logoImpact EST nr. 886 - 20.09.2021

Şef al deşeurilor urbane, sau jupân al ecarisajului, Ionuţ Pucheanu ştie că Ecosal depinde de conştiinţa civică

 

Reporter: Am facut şi inventarul lucrărilor la ISPA Gunoi şi nu suntem prea entuziasmaţi de ce ne fu dat să vedem-avem pretenţii, avem maşinării, sunt avize, dar roatele reciclării sunt cam pătrate.

Ionuţ Pucheanu: S-a predat-primit groapa de gunoi, instalaţiile ar putea fi bine unse, dar românul nu are cultura reciclării. Se vede peste tot… Nu putem face reciclare ca la carte, pentru că avem cetăţenii care îşi fac venitul minim din devalizarea-vandalizarea punctelor de colectare ale Ecosal.

Rep.: E dublu handicap-cetăţeanul este incapabil să facă selecţie în gunoaie şi dvs, autoritatea, nu aţi găsit forţa de a-i stopa pe devalizatorii gunoaielor.

I.P.: Mda, aşa e. Sunt două componente care merg mână în mână. Cetăţeanul nu depune suficient la container, pentru ca activitatea să se autosusţină, şi apar şi recuperatorii, care iau cam tot din igluuri. Toţi ne întreabă de ce nu facem nimic. Pentru că nu putem să ne luăm de guler cu ei, ca instituţie. Nu putem să-i amendăm, nu putem să le reţinem marfa pe care o găsim asupra lor şi nu putem dovedi provenienţa ei. Încercăm, însă, să punem în aplicare un proiect-punctele de colectare securizate. Vor fi aproximativ 52 de eurocontainere şi aproximativ 58 de puncte de colectare selectivă, care vor fi securizate. Pionierul acestui proiect este cartierul IC Frimu, în care suplimentăm numărul punctelor de colectare. Din normele ISPA, un eurocontainer revine la 40 de apartamente. Este o colaborare bună cu asociaţiile, am văzut câte eurocontainere revin asociaţiei, am primit sesizări de la cetăţeni, care se simt nedreptăţiţi-ba e prea aproape, ba e prea lângă geam, ba e prea departe. Fac plângeri toţi, toţi se simt deranjaţi.

Rep.: Nu trebuia făcut un studiu?

I.P.: N-am fost la faza de implementare. Aş spune prostii, nu cunosc de ce…Am cheltuit 23 de milioane de euro ca să facem un sistem. Pleacă de la precolectare, colectare, transport, depozitare. Gunoiul pleacă din casele noastre, trebuie să avem trei recipiente, nu avem spaţii, e greu să impui. Puţini fac colectare în trei recipiente. Colectarea selectivă se face în cele trei igluuri, pentru hârtie, sticlă, pet-uri. Sunt şi containerele pentru deşeuri organice.

Rep.: Avem containere, dar nu selectăm nimic, totul se aruncă grămadă.

I.P.: E mai facil să ai o sacoşică, decât trei. Nici o idee inovativă nu a fost aplicată repede. Şi la noi va dura până când cetăţenii vor conştientiza că trebuie colectat selectiv. Va fi şi benefic pentru Ecosal.

Rep.: Ce distribuţie de containere faceţi în teritoriu? Par puţine.

I.P.: Am primit plângeri, că partea selectivă este la 500 de metri. Nu au timp… Facem o corelare în IC Frimu, unde atât punctele de colectare selectivă cât şi cele pentru menajer vor fi grupate şi securizate. Oamenii cu căruţe şi cărucioare sunt dăunătorii sistemului. Ne fură. Ne lasă fără obiectul muncii. La început , în 2012, colectam în prima lună 12 tone de PET-uri şi 50 tone de hârtie, dar după câteva luni s-a dat zvonul-ura!, nu ne mai chinuim, avem totul la dispoziţie! După acestă alertă generală mai strângeam două tone de PET-uri şi sub 20 de tone de carton. Ciclul se închide, dar la ceilalţi agenţi economici, nu la Ecosal. Ei au posibilităţi, oferă un preţ, fac profit consistent.

Rep.: Şi ce face autoritatea supremă, Primăria? Avizează funcţionarea agenţilor care devalizează Primăria?

I.P.: E obiceiul locului…Avem în vedere proiecte de CL, pentru a ne ajuta. Vrem să fim unic operator pe această piaţă, proiectul ISPA prevede exclusivitatea prin memorandum. Pe raza municipiului şi a celor 5 UAT-uri prinse în ISPA n-ar mai trebui să existe alt agent care să presteze aceleaşi servicii ca ale Ecosal. S-a făcut un pas, dar e încă timid. Existau doi operatori, Ecosal şi RER, acum RER este doar cu nişte agenţi economici, nu mai are drept de acces la rampa de gunoi Galaţi, ce colectează ei este dus la Brăila. Ei nu au prevăzut în memorandum…

Rep.: Păi, dacă este exclusivitate, faceţi-o să fie!

I.P.: Facem…cu Poliţia Locală diminuăm pe cât putem prezenţa acestor căruţe. Prim HCL vrem ca atelajele să fie reţinute, până la plata amenzii care survine atunci când cetăţenii sunt surprinşi pe raza municipiului Galaţi cu căruţe şi cărucioare cu materiale reciclabile. N-am ajuns la un numitor comun, nu ştim dacă legea ne permite ca atelajul să poată fi comercializat sau distrus, să descurajăm această piraterie. Pasul doi este să putem da un preţ. Agenţii se duc spre cei care oferă preţ. La fel este şi la CJ, au contracte cu diverse societăţi, şi vor un ban în plus la buget.

Rep.: Decât să pierd mult, mai bine câştig mai puţin! Faceţi calcule şi…

I.P.: Facem calcule, dar ne-am speriat. La Galaţi sunt anual cam 2200 de tone de PET-uri. Noi, Ecosal, la două tone strânse pe lună ne ducem la 50 de tone pe an. Restul, se duc în buzunare private.

Rep.: Este un HCL de extremă urgenţă.

I.P.: Va urma! Le propunem cât mai repede spre analiză în CL. Trebuie să ajungem la 15% colectare, şi suntem la 11-12%. Diferenţa nu este foarte mare. UE spune 15% din cantitatea de deşeu la nivel municipal. Da, dar aici intră alte deşeuri care nu pot fi reciclate, cum e molozul.

Rep.: Nu se vede nici o activitate la containerele subterane. La ce sunt bune? Până acum, la nimic!

I.P.: Ha, ha! Sunt bune la colectarea selectivă. Pentru asta sunt, dar cetăţenii spun că sunt dispozitive de ascultare în masă, bancomate şi altele…Îmi fac mea culpa, e vina noastră, nu am făcut campanie de conştientizare. Am făcut câte ceva, ba săptămâna curăţeniei, am pus nişte afişe, dar am întârziat cu propaganda. Am aşteptat mesaje puternice, care să se imprime bine. Containerele sunt şi pentru hârtie, şi pentru PET-uri. Le-am pus în apropierea parcurilor, acolo sunt oameni care produc PET-uri şi hârtii. Sunt 16 astfel de pucte şi cred că ar trebui marcate. Să fie conştientizată importanţa şi utilitatea lor.

Silviu VASILACHE 19 - septembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...