu a fost considerat momentul potrivit pentru investiții. A fost o conjunctură nefericită. Dar în decembrie au revenit…

Rep.: Tot degeaba!

A.I.: Hai să așteptăm. Am făcut calcule, proiecte, strategii, am discutat cu firme mari și mici, am dat calcule, prețuri, am croit oportunități. Este firesc ca fiecare să se ducă acasă, să-și facă socotelile și să revină, poate în martie, cu planuri și inițiative. Administrația a propus un set de măsuri de facilități, va fi sprijin evident.

Rep.: Și până vin ei, noi le pregătim Noul Tehnopol al Noului Galați de Marius Stan. Nu e acest melanj proiectat un SF?

A.I.: Tehnopolul este un ONG care ar trebui să se ocupe de politicile de dezvoltare ale Galaților. Parcul Industrial funcționează după o legislație, Zona Liberă după alta. Unul este măr, cealaltă este pară. A face o entitate unică din ele nu se poate.

Rep.: Dacă le amestecăm, iese și un corcoduș. Și avem materie primă pentru țuică!

A.I.: Ha, ha! Tehnopolul trebuie să creeze idei și propuneri de direcții de dezvoltare pentru cele două entități. Nu poate un ONG să preia managementul a două societăți, dar ar putea să ofere un scenariu de dezvoltare. Eu așa cred, merg pe bunul simț și pe logică. Mai ales că intră aici și Universitatea, și Primăria, și alții. Este o echipă și cred că împreună cu Direcția de proiecte a dlui Hanță vom găsi oportunități pentru dezvoltarea Galațiului.

Silviu VASILACHE 21 - februarie - 2014

One Response so far.

  1. Basil spune:

    Frumoasa doamna are un umor remarcabil. ”Avem Parc Industrial” Adevarat.Minunat. UNDE ?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...