logoImpact EST nr. 893 - 05.12.2021

Bacinschi ukrScriitorul Vadim Bacinschi revine în România ca român din Bugeac, nu ca moldovean ucrainean

 

Reporter: Dle Vadim Bacinschi, cum s-a schimbat viaţa românilor din Bugeacul Dunării de Jos după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Cernăuţi?

Vadim Bacinschi: Era o provocare să se întâlnească Preşedintele României cu românii din Cernăuţi, Transcarpatia şi din Bugeac. Pentru întâlnire, trebuia să mergem la Cernăuţi, Anatol Popescu, Zinaida Pinteac, Nicolae Moşu şi eu. Eu am spus că nu voi putea merge, nu mă simţeam prea bine, dar s-a amânat şi pentru ceilalţi…N-a fost bine că nu s-a ţinut această întâlnire. Aşa a apărut Scrisoarea deschisă a lui Anatol Popescu, către Preşedintele Iohannis. În finalul scrisorii, îi spune că n-a făcut bine că nu s-a întâlnit cu românii din Ucraina. Ca o urmare a acelei neglijări a problemelor românilor ucraineni, Anatol Popescu a scris încă o scrisoare deschisă, adresată de data asta Ministrului Învăţământului din Ucraina, Preşedintelui Poroşenko, prim-ministrului din Ucraina şi altor guvernanţi ucraineni. Pune problema de a unifica programele de studii pentru şcolile generale ale românilor din Ucraina. Oficial, nu se vorbeşte decât de studii în limba „moldovenească”. Se cere de fapt unificarea programelor româneşti cu cele moldoveneşti şi limba de predare să fie româna.

Rep.: Oficial, termenul de „limba română” există?

V.B.: Există, desigur, dar doar în zona Cernăuţi. Fac uz de datele recensământului din 2001, care spune că acolo sunt români. Dacă la noi 124. 000 s-au declarat moldoveni, atunci merg cu prostiile vechi comuniste-că au limbă moldovenească, că au cultură moldovenească… Anatol Popescu are o asociaţie cu statut regional, şi vrea să pună problemele unificării.Organizaţiile lui Stroia şi ale lui Moşu şi alte câteva au statut raional… Este o chestiune grea, că nu vor ucrainenii să renunţe la găselniţa cu moldovenii şi limba moldovenească. De fapt asta este şi problema. … O mai venit un ministru secretar de stat la minorităţi la Cernăuţi. Acum vine din nou ministrul secretar de stat, Angel Tilvar. Chestiunile cu asocierile şi grupările sunt periculoase, nu ştii ce organizaţii de tip„Rada Basarabiei” vine şi le propune…Mi-aduc aminte de o acţiune la Odesa, au fost şi anul trecut la Ismail, cum că să ne unim…A fost de la Bucureşti unul Eugen Popescu cu Fundaţia lui, dar…Sunt periculoase, nu trebuie susţinute până nu cunoşti. Pot fi diversiuni, pe care e bine să le demaşti din prima fază, să nu se amplifice…Este un ziarist basarabean, Octavian Zelinschi, care a vrut să facă un proiect cu Ministerul Tineretului şi Sportului de la Chişinău, care avea nevoie de un ONG ucrainean. Şi la luat pe un anume Răuţă, de la Satu Nou, care nu are nici un fel de studii, şi care a preluat organizaţia Baştina, care era a unei rude. Şi fără să se priceapă, l-a făcut redactor la Dunărea, o publicaţie care apare încă, dar l-a pus redactor şi la Adevărul de Moldova, de la Leova. Ia bani pentru asta, dar scrie cu greşeli. Face carieră, dar e o carieră periculoasă.

Rep.: Se repetă sindromul impostorului, foarte răspândit şi în România: cei valoroşi se dau deoparte, că sunt vremuri mizerabile, dar impostorii ocupă imediat locul lăsat liber.

V.B.: Aşa este şi acest Eugen Răuţă. I-am răspuns la invitaţiile lui, dar i-am spus să înveţe să scrie, şi apoi să trimită mesaje… Dar el insistă să spună că eu sunt un om al trecutului, că el e viitorul, inclusiv al românismului…Ha, ha!

Rep.: În România nu prea râdem când vedem cum Basarabia se îndepărtează de curentul proeuropean, cum se fac pregătiri de război.

V.B.: Din ce spune propaganda ucraineană, luptele din est s-au domolit un pic. S-a micşorat considerabil numărul de jertfe. Sunt zile în care nu moare nici un om. Se întâmplă câte unu, doi morţi, iar înainte erau şi câte 10 morţi. A scăzut intensitatea luptelor. Mariupol rămâne ucrainean, o parte din tehnica grea a fost retrasă, recunosc şi ucrainenii. Problema este că ucrainenii au de făcut faţă la tot felul de patrioţi, care nu se supun nimănui, nici ucrainenilor, nici ruşilor…Fac ce vor ei, sunt coordonaţi, dar nu se ştie de cine. Este un caz lângă Doneţk…Ucrainenii i-au respins, şi apoi s-au întors şi i-au atacat pe cei din Doneţk. Cine sunt ăştia, nu se ştie, că nu-i poate opri nimeni.

Rep.: Este haos provocat sau lăsat să pară haos!?

