logoImpact EST nr. 871 - 16.05.2021

Liderii SSM Gheorghe Tiber şi Dănuţ Blându vin cu mesaje de maximă importanţă despre salarii şi bonusuri la Combinat

 

Reporter: Dlor, s-au încheiat simulările de negocieri la Arcelor Mittal, suntem iarăşi după o ilustră trădare a intereselor lucrătorului din Combinat, ce să facem şi cu această ţeapă?

Gheorghe Tiber: Negocierile pentru Contractul Colectiv sunt o piesă de circ-de teatru ar fi prea nobil-cu aceeaşi actori şi cu aceleaşi replici, e o piesă de circ ieftin, că aşa prevede legea. Altfel, totul este o ciorbă reîncălzită… Sunt negocieri care se fac doar sub presiune maximă. Primele negocieri adevărate, după ce-a venit Mittal, au fost în 2007-2008, când am oprit practic aproape trei sferturi din combinatul gălăţean, care era mult mai mare…Atunci s-au făcut nişte negocieri  de forţă, când s-au scos nişte procente mari, cum n-au mai fost de atunci. Au fost măriri de 9% şi de 13%. Şi bonusuri…

Rep.: Au fost nişte trădări de la centru în respectarea clauzelor contractului de privatizare?

G.T.: Aşazisa viziune a lui Mittal nu s-a schimbat-mă duc, dau tunul, câştig cât pot de mult!… Prin bunăvoinţa guvernanţilor, a fost ca la şah, au scos nebunul de pe tabla de şah. Şi justiţia şi-a dat mâna cu patronul, ştiţi că ne-a declarat greva ilegală, au suspendat-o noaptea, pe la 11-12… Cuvântul negociere la ei înseamnă impunere şi dictat.

Dănuţ Blându: Aşteptăm negocierile an de an ca pe o speranţă de mai bine. Trec negocierile cum trec şi anii noştri… Erau premise mai bune anul acesta. Erau rezultate economice, şi ei recunosc că sunt rezultate… E mai bine, dar încă pe minus. Am spus şi la o întâlnire cu directorul Bruno Ribo, creşterea e la orizont totdeauna, de câte ori ne apropiem, e tot la orizont… Negocierea este ştiuletele din faţa asinului, care trage căruţa chiar rupt de foame. S-a lucrat la psihologia siderurgistului. Să fim mulţumiţi cu puţin sau chiar cu nimic. Anul acesta s-a dat 50 lei. Când Guvernul creşte salariul minim cu 100 de lei… Sunt nemulţumiri, dar oamenii sunt ţinuţi din calcul meschin aproape, ca să nu răbufnească nemulţumirea…

Rep.: Permite materialul uman, nu suntem ca ucrainenii de două luni în stradă, pentru o idee…

G.T.: Da, ei nu ştiu că Europa nu e Eldorado. E valabil însă mirajul libertăţii, de a pleca în altă parte, de a căuta. Am fost în Ucraina prin octombrie, se trăieşte greu, mult mai greu ca la noi… Şi cu toate acestea , ei vor să plece, să umble prin lume, deşi ştiu că nu le va fi mai bine. Am văzut şi eu, la un seminar, ce controverse sunt. Am fost criticat pentru poziţia mea faţă de Mittal şi de intrarea în Europa. Nu le creşte nivelul de trai, ci doar libertatea. Nu e puţin, dar nu-i deajuns. Vor fi nemulţumiri…

Rep.: Cu ce s-au mulţumirt siderurgiştii de la Siderurgistul?

D.B.: Cu foarte puţin. Nu au luat în plus, ci chiar au pierdut. Se reduc veniturile faţă de ce ar fi trebuit.

G.T.: S-a pierdut şi din rata inflaţiei. Dacă s-ar fi adunat rata inflaţiei pe ultimii patru ani, şi s-ar fi dat jumătate din ea, tot ar fi fost un câştig la salariu. Arcelor este scrupulos, a prevăzut toate preţurile, se ştiu şi creşterile, ar fi fost un raport între venituri şi preţuri. Nu s-a respectat acest raport.

Rep.: Scade CAS-ul!

D.B.: Da, dar numai pentru angajator. Erau condiţii pentru o primă mai consistentă. După modificările la legea pensiilor, un număr de salariaţi din cei cu condiţii speciale vor ieşi la pensie, deci încă o economie… Iar producţia este constantă, de luni de zile se scot 43-45 de şarje pe zi, înmulţit cu 150 de tone pe şarjă, vedem ce producţie de calitate se scoate… Şi din nou s-a jucat cu profitul declarat şi cu profitul mascat.

Rep.: Poate cineva din organele statului să controleze nivelul producţiei?

G.T.: Poate! De la Finanţe se poate vedea volumul intrărilor şi ieşirilor… Dar n-au nici un chef. Dar e mai important altceva-trebuia făcută negocierea în două trepte, una acum şi una la jumătatea anului. Se vedea cât este producţia atunci şi ne adaptam şi la piaţă. Să nu uităm de scumpiri, de creşterea preţului la energie, la gigacalorie, la gaze, care se regăsesc în preţuri. N-a fost negociere, a fost un fel de hora unirii între ei, cu sfori şi presiuni… S-a lucrat intens să se spună că sunt 4000 de oameni la Siderurgistul. Ştie toată lumea că nu este aşa. Nouă din zece ştiu că s-a întâmplat aşa, cu toate astea nu fac nimic.S-a încercat prostirea şi la polonezi, s-a încercat şi la Dacia… Oamenii au fost însă uniţi, nu s-a reuşit manipularea şi prostirea. Sunt de vină şi liderii, dar şi salariaţii sunt de vină. E un lanţ vicios, fiecare dintre noi avem procentul nostru de vină.

Rep.: Poate că informarea despre mersul negocierilor n-a fost făcută cum trebuie.

G.T.: S-a mai pus procese verbale, pe ici, pe colo câteva…

D.B.: Se ştia deja înainte de încheiere, că administraţia va oferi o sumă fixă, iar liderii au şi semnat pe 10 ianuarie. De ce s-a semnat aşa repede, dacă CCM expira pe 8 februarie? Mulţi salariaţi nici nu ştiu asta. Anul trecut au mai fost regii, s-a spart un geam la turn, s-a întârziat la ITM… Anul acesta s-a renunţat şi la această regie ieftină a presiunilor şi nemulţumirilor. S-a semnat Contractul fără regie. S-au mulţumit cu bonusul de 120 de lei , şi acesta condiţionat de accidentele din secţia respectivă. E clar că nu se dă bonusul, pentru că este imposibil să nu fie accident, nu mortal, orice accident. Iar bonusul din decembrie se dă în condiţiile în care va fi profit. E cioara de pe gard, e ştiuletele tras în faţa asinului. Deci, 50 de lei este efectul negocierilor pentru noul CCM de la Combinat.

Silviu VASILACHE 31 - ianuarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...