logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

Bejan Baluta fotoAna Băluţă şi Ştefan Bejan votează în România studiilor pentru Republica Moldova opţiunilor de istorie bine fundamentată

 

Rep.: Stimaţi studenţi, vine vremea pentru alegerile parlamentare în Republica Moldova, şi vrem să descifrăm şi pentru cetăţenii de aici codul după care să le citim.

Ştefan Bejan: Sunt cele mai importante alegeri de la căpătarea independenţei şi vrem ca la 30 noiembrie să putem decide definitiv soarta Republicii Moldova. Sunt alegeri de mare importanţă, dacă vedem că Republica Moldova e în mijlocul a două curente-Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală Euroasiatică-Rusia Kazahstan Belarus. Ca tineri, avem obligaţia să ieşim la vot, să decidem soarta Republicii. Suntem generaţiile obligate să facem o schimbare în această ţară şi totul depinde de noi.

Rep.: Miză mare la evenimente mari-Rusia nu-şi mai încape în graniţele în care a rămas.

Ş.B.: Se fac presiuni, politicienii de la Chişinău cred că se poate face politică mare, externă şi economică, şi fără Rusia. Le dau în parte dreptate, Rusia este un partener economic important pentru Moldova, dar trebuie instituită o relaţie de egalitate comercială, şi nu relaţiile de la fratele mai mare la fratele mai mic. Iar relaţia de egalitate se face prin negocieri, şi nu prin şantaj. Dar, Republica Moldova pare să fie mai dependentă ca niciodată, chiar dacă teoretic este independentă.

Rep.: Observatorul din România încă se mai minunează că avem în Basarabia două limbi-româna şi moldoveneasca, dar şi că de curând limba oficială în Republica Moldova a fost declarată româna.

Ana Băluţă: Chiar dacă limba a fost modificată la Curte, rămâne nemodificată în Constituţie. Parlamentul a votat să fie oficială limba română, dar Constituţia păstrează limba moldovenească. Noi vorbim limba română, dar cei care nu cred de cuviinţă, nu sunt de acord cu legea votată, şi după părerea lor, noi vorbim totuşi limba moldovenească.

Rep.: Au argumente viabile, să susţină aşa ceva?

A.B.: Au un aşa zis dicţionar, româno-moldovenesc, care este destul de hazliu.

Ş.B.: Ca să dau o mică istorioară care ţine de limba moldovenească, în licenţa de limbă moldovenească, colegii mei erau foarte amuzaţi de cuvintele din dicţionar. Oricum, dualitatea de limbă română şi moldovenească este o chestie de şantaj, folosită în campania electorală din Moldova. Ştiu o chestie foarte hazlie, dar şi foarte tristă. Într-un sat din Republica Moldova, la recensământul din 2014, fiul unei familii este înscris ca vorbitor de limba română, alţi doi fraţi şi mama sunt declaraţi moldoveni şi vorbesc română, iat tatăl este înscris moldovean şi vorbeşte limba moldovenească. Vă daţi seama cât de scindată este societatea dein Moldova şi cum se separă pe două curente ideologice care contrastează enorm.

Rep.: Pentru românul ocupat, care este separaţia de curente politice ce dă nota Republicii Moldova , candidat UE?

Ş.B.: Pentru studentul basarabean admis la studii în România, alegerile sunt foarte importante. Federaţia asociaţiilor de basarabeni din România a lansat campania ”Eu votez pro Europa!” Oamenii sunt îndemnaţi să voteze pentru partidele proeuropene. Nu ne asumăm nici o culoare politică, dar îndemnăm să se voteze partidele proeuropene. Ca asociaţie, suntem obligaţi să scoatem cât mai mulţi studenţi la vot. Dacă ne luăm şi după recensământ, vedem că sunt cam 8000 de studenţi basarabeni în România. În Galaţi sunt 571 de studenţi, circa 150 de elevi iar în total sunt la Galaţi cam 1000 de persoane care pot vota. 1000 de voturi sunt foarte importante. Sunt foşti studenţi stabiliţi în Galaţi, sunt căsătoriţi, sunt angajaţi, deci Galaţiul capătă o importanţă mare în contextul alegerilor. Galaţii sunt al patrulea oraş ca mărime a comunităţii de basarabeni, după Bucureşti, Iaşi şi Cluj.

Silviu Vasilache 20 - noiembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...