logoImpact EST nr. 860 - 06.03.2021

Directorul fondator al publicaţiei „Sud vest”, Vadim Bacinschi, ne propune să privim cu ochi critici la iraţionalul est fost sovietic

 

Reporter: Cum vă simţiţi ca cetăţean ucrainean de etnie română în România?

Vadim Bacinschi: Mă simt normal, e în firea lucrurilor să te deplasezi liber, într-un spaţiu european, să treci frontiere… Cum face toată lumea în Europa.

Rep.: Ucraina a semnat acordul de asociere la UE. A schimbat semnarea sensul lucrurilor sau reflexele imperiale rămân?

V.B.: A apărut o perspectivă documentată şi într-un cadru legitim oarecare. Ucraina se mişcă spre Europa şi vrea să ajungă în familia asta mare europeană, dar sunt lucruri care ţin de Ucraina şi de situaţia actuală. Oricine ar spune dintre comisarii europeni că o vor în Europa mare, aşa cum stau lucrurile acum, degrabă nu o să ajungă ea în Europa… Trebuie să se facă ordine, să domine legea şi după asta putem spera… Membru asociat nu înseamnă a fi membru. Nu vin autorităţi europene să facă ordine în sistemul judiciar, sau să schimbe poliţia noastră şi să pună oameni care să funcţioneze în cadrul legii. Sunt lucruri pe care trebuie să le facă Ucraina, şi nu Europa.

Rep.: Mulţi oameni sunt surprinşi de faptul că Ucraina este o construcţie artificială. Mulţi ucraineni sunt de fapt ruşi şi sunt în război civil cu Rusia.

V.B.: O mare parte din ucraineni sunt etnici ruşi. Sunt mulţi cetăţeni care încurcă noţiunile, îşi spun ucraineni. Eu sunt cetăţean ucrainean de etnie română! Aşa cum şi tătarii, şi găgăuzii sunt cetăţeni ai Ucrainei. În zona de conflict, populaţia majoritară este rusă, sunt etnici ruşi. Acolo ucrainenii sunt minoritari. Conflictul de aici a pornit, Kievul a încercat o expansiune ucraineană, a început să le impună ăstora…Pentru cei din Lugansk, idealurile revoluţiei de Maidan le-au fost străine… Și la Nikolaev, Hersun, chiar şi la Odesa într-o anumită parte. Chestia asta a iritat lumea, au fost nişte revolte…Nu trebuia să le impună Maidanul. Maidanul a venit din vest, de la Lvov, Târnopol. Și în vest au fost vandalizări, incendii la sedii de poliţie… Dar au spus că asta este revoluţie… Când au început cei din est să facă acelaşi lucru, să dea foc la sedii, să pună mâna pe arsenale, au spus că ăştia sunt terorişti. Dar ei făceau ceea ce făceau cei din Lvov. Ei nu au vrut să fie ucrainizaţi, să li se impună… Chestiile fireşti din vest sunt străine în est. Au ieşit nemulţumirile, Rusia s-a implicat şi le-a folosit, şi a ieşit ceea ce vedem astăzi. Nu e război civil, este un război al Rusiei împotriva Ucrainei. A spus-o şi preşedintele Poroşenko, asta este poziţia oficială. Nu sunt nişte formaţiuni paramilitare, se foloseşte aviaţie, tancuri, lansatoare de rachete Graţ, care bat la 60 de km… Zboară avioane de luptă, trupele doboară avioane, ei nu mai sunt voluntari. Ucrainenii spun că au dovezi destule, când trupele din teren au distrus tehnică ucraineană, lansatoare, avioane. Au doborât un avion care zbura la 6000 m, deci nu se putea decât cu tehnică rusească. Au dovezi că ruşii intervin, că sunt coloane de tancuri…

Rep.: S-a apropiat vestul mult prea mult de Rusia, prin apropierea Ucrainei de UE?

V.B.: Sigur că da. Rusia nu vrea să piardă spaţiul care i-a aparţinut. Pe mine însă mă pune pe gânduri poziţia ucrainenilor. Când au luat ruşii Crimeea, autorităţile de la Kiev n-au făcut nimic pentru a bloca anexarea. Preşedinte interimar era Turcinov, care doar făcea declaraţii:„Uite, omuleţii verzi au intrat în Parlamentul din Crimeea!”. Dar n-au făcut nimic să-i blocheze pe omuleţii verzi să facă ce au făcut. „Uite blochează parlamentul, uite trec din Rusia în Ucraina!”- dar n-au făcut ceva să-i oprească. Nu ştiu dacă a fost trădare, dar bate la ochi pasivitatea ucrainenilor….

Rep.: În Bugeac ce misiune aveau omuleţii verzi?

