logoImpact EST nr. 899 - 27.01.2022

cristian dimaConsilierul local Cristian Dima este liberal reformator dar nu exclude că ar putea fi şi oleacă conservator

 

Reporter: Consiliile locale şi judeţene par să aibă telecomandă cu comandă unică-un singur şef pune consilierii pe da, pe nu sau pe mute (zis şi mucles). Singura voce care mai aduce aminte că în Consiliu se deliberează democratic este a dv. Să fie pentru că aţi evadat de la PNL Dobre?

Cristian Dima: Nu am evadat din zona liberală. Eu am acceptat USL, apoi mi s-a părut onest să merg pe aceeaşi variantă. În politică nu putem fi toţi la fel. A fost USL, am concurat, am câştigat Primarul. Ulterior, am avut nemulţumiri, pe care le-am prezentat în birourile de lucru de la partid. Acolo verificam dacă opinia mea era acceptată şi promovată. Dacă nu, rămâneau doar părerile mele. Şi când a apărut Ordonanţa cu migraţia, s-a produs o schimbare minune în rândul politicienilor. Cei care îl dezaprobau pe Primar înainte, acum îl susţineau. Primarul a uitat de politicile susţinute înainte de 2012 şi s-a adaptat la politicile altora. Sau ei s-au adaptat la politica Primarului. E ceva care nu are o raţiune.

Rep.: E schimbare de macaz pe linia interesului.

C.D.: Este greu de înţeles cum cei care doi ani te-au criticat şi au votat împotrivă sunt acum marii prieteni ai Primarului. PPDD şi UNPR au votat împotrivă, şi după ordonanţă au constatat că Primarul are dreptate. Iată de ce cred că zona liberală trebuie să rămână liberală. Am candidat împotriva candidaţilor PDL, deci nu am cum într-un singur mandat să fac fuziune. Înţeleg, pe anumite chestiuni faci alianţă, dar să faci fuziuni e în afara firii…De asta am părăsit eu PNL. Am candidat cu Primarul, am făcut tot ce am putut cu echipa, dar am plecat din prima zi când s-a pus problema fuziunii.

Rep.: Partidele sunt de stânga-dreapta, au doctrine liber-schimbiste şi oportuniste.

C.D.: Să fie liber-schimbism, dar de dreapta şi de stânga! Ha, ha! PPDD ce a ales? Liberalismul? Nu, merge tot pe stânga.UNPR a plecat de pe dreapta şi a ajuns pe stânga. Mi-e greu să înţeleg.

Rep.: Pe ultimul loc în clasamentul încrederii în instituţiile statului sunt partidele. Asta spune multe. Oamenii nu mai au nici un pic de încredere în partide. Ce mai poate repara un politician?

C.D.: Nu există viaţă publică fără politicieni. Dar, oamenii nu mai dau vot de încredere, dau vot de penalizare. Politica de înaltă clasă o fac politicienii de carieră, care fac o anumită şcoală şi fac din politică carieră. Se pune problema să faci politică de valoare, să faci pentru tine dar să faci şi ceva pentru societate. Asta este zona în care cred eu. Trebuie să te pregăteşti pentru ea.

Rep.: Se practică politicianul de plesneală. Cu o lună înainte de alegeri este scos candidatul de Primar-ăsta este, votaţi-l!

C.D.: Da, poţi să scoţi un bun administrator şi în ultima lună. Dar dacă vorbeşti de un primar cu calităţi, care să dea o direcţie, e greu să-l scoţi în ultima secundă. Eu nu pot să mă transform brusc în critic, nimic nu-mi place şi totul îmi pute, dacă n-am fost prea vocal până la acest moment. E cazul preşedintelui CJ-un om educat, cu o bună cultură, dar care administrativ nu este pregătit. El este omul nepotrivit la locul nepotrivit. Orice om de mare cultură dacă-l pui administrator de teren agricol duce în derizoriu administrarea…Râzi de el sau de faptul că rămâi cu pantofii în noroi? Oamenii au votat o falsă prezentare. Dacă se prezenta şi partea administrativă, era altceva. Putea fi şi un gir de competenţă susţinut de partid. Dar n-a fost.

Rep.: Ce se întâmplă cu oraşul şi cu banii lui? E o direcţie bună cea în care se merge?

C.D.: Ce ştiu eu este că oamenii au dat votul pentru o doctrină liberală, votând USL. Era social democraţie, dar avea o importantă componentă liberală. Nici nu poţi să faci capitalism pur după 50 de ani de comunism. Eu sunt copilul celor care au crescut în perioada comunistă. Am obligaţii faţă de ei, trebuie creată o zonă de protecţie…Şi ei au făcut ce au putut, ce au reuşit. Țara are nevoie şi de social, şi de liberalism.Trebuie să ai o atitudine critică, dar logică. Noi, PLR avem la Guvern două ministere importante-ministerul Mediului şi ministerul IMM-urilor. Secretarul de stat pentru IMM-uri a venit de două ori la Galaţi, ca să identificăm soluţiile locale, în coeziune cu cele naţionale, pentru dezvoltarea zonală. Am discutat îndelung despre strategiile naţionale de dezvoltare, mergând în detaliu. Nu pot fi responsabil pentru că nu sunt investitori la Galaţi. Galaţiul nu ar trebui să se dezvolte spre Vânători, unde e zonă agricolă. Sau să facă din Tuluceşti cartier de Galaţi? Toată lumea civilizată se duce pe malul apei. Chiar Galaţiul avea în anii 60 orientarea spre malul apei, deşi avea doar o treime din populaţia actuală… Apa este sângele dezvoltării, este un sistem circulatoriu natural. Noi în loc să ne înţelegem cu Tulcea, ce facem? Uităm că trebuie să fim o zonă unitară? Galaţiul a respins toate proiectele din încăpăţânare. Cum să mai găseşti coeziune cu un primar care şi-a schimbat orientarea politică? El trebuie să se pună de acord cu doctrina de dezvoltare. Cum să te dezvolţi, dacă schimbi mereu direcţia de dezvoltare, chiar în timpul mersului? Că trecem apa cu podul sau tunelul, nu este important, cât timp în Master Plan nu