logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

_pag2_581.inddIon Purice, Ilie Bălan şi Ion Ciobanu vin din Republica Moldova să reprezinte tineretul, studenţii şi politicienii liberali din Basarabia la orizontul intrării în Europa

 

Reporter: Poporul a votat anul trecut o alianţă proeuropeană şi s-a ales cu o alianţă proimperială şi prorusească!?

Ilie Bălan: Aşa este, poporul a greşit când a dat votul unor oameni care azi le spulberă şansele de integrare europeană. E un moment delicat.

Ion Ciobanu: Dacă se spunea că ceva este putred în Danemarca, şi noi parafrazăm cu ce putem spune despre alegerile din 30 noiembrie-ceva este putred în Republica Moldova. Majoritatea era de partea forţelor proeuropene, iată că unele dintre aceste forţe s-au dovedit laşe şi au ales în loc de o alianţă cu Partidul Liberal o alianţă cu Partidul Comuniştilor. La ora actuală avem o alianţă minoritară, susţinută din umbră, o alianţă cu comuniştii, fără de care nu pot lua nici o decizie, nu pot face nimic nici la Parlament, nici la Guvern. Mai mult de atât, avem un prim ministru care se pare că n-a dat Bacalaureatul. Este o chestiune şi de umor, şi de necaz.

Rep.: S-a întâmplat şi în România, un ins nefericit nu avea nici Bacalaureat şi –de necrezut, dar foarte real-primul lui loc de muncă a fost cel de ministru al învăţământului.

I.C.: Nu ne-aţi întrecut, în Basarabia un ministru avea cetăţenia separatiştilor, dar, mă rog…

Rep.: Cum l-aţi defini pe primul ministru, un om de viitor sau de reorientare a Basarabiei către alte zone?

I.C.: Dânsul a condus o companie care se ocupa de telefonia mobilă. Nu ştiu cât de bine a fost pregătit în acest domeniu, dar în ce priveşte activitatea actuală, cea de prim ministru, este total depăşit. Nu mă tem să spun lucrul acesta, nu ştiu dacă are forţă de decizie, dar de aici vin celelalte necazuri. Putem să ne aşteptăm la decizii dintre cele mai neplăcute pentru Republica Moldova.

Rep.: Care ar fi cel mai mare pericol?

I.C.: Întoarcerea vectorului european. Este un vector dobândit cu sânge.

Rep.: Vectorul se află într-un câmp magnetic mai puternic decât atracţia europeană?

I.C.: Da, se reorientează spre Moscova. Lipsa de reforme palpabile-nu avem nevoie de declararea reformelor-este un pericol. Este important pentru noi dar mai ales pentru creditorii Republicii Moldova. S-au pompat bani europeni, vine termenul scadenţei şi nu ştiu dacă Guvernul Gaburici este capabil să dea aceste rezultate. Aceasta este marea problemă.

Ion Purice: Zic eu că cetăţenii au fost minţiţi la 30 noiembrie. Ei au ales altceva, au vrut nişte partide proeuropene, dar se vede că după 30 noiembrie nu se mai vede clar ce au votat oamenii. Nu se înţelege prea clar. De asta actualul prim ministru şi actuala guvernare nu duce ţara în direcţia în care au dorit cetăţenii la alegeri. Și cu siguranţă, sunt mulţi cetăţeni dezamăgiţi, tot mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi, cu salarii restante şi neachitate la timp.

Rep.: Tineretul a înţeles că este nevoie de acţiune, sau a depus armele?

I.P.: Tineretul a înţeles că trebuie să fie activ. Poate nu toţi au înţeles că tineretul liberal este o forţă motrice, care încearcă să schimbe ceva. Sunt destui tineri care au crezut în vorbe goale şi acum aceeaşi au de suferit. Vedem o pasivitate şi o dezamăgire a tinerilor din Moldova. O mare parte a tinerilor iau diploma şi pleacă.

Rep.: Tinerii au luat în braţe filosofia „Avem o ţară, dar nu ne mai trebuie”?

Ilie Bălan: Ne trebuie! Dar când lupţi şi nu vezi nici un rezultat sau vezi că munca ta este furată de cineva şi întoarsă pe dos, atunci intervine dezamăgirea. E un sentiment la care tineretul este sensibil. De aici vine ideea cu diplomele şi cu plecatul. Unica noastră revoluţie de acum este exprimarea în limitele legii. Nu se mai poate repeta ce a fost în 2009, tineretul a avut de suferit şi nu s-a schimbat nimic. Ba dimpotrivă, lucrurile au luat o întorsătură rea, neaşteptată.