V.B.: Ha, ha! Nu ştiu de misiunea lor. Sunt doar vorbe…La noi în Bugeac situaţia e un pic altfel. E altă mentalitate, e alt fel de a privi lumea, oamenii sunt mai rezervaţi… Reacţia Ucrainei nu e cea care trebuie. Până la alegeri, frontiera ruso-ucraineană era liberă, nu era păzită. Se plângea de asta un şef al grănicerilor. Dar de ce nu e păzită? Păi voi nu vedeţi tancurile? Se văd şi din satelit, dar de aproape!… De ce le daţi drumul să intre şi apoi vă plângeţi că ruşii agresează? E logic, nu?

Rep.: A fost o strategie a căutării pretextului?

V.B.: Nu ştiu, dar… De ce le daţi drumul şi apoi vă apucaţi de război? Blocaţi-le în frontieră! Puneţi ce aveţi. Acum spun că au luat sub control frontoiera, dar tehnica rusească intră şi intră. De-a Domnul să se liniştească, dar în zonele acelea din Lugansk, lucrurile n-o să se tempereze aşa cum credem noi, cu una, cu două. Ar putea să fie acolo încă o Transnistrie nouă… Apropo, o ştire foarte interesantă! Acum câteva zile, vicepremier pe probleme de securitate al Republicii din Donetsk a fost numit un oarecare Vladimir Antiufeev, care a fost 20 de ani şeful securităţii din Transnistria, de aici. E desigur un bun specialist în domeniul său. A fost ştire oficială, şi dacă l-au pus acolo, înseamnă că gândesc la perspective… Acolo sunt cel puţin vreo 20 de grupări paramilitare, care se numesc voluntari. Sunt şi cazaci de un fel, cazaci de alt fel, sunt şi asiatici, un batalion de ceceni şi inguşi… E un haos, se spune că fiecare acţionează cum le vine lor în cap…Sunt şi conflicte acolo, fiecare e şef, dacă are arma în mână, dictează. Chiar dacă se liniştesc lucrurile, nu trec tancuri şi nu trag din avioane, nu cred să se ajungă la o linişte deplină.

Rep.: Putem fi liniştiţi la Gurile Dunării? Aici este concentrată masiv comunitatea românească… Ucraina va permite Rusiei să ajungă din nou aici?

V.B.: Au fost nişte declaraţii, cum că scopul ruşilor e să ajungă la Dunăre. Eu cred că nu mai ajung, le ajunge că au luat Crimeea. Acolo poate să-şi pună toate bazele militare, cum le visează el.

Rep.: Și-a făcut plinul strategic!?

V.B.: Da, da! În rest, va fi un foc mocnit.

Rep.: Asta înseamnă că focul mocnit din Transnistria ajunge nişte tăciuni? Fumegă şi se sting?

V.B.: Ha, ha! Nu ştiu! Ucraina va fi interesată să dispară Transnistria. Mă gândesc însă că Putin, cu poftele şi mentalitatea lui, niciodată n-o să renunţe, n-o să se împace cu gândul că pământurile aste scapă de sub influenţa lui. O să-i ţină cu gazul, are destule sfori… La Gurile Dunării nu mai ajung, pentru că n-au nevoie. Nu le trebuie ţinutul ăsta cu nimic. La drept vorbind, el nu are nevoie nici de Doneţk şi nici de Lugansk. Acolo este doar industria cărbunelui, dar nu este eficientă. Minele de la Rostov le-a închis pe toate. La ce îi trebuie mine cu revolte pe ele? Doar îşi face probleme pe cap. Doar îi ţine în hăţ, să-i aibă… La Dunăre nu mai ajunge, sunt chestii speculative, să declare… Se creează doar nelinişte.

Rep.: Românii din Bugeac s-au adunat în iunie într-un Forum al comunităţii.

V.B.: Am fost la forumul jurnaliştilor de la Bălţi, dar ştiu ce s-a spus la celălalt forum, la Ismail, al comunităţii româneşti din Bugeac. Au fost acolo 70 de persoane reprezentând ONG-urile comunităţii româneşti din zona Ismail. E un lucru bun, s-a discutat despre anturajul creat, de atmosfera din Ucraina. Nu a fost atât renaşterea instinctului naţional, cât evaluarea situaţiei actuale din Ucraina. Pentru comunitarii români semnarea acordului cu UE este o chestie pozitivă. Mergem cu Europa, nu ştim cât şi unde ajungem, dar mergem încolo. Războiul din estul Ucrainei nelinişteşte lumea. S-a făcut un apel pentru sprijinirea parcursului european al Ucrainei, s-au semnat vreo 15 rezoluţii. A fost prezent Bogdan Diaconu, din Parlament, a fost Eugen Popescu, de la Centrul de Studii şi Strategii şi jurnalistul Petru Grozavu, de la Chişinău. S-a semnat parteneriat între Asociaţia „Basarabia” şi organizaţia „Răsăritul Românesc”, condusă de Vlad Cubreacov. S-a făcut un lucru bun.

Silviu VASILACHE 1 - august - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Acţiunile Galfinban

Din lecturarea site-ului BVB am aflat că la o societate ...

Campania electorală

Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare cu executare ...

Îndoielile nu pot f

Un muzician, un actor, un preot, un medic. Voci contra ...