logoImpact EST nr. 886 - 17.09.2021

Consilierul local Victor Malinovici şi blocatarul Vasile Roznov din Asociaţia 183 schimbă impresii de tranziţie  

 

Reporter: Conştiinţa trece prin stomac, iar cultura administrării imobilelor trece prin noul regulament de funcţionaree al asociaţiilor de proprietari. Poate noul regulament să facă îndreptarea ticăloşiilor de asociaţie?

Victor Malinovici: Nu plec de la principiul furatului, dar realitatea arată că sunt mari deficienţe în administrarea asociaţiilor. A apărut necesitatea implementării acestui regulament după foarte multe nereguli-datorii mari, bani dispăruţi, proprietari datori. Sunt exemple de miliarde de lei. Mulţi s-au mirat-păi nu există Legea 230 care reglementează toate astea? Există, dar noi am respectat legea şi am impus ca să existe o unitate de calcul şi de funcţionare. CL este parte legislativă, regulamentul este o legislaţie locală, adaptată la specificul asociaţiilor şi la legăturile dintre asociaţie şi Primărie. Regulamentul nu decapitează, regulamentul încearcă să prevină. Propune ajutorul şi colaborarea dintre părţi, în aşa fel încât nici una dintre asociaţii să nu acuze disfuncţiuni de administrare.

Vasile Roznov: Am studiat regulamentul fugitiv, dar se desprind nişte elemente de specific galaţean, aici unde sunt probleme deosebit de grave-s-a tăiat căldura, oamenii s-au debranşat. Se dă posibilitatea locatarilor de a se întruni şi trage la răspundere administraţia. Este bine ca această bucătărie să treacă la control. La administraţie fac ce vor. Cenzorul nu dă socoteală, preşedintele face ce vrea, toţi iau bani de la cetăţeni, dar nu apără interesele locatarilor. Nu toţi, dar cea mai mare parte. În ce constă interesele locatarilor? Să fie reprezentaţi cu toţi terţii, cei care calculează şi cer bani. Asociaţiile s-au înglodat în datorii tocmai din cauza acestui fapt, că nu au fost reprezentaţi. După mine, când se închide luna, toţi trebuie să se întâlnească-şi reprezentantul asociaţiei, cel al Ista şi cel al Apaterm. Nu face asociaţia ce vrea, nu face Apaterm ce vrea. Trebuie analizat: ce s-a consumat, ce temperaturi au fost, ce defecţiuni au fost. E vorba de bani, dar nu eşti la piaţă. Trebuie să se ştie exact ce s-a consumat şi cât costă. Factura de la Ista e nevăzută, necunoscută. Trebuie să se ştie pe ce se dau banii. Aceşti terţi nu sunt la regulament. Ei facturează fără nici un control. Mai departe!

Rep.: Regulament pentru locatari şi nu pentru societăţi publice?

V.M.: Apaterm e sub controlul CL. Apaterm poate fi controlat de CL şi Primărie. Regulamentul stabileşte relaţia dintre asociaţii şi Primărie. Dar, asociaţia nu controlează societatea publică. Este parteneriat, dar…

Rep.: …numai dacă vrea monopolistul de la societatea publică!

V.R.: Trebuie stabilit ca sarcină. E obligatoriu să verificăm-la gaz, la termoficare, la electrică…Trebuie justificat tehnic pe ce bază mi-ai facturat consumul. Păi, dacă sunt la pauşal, care este temeiul legal de facturare? Pe ce bază tehnică? Regulamentul nu specifică aşa ceva.

V.M.: În cooperare nu este băgată şi intreprinderea. Asociaţia are îndatoriri şi obligaţii, poate lua legătura cu societatea, poate cere ceea ce spune dl Roznov. Legislaţia permite să se ceară…

V.R.: Nu de asta vorbesc eu! Eu spun că asociaţia trebuie să fie obligată să verifice lunar cum de iese acea sumă la calcul. Când s-a închis luna, trebuie să existe un document precis, un document peste care nu se trece. Acum se fac documente de refuz a suprafacturarii. Dar, nu aşa se face. Te duci la furnizor şi te baţi cu el pe date tehnice. Asta este datoria asociaţiei, să participe la întocmirea acestei facturi. Ori, nu se vede treaba asta din Regulament.

V.M.: Regulamentul asigură relaţia dintre asociaţie şi administraţia locală. Asociaţia de locatari nu se poate erija în organ de control. Este parteneriat şi colaborare între două părţi. Controlul din titlu se referă la funcţionarea asociaţiei de proprietari. Fiecare din cei care conduc asociaţia are îndatoriri. Administratorul este obligat să meargă la furnizor şi să ceară detalii despre facturare. Nu trebuie să stea în birou şi să adune bani de la oameni. Aceasta este noutatea regulamentului: stabileşte responsabilităţi pentru fiecare în parte. Dacă administratorul vrea să fie şi casier, poate, dar nu asta este îndatorirea lui. Surprizele apar, sunt administratori care nu au procesele verbale ale Adunării Generale, nu au autorizaţii de administrator. Pune mâna pe bani, face plăţi, este o babilonie.

Rep.: Să diminuăm rolul ciudat de intermediar al asociaţiei. Să trecem mai repede la relaţia directă furnizor-consumator!

V.R.: E greu! Când furnizorul emite o factură, este atât de greu s-o conteşti… Nu ai cum. Ajungi la justiţie, nu iese nimic. Eu vin cu următoarea idee. Închidem luna până în 10 ale lunii, iar administratorul sau preşedintele se duce la furnizor. Problemele cheie sunt la capitolul căldură. Căldura este repartizată prost de către Ista. Este un stat în stat, face ce vrea, Apaterm îi deleagă factura şi repartizarea, iar Ista împarte după ureche. Păi ce formulă de calcul este asta, când un apartament plăteşte patru milioane şi jumătate, iar un apartament din acelaşi bloc plăteşte 20 de lei. Nu există! De unde apar diferenţele? Nu le iese calculele, pentru că asociaţia nu ţine legătura cu aceste societăţi. Dacă n-ar avea avizul asociaţiei, cei cu repartizarea n-ar putea funcţiona. Dar nu stau la masă să discute. Cel de la Ista stă la el, face calcule, le trimite, cel de la asociaţie stă la el în birou, le ia şi le trece pe lista de întreţinere. Iar Ion, Vasile sau ţaţa Marghioala pac! plăteşte. Nimeni nu mai contestă nimic. Nimeni nu poate face nimic? Păi, se distruge un oraş întreg. Este şi una dintre cauzele pentru care Apaterm a falimentat. Dacă nu faci echilibrarea în repartiţia căldurii, ajungi la faliment.

V.M.: După părerea mea, Ista ar trebui scoasă de pe piaţă. Păi, sunt cei cu centrale care plătesc un milion şi jumătate pentru căldura reziduală. E o chestie venită de la Bucureşti, să moară şi capra vecinului. Ista încarcă cheltuielile, că doar nu fac muncă voluntară, trebuie să aibă venituri, care vin din facturi şi se descarcă de la consumator. Și mai au şi pretenţii-timp de 10 ani să nu poţi ieşi din sistem. E mai mult decât comunism de bloc.

Silviu VASILACHE 14 - martie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...

Bustul lui Spiru Pl

Ţărăniştii de Galaţi, nedemni de acest partid istoric, darămite ...

Modificări de trafi

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu data de 15 ...