V.B.: De asta şi continuă conflictul…E liber la ajutorul umanitar. Se întâmpla că masacrele se produceau chiar când se dădea voie cu ajutoare. Când se împărţeau alimente şi materiale, se şi bombarda. Acum este mai linişte. Nu ştiu ce gândeşte Putin. Îşi permite să spună că armata rusă nu este implicată, deoarece sunt acolo cecenii lui Kadârov. Sunt mercenarii care vin pentru aventură şi bani. Trec graniţa cu o copie xerox după paşaport. Sau le ia doar numele… Chestia este că o să dureze, o să dureze şi nu se ştie ce se întâmplă mai departe. Putin e Putin, aşa este el. Pe mine mă preocupă ucrainenii. Este greu de găsit o explicaţie logică. Ei spun că la Lugansk şi Doneţk va fi bine când se vor face alegeri libere. Dar după cum vor ucrainenii. Păi şi cum o să se întâmple asta? Separatiştii o să fie de acord? De asta a pierit acolo atâta lume? Se poate spune „Gata băieţi, ne-am jucat de-a războiul, hai să ne alegem?” N-o să se întâmple treaba asta niciodată. Trebuie să fie nişte cedări, să le dea un statut special. S-a spus şi la Minsk la fel, să li se dea statut special, trebuie găsit…Dar ucrainenii nu vor să cedeze, ei spun că mai devreme sau mai târziu se va întoarce şi Crimeea.

Rep.: Trebuie să se înţeleagă flexibilitatea în chestiuni teritoriale!?

V.B.: Ucraina trebuie să-şi controleze frontiera, dacă este o ţară. Are peste 500 de km de frontieră pe care n-o mai are cum era…Ei sunt hă, hă, hă…Trebuie să coopereze cu ei. Iaţeniuk spune că sunt terorişti, bandiţi, dar sunt oameni care au viziunea lor. Nu toţi sunt bandiţi. Au convingeri, nu vor să cedeze. Şi nu pot veni acolo nici forţele ONU, deoarece Rusia are drept de veto. Se va opune mereu în Consiliul de Securitate. OSCE nu se implică, Germania şi Franţa au interese în Rusia, când se fac monitorizările e linişte, apoi după ce pleacă observatorii, reîncep bombardamentele…E drept că sunt dronele, sateliţii, dar nu e interes.

Rep.: E posibil să se caute un conflict de uzură pe teritoriul „nimănui” din Basarabia- Bugeac- Moldova românească?

V.B.: Nu, România are alt statut. De la Lugansk până aici sunt câteva sute de km, până în sud şi mai mult. Ca să aduci atâtea efective, mijloace şi logistică spre zona Odesei, sunt cheltuieli enorme. E o altă percepţie, e o altă reacţie.

Rep.: Odesa este majoritar ucraineană!

V.B.: Ba este majoritar rusofonă. Şi ucrainenii vorbesc ruseşte. E drept, au fost aduşi naţionaliştii, care nu erau înainte. Sunt radicali aduşi din regiunile de vest. Sunt oameni aduşi în afara Odesei, într-un orăşel, Sergheevka, au cazare şi o bază a lor. Nu se vorbeşte despre ei, dar când sunt acţiuni, apar în haine de camuflaj, cu măşti pe cap…Fac parăzile cămăşilor naţionale, vin de la Lvov, se face un tablou, o imagine, o propagandă. În tramvai se vorbeşte ruseşte, nu auzi vorbă ucraineană. Poate la teatru se vorbeşte…A fost acel conflict acum un an, dar acum e linişte. Ucraineana e de de fapt o rusească de dialect, e un pic altfel. Să nu fie ca ei. Fasolea e hvasolea, markovia-morcov este morkva. Ha, ha! Ladon-palma e în ucraineană dolon. E greu să explici cum s-a întâmplat asta. Este straniu să încerci să înţelegi.

Rep.: În acest context de deschidere şi cooperare cu NATO -UE, se schimbă politica agresivă şi naţionalistă ucraineană faţă de românii din Ucraina?

V.B.: Ucrainenii acceptă că sunt români doar în regiunea Cernăuţi, unde s-au declarat 150. 000 de români. Au drepturi, au proiecte de sute de mii de euro, ca să refacă Casa Aron Pumnul, unde a învăţat Eminescu. Este decis, se va face. În regiunea Odesa, românii se consideră moldoveni. Cum să faci ceva pentru ei? Nu se poate merge împotriva voinţei lor. Parlamentul Ucrainei a dat o lege ce interzice ideologia comunistă. E un fel de lege a lustraţiei. Şi acum se trece la debolşevizare. Se interzice simbolistica comunistă, bolşevică. Se scot statuile lui Lenin, de exemplu. Dar, dacă România nu poate anula împărţeala asta stupidă în români şi moldoveni, făcută încă din 1926, trebuie să încerce să se revină la starea de dinainte. Moldoveanul este tot român şi trebuie spusă şi impusă realitatea asta. Trebuie precizată în actele oficiale treaba asta, de aici trebuie pornit. La viitorul recensământ situaţia trebuie schimbată. Ucrainenii nu se grăbesc să-l facă, populaţia a scăzut de la 46 la 42 de milioane…Asimilarea lucrează. Tendinţa e bună, numărul românilor a crescut-sunt 150. 000, al moldovenilor a scăzut, cu aproape 60. 000. Se declară ucraineni, ca să obţină avantaje. E o psihologie, nu înţeleg diferenţa dintre etnie şi cetăţenie. Şi se declară ucraineni. Nu se vrea să fie împreună moldovenii şi românii. Am auzit că se încearcă revenirea la comisia mixtă româno-ucraineană de monitorizare a situaţiei românilor din Ucraina şi a ucrainenilor din România. Problema este că de câte ori se face monitorizare, apare Fetescu şi oamenii lui, şi îi convinge că ei sunt moldoveni, nu români. Şi agită oamenii, că ei nu vor să fie românizaţi. Se lucrează oficial împotriva curentului românesc. Trebuie creată baza statistică pentru a construi ceva. Cei care se recunosc moldoveni sunt români! –trebuie să fie spusă asta în documente, la nivel de minister de externe. Românii din Bugeac trebuie să aibă acest sprijin.

Silviu VASILACHE 8 - mai - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF