logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021

Zîna Domintean, voluntar Greeenpeacea, Andrei Alexandrov, profesor de psihologie şi Victor Malinovici, consilier local, se feresc de ispita proiectelor otrăvite 

 

Reporter: Urcăm pe baricada civismului şi ocupăm strada cu idei noi: trădarea de ţară în aur de la Roşia se măsoară, poluarea vine şi cu gazale de şist, iar Galaţii scapă de fumul de combinat şi se umplu de praf de cărbune. Putem scăpa de neocolonialismul bazat pe exploatarea resurselor?

Zîna Domintean: Am prefera ca trădarea să fie istorie, nu actualitate.

Victor Malinovici: Contractele secrete nu ascund decât o trădare. De ce secret, când e vorba de viaţa tuturor? De ce secret când e vorba de avuţia anaţională?

Z.D.: Exploatarea la Roşia nu o face statul român, ci o corporaţie străină. Centrala de la Galaţi e la fel. Energia este vândută, noi rămânem cu poluarea.De ce să exploateaze americanii aurul? Romanii puteau acum două mii de ani cu dalta şi ciocanul şi noi nu putem exploata acum? Și mai şi plângem că nu avem locuri de muncă. Statul ne bagă otravă în ţară şi ia 6% din afacere? Chevron a fost alungată din America şi vine în România, că aici merge poluarea. Peste tot a poluat şi acum este trasă la răspundere…În Amazon, în Mexic, în Nigeria…Au provocat daune de miliarde, au fost pierdute vieţi şi faună. Asta nu e trădare? Chevron e doar schimbare de nume. E tot Texaco.

Rep.: Media nu prea vorbeşte de proiectele discutabile, deci nu există pericole!

Andrei Alexandrov: Televiziunile şi ziarele au tăcut la argumentele contra exploatării. Problema este că se folosesc metode interzise. Cetăţenii trebuie să fie informaţi. Pe mine mă îngrijorează ce văd, media este plătită pentru reclamă, nu mai pot aduce şi argumente contra. Sunt clauze. Ar trebuie să ştim cine a fost mituit pentru a nu se vorbi de proiectele dubioase.

Rep.: Să divulgăm numele celor mituiţi pentru a se face centrala pe cărbune de la Galaţi.

V.M.: Nu ştiu cine a fost mituit la Galaţi.  Am aflat de centrală în şedinţa de plen a CL. Am semnat împotrivă, fac politica cetăţeanului, nu ca să fiu în treabă. Centrala estre stupefiantă. Dacă primea şi avizul de mediu, se putea începe construcţia. Este zonă protejată, e pe cărbune, grav poluantă, nimeni nu spune unde sunt stocate deşeurile. Sunt platforme de suprafaţă, cărbunele este stocat, şi când va bate crivăţul, se va umple oraşul de praf de cărbune. Va fi dezastru.

Z.D.: Ne amăgesc că se vor crea locuri de muncă. Doar 200? Nu rezolva nimic asta! Apoi, cărbunele nu este din România, îl aducem din Ucraina şi îl punem pe 38 de ha, în aer liber. Vor fi tone de pulberi în suspensie. Când va funcţiona, vom avea în aer 4 milioane de tone de dioxid de carbon. Astm, bronşită, îmbolvăviri premature…Cine ştie Portul Mineralier, ştie ce praf poate fi. Ce pericol este pentru speranţa de viaţă!  Și aşa speranţa de viaţă este cea mai mică din Europa.  Ce e uluitor, este că noi vom plăti ecologizarea. Nu vine compania Enel să cureţe locul. Ei vor exporta energia, noi nu vom beneficia de preţ redus, vom rămâne cu preţurile mărite la energie, conform acordurilor cu BM şi FMI. Salariile şi energia nu cresc în acelaşi raport.

A.A.: Să facem o ierarhie a argumentelor. Degeaba te duci acasă cu un salariu bun, dacă copii sunt bolnavi. Sănătatea ar trebui să conteze prima, apoi economicul. Putem crea locuri de muncă în multe feluri. Angajăm, tăiem toţi copacii şi îi vindem. Dar nu este ceva sustenabil. Aşa este şi cu resursele. La Roşia nu este mineritul de cândva. Se face cu cianuri, este calificat, oamenii vor fi puţin,i iar groapa cu cianuri ne rămâne. Vom cheltui enorm, ecologizarea costă… Ce s-a întâmplat în Montana-iată coincidenţă de nume- sau la Baia Mare ne arată cât de periculos este…

Rep.: Propaganda pro exploatare cu cianuri spune: nu este periculos, diluţia este atât de mare încât putem bea apa cu cianuri.

A.A.: Mda! Dar câtă apă se consumă? Enorm de multă.

A.M.: Dacă apa aia e atât de bună, de ce contractul este secret? Acest caz devenit caz naţional trebuie să fie cercetat de organele în drept. Țara fierbe, trebuie să se dea un răspuns românilor! S-a ieşit în stradă, peste tot, prim-ministrul spune că nu e un contract bun. Se încalcă şase legi ale statului român. Cum adică, firma mă expropriază? Îţi dau cât vreau eu şi te scot de pe locul tău?

A.A.: Dacă se discută în parlament, trebuie cunoscute clauzele  contractului. Este bizar, un terţ intră pe un contract? Pare că statul este în disoluţie. Statul este atacat cu cianuri şi Parlamentul aduce amendamente la un contract?

A.M.: Statul român luptă împotriva propriului popor. Nu e posibil ca toată lumea să spună că cianura otrăveşte, şi statul să spună: Lasă că te îngraşă! Nu se poate aşa ceva! Ce deşeuri rămân, cum să te duci prin râurile alea, să te speli, să bei…Satele vor fi rase, iar ne băgăm într-o zonă monoindustrială. De ce să nu facem acolo condiţii pentru multieconomic? Să facă statul drumuri, să fie alte posibilităţi…

Z.D.: Dar dacă nu era aur la Roşia? Ce făceau oamenii de acolo? Statul trebuie să creeze infrastructură! Nu trebuiau găsite soluţii? La Combinat nu erau 30 000 de oameni? Acum mai sunt 9000, s-au reprofilat.

A.A.: Vor să declare zona monoindustrială. De ce? Ca să se interzică altceva?  Nu declarăm zonă monoindustrială, pentru că oamenii ăia nu se descurcă. Facem zootehnie peste 40 de ani, după ce distrugem mediul?! Să facem acum zootehnie acolo! Vaca nu ştie de diluţii, bea apă de acolo şi avem şi lapte cu cianuri. Avem istorie, avem biserici, sunt urmele Imperiului Roman, de ce să nu fie patrimoniu şi turism? Sunt km de tuneluri romane, se poate face sit UNESCO, ministrul culturii a mers acolo, a declarat că s-ar putea face…Dar până atunci, aruncăm în aer tunelurile.

A.M.: România pare să fie un teritoriu de experimente şi exterminare cu metode moderne. Cineva se luptă să introducă în statul nostru astfel de situaţii. Când au cerut votul, au promis numai miere de albine, acum vii cu cianuri şi otrăvuri. Popor român, trezeşte-te! Bucuria mea este că s-au trezit tinerii. Generaţia care vine are un cuvânt de spus. Să-l spună. Să se trezească odată!

Silviu VASILACHE 20 - septembrie - 2013

One Response so far.

  1. IVAN FLORIN spune:

    AM LOCUIT IN PUNGESTI-SILISTEA ( VASLUI ) O LUNA JUMATE SI IN TABARA SI IN CASELE SATENILOR ! AM SIMTIT PE PROPIA PIELE TOATA ATMOSFERA APASATOARE SI STRESANTA DE ACOLO ! AMENINTARI DE LA JANDARMI , BATAI PE INTUNERIC SI AMENZI FOARTE MARI SI PENIBILE ! JANDARMI AU INCALCAT DREPTURILE OMENESTI ( NEMAI POMENIND DE CELE CONSTITUTIONALE SAU LEGALE )! PRESEI IA FOST INTERZISA TRECEREA PRIN TABARA DE REZISTENTA , ASTFEL JANDARMII AU CREAT UN PERIMETRU DE ZONA SECURIZATA STRICT ! AUTOCARELE STRAINE AU FOST OPRITE LA VAMA TARII ! JANDARMII MENTIONAU MEREU CA EI RESPECTA ORDINELE DIRECTE ALE GUVERNULUI ! DECI PE SCURT GUVERNUL PE BANII NOSTRI SI ONOAREA ISTORICA A JANDARMERIEI , A FACILITAT ACCESUL UTILAJELOR ALE FIRMEI SC MIF SA CARE A FOST ANGAJATA SA PREGATEASCA TERENUL ! LA GALATI AU FOST PROTESTE SOLIDARE CU PUNGESTIUL SI VOR MAI FI INCEPAND DE DUMINICA 12 IANUARIE 2014 , LA INPLINIREA A DOI ANI DE PROTEST AL GRUPULUI ,,DATI-MI ROMANIA INAPOI” ! PROTEST CE VA FI FILMAT SI POSTAT PE FB-UL ivanflorin28@YAHOO.COM ! VA ASTEPTAM SI PE DVS PRESA IN ZILELE DE PROTEST L-D ( ORELE INCA NU SUNT STABILITE ) ! PENTRU MAI MULTE INFORMATII URMARITI ADRESA DE FB MAI SUS MENTIONATA ! CU RESPECT CUVENIT : SPARTANUL DE GALATI

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...