logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

interviuCristian Dima şi Victor Malinovici, doi consilieri pro şi foarte contra mandatului lui Marius Stan

Reporter: Mai sunt trei luni din mandatulul primarului Marius Stan şi ar cam fi timpul de bilanţ sau de raport de activitate. Să ne limităm la uitatul în broşurica cu raportul electoral al Primarului?

Victor Malinovici: Raportul Primarului este obligatoriu de prezentat opiniei publice din Galaţi. Sunt realizări ale Consiliului şi a Primăriei, Primarul este iniţiatorul proiectelor, el le-a şi realizat, cu avizul Consiliului. Raportul arată concret, indiferent de sentimentele politice,  care este starea oraşului, propus şi realizat. Totul se poate vedea şi compara, se poate infirma sau confirma. Ce este prezentat în raport, există şi în realitate. Poate că culorile nu sunt aceleaşi, dar realitatea există. Eu am prostul obicei să mai şi verific, nu cred tot ce aud. Mergând în parcuri, în cele amenajate şi construite, am remarcat că este o discrepanţă mare între ce s-a realizat şi ce era-sunt zone îmbunătăţite. Dacă ne uităm pe o fotografie, înregistrăm şi ce spun oamenii din zonă, despre fumul de la cârnaţi, de la chindiile făcute printre construcţiile numite garaje, şi vede ce este acum, vede cu totul altceva. Discutăm de ce s-a realizat, nu de mandat. Se puteau face mai multe, dar nu trebuie uitat că e ca la fotbal-trebuie să intri în legislaţie, să vezi ce s-a făcut, dacă se poate face, şi abia apoi să înceapă construcţia efectivă. În al 27-lea an, e îngrozitor! – nu s-a reuşit…Să spună cineva ce a făcut în anii ăştia şi, jos pălăria! Noi putem spune ce am făcut-asta!-şi putem fi contrazişi sau nu.

Rep.: Vă contrazice imediat dl Dima, care este cârcotaşul de serviciu în Consiliul Local. Nu totul duduie în Consiliu.

Cristian Dima: N-am fost caracterizat niciodată cârcotaşul de serviciu…De o perioadă de vreme am început să devin mai vocal, pentru anumite elemente care se propun…

Rep.: Nu e rău să existe în Primărie un birou al cârcotaşilor, care să-i arate Primarului unde face erori.

C.D.: Poate că era normal aşa în casele regale, unde puterea se transmitea în dinastie…Dar acum puterea se transmite prin vot, şi cetăţenii pot penaliza persoana care şi-a asumat nişte răspunderi. Eu zâmbeam de felul cum dl. Malinovici încearcă să elogieze ceea ce e o situaţie nefericită, dezordonată sau neorganizată. Dlui a făcut parte din opoziţia Primarului, ales pe un program USL. Am răsfoit şi eu Raportul…În afară de nişte poze frumoase, care arată crâmpee puţin mai drăguţe ale municipiului Galaţi, în rest sunt fraze şi abordări literare ale unor elemente de asumare de merite. Nu poţi să-ţi asumi merite cât timp eşti administrator şi faci ceea ce a hotărât Consiliul. Noi în Consiliu avem o situaţie nefericită-80% din proiecte propuse de Primar trec în forma considerată de CL favorabilă, iar altă parte sunt aprobate în celălalt mandat. O parte a proiectelor USL au fost răstălmăcite. Dl. Malinovici este o persoană constructivă, încă de când a intrat în Consiliu. Nu a făcut opoziţie doar de dragul opoziţiei. Chiar dacă nu a fost convenabilă tuturor, părerea am şlefuit-o împreună în comisie. Când am plecat la drum cu Primarul, am venit cu o parte din proiecte, dar nu în forma în care au fost realizate. Primarul s-a refugiat într-o zonă unde oamenii i-au fost opozanţi şi nu au avut programul de dezvoltare actual. Să le pui în cârcă nerealizările,  e o situaţie incorectă. Eu nu cred că s-a ajuns la faza în care Raportul Primarului e plătit din fonduri publice. Raportul managerului trebuie să se centreze pe sarcinile de serviciu, nu să pui poze cu municipiul, cu proiecte care nu ţi-au aparţinut şi în care n-ai avut nici o contribuţie. E o dovadă de caracter şi de educaţie? Strategia şi investiţia nu o realizează Primarul, el doar pune în pagină ce au elaborat consilierii ca strategie. Asta e strategia, Primarul este doar un administrator. Cum să spui că partidul nu are nici un rol? Păi cetăţenii votează o linie politică, pe un partid. Să obligi consilierii veniţi pe un alt program politic să-ţi valideze anumite hotărâri este o dovadă de mare lipsă de caracter.