I.C.: Noi am avut astfel de situaţii şi în anii 90, cu un pseudo partid numit Agrarian, din care făceau parte toţi preşedinţii de colhoz, toţi comuniştii nedeclaraţi, şi care în 94 a venit la putere. Ei nu s-au descurcat atunci cu reformele, ce democraţie era asta, în care salariile şi pensiile se dădeau în macaroane? Decât o asemenea democraţie, mai bine votăm Voronin şi Partidul Comunist. Aşa a ajuns Partidul Comunist şi a fost denigrată ideea de democraţie. Noi ne temem foarte mult la ora actuală de denigrarea ideii de integrare în Uniunea Europeană, pentru că se fură bănci, ca Banca de Economii. Sau se privatizează pe ocolite aeroportul, punct strategic pentru Republica Moldova. Oamenii văd, simt şi se întreabă: Asta înseamnă integrare în Uniunea Europeană? Oamenii simpli vor să vadă salarii mai mari, hoţi la puşcărie, lucruri făcute temeinic. Și tocmai aceste lucruri nu se întâmplă, de aceea Partidul Liberal nu a fost dorit la guvernare. De aceea s-a ales în loc de o guvernare majoritară stabilă o guvernare minoritară la mâna comuniştilor.

I.B.: Partidele de stânga insinuează că standardele europene sunt înalte, nu poate cetăţeanul din Moldova să facă faţă. Că vom fi integraţi în UE ca să fim robi pentru germani sau italieni. E o chestie pentru minţi slab dezvoltate. Ue are standarde ridicate, dar asumate de ceva timp. Nu sunt legi de plecat, ci de implementat în fiecare stat, adică fiecare stat să aibă standard de salarizare şi modernizare. Aici se înţelege greşit.

Rep.: Poate face Guvernul României mai mult? Ca să schimbe o realitate meschină-basarabenii sunt cu sufletul în vest, dar cu picioarele tot în est.

I.C.: Să nu uităm că Basarabia a fost ruptă din trupul ţării. Tot ce a fost intelectualitate a fost neutralizat sau deportat. În Basarabia a rămas o populaţie de ţărani în cea mai mare parte, deci la momentul construcţiei industriale a lui Stalin, nu mai aveau cu cine s-o facă. Aduceau pentru Universitatea de medicină de la Chişinău specialişti de la Peterburg, adică de la Stalingrad. Indezirabilii care nu se integrau în cercurile intelectuale de acolo erau trimişi aici. Aşa s-a întâmplat pe toate domeniile. Abia după 90 a început Basarabia să renască la ideea naţională, să revină acasă, să înţeleagă ideea românismului. România a făcut foarte mult, zeci de mii de studenţi au venit, au studiat în ţară, sunt foarte multe proiecte, este important pentru cei de la Bucureşti să înţeleagă că pe teritoriul Basarabiei se duce o luptă între Kremlin, o putere nucleară, o forţă militară mare cum este Rusia şi România, care are drepturi istorice în teritoriul Basarabiei.Și plecând de aici, trebuie acţionat în consecinţă. N-o să dăm noi lecţii şi teorii despre cum trebuie făcut. Este în curs un război al dezinformării. Mass media de la Chişinău este controlată de canalele ruseşti, de oamenii de bisnis cu legături ruseşti. Pe acest segment trebuie să ne gândim împreună cu ţara la ce este de făcut. Dacă mă refer la economic, o bancă românească ca BCR are cea mai mică pondere. Este foarte important. Ne integrăm în Europa, vorbim de pragmatism, dar nu acţionăm concentrat. Plus de asta, pe teritoriul Basarabiei au acţionat la nivel politic tot felul de şmecheri. În faţă purtau tricolorul, erau mari unionişti şi mari români, iar prin spate lucrau la dezbinare şi la interesele Moscovei. Eu nu cred că în România nu sunt servicii care nu cunosc. Sunt sigur că le cunosc. Păi, cum de un aşa zis mare patriot, numit Iurie Roşca, care a condus Partidul Popular Creştin Democrat, o mare speranţă a politicii, acum militează deschis pentru integrarea Republicii Moldova în sistemul spiritual rusesc? Cum se face că în anii revoluţiei române, foarte mulţi de dincolo de Prut au încercat să ajute pe fraţii lor la revoluţie? În Moldova, evenimentele începuseră prin 88, cu Glaznostul lui Gorbaciov. Ei, îmi povestea un coleg, un patriot respectabil, că a încercat cu un grup, în frunte cu Iurie Roşca, să ajute fraţii lor aflaţi în revoluţie. Pentru că prietenul meu avea rude peste Prut, nu i-au permis să plece, însă Iurie a plecat. Oare serviciile de aici nu cunoşteau lucrurile astea?

Silviu VASILACHE 3 - aprilie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...