Rep.: Dl Malinovici, din ce bani a fot tipărit Raportul Primarului?

V.M.: N-am cunoştinţă şi nu-mi pot permite să mă exprim pe ce nu ştiu. Sunt convins că nu este o ilegalitate. La un asemenea nivel şi amploare, s-o dai la tot Galaţiul, şi să fie cu ilegalităţi, este periculos. Nu cred că cineva îşi permite să rişte atât de mult. Eu colaborez bine cu dl Dima. Eu sunt în politică pentru că nu am mai suportat să fiu într-un anumit rol de…Din nefericire, situaţia economică transformă angajatorii în exploatatori. Eu n-am mai suportat…Eu am intrat în politică ca să fac altfel de politică. Nu politica neamurilor, relaţiilor, băiatul, finul, cumetria, iar când băiatul a ajuns, îşi bate tatăl care l-a crescut. Eu am vrut o politică care să ajute oamenii, nu doar de gargară, cu vorbe…Important este ce credem şi ce vrem să facem.

Rep.: Ce vrem să facem: grădiniţe sau biserici? Cu bani daţi cu nemiluita de la buget.

V.M.: În consiliu, toţi am pune pe primul plan realizarea de grădiniţe. Am fost de acord cu finanţarea bisericilor care aveau centre sociale, cabinete pentru oamenii cu dizabilităţi. Adică bisericile care dau ceva înapoi societăţii. Nu am fost de acord cu lista Comisiei de Cultură, de vreo 22 de biserici, care propuneau bani pentru anumite biserici. Eu cunosc cum se manevrează banii în biserici, am fost unul dintre administratorii unui locaş de cult, am fost epitrop şi ştiu cum se mişcă banii pe acolo, şi mi s-a părut corect să dăm bani acolo unde este nevoie. Mai este ceva. Tot investim în lăcaşele de cult, dar valorile adunate la un locaş de cult nu sunt ale comunităţii. Atenţie! Banii daţi sunt ai comunităţii, dar valorile sunt ale Bisericii.

Rep.: Şi Biserica nu plăteşte impozite! Banii noştri sunt în buzunarul lor!

V.M.: Sunt şi evidenţiaţi, pot lua credite, sunt valori imense. Păi o consolidare costă 17 miliarde sau 20 de miliarde. Cele care se construiesc au valori de zeci de miliarde.

Rep.: O fi fost o listă şi cu 20 de grădiniţe şi ne-a scăpat…

C.D.: Şi asta demonstrează incoerenţa managerilor din Primărie. Nu vreau ca colegul meu să fie tratat ca oaia neagră a Consiliului. A cerut doar transparenţa sumelor, s-a abţinut…Este incorect cum s-a procedat, sunt suspiciuni. Facem o breşă în instituţia divină. Este legal, e ilegal, se fură sau nu se fură, e o treabă urâtă pământească. Dacă mai plimbăm doi prelaţi cu cătuşe la tv, şi facem praf credibilitatea şi speranţa românului. Este dezamăgit de politicieni şi aşteaptă să intervină divinitatea…

Silviu VASILACHE 25 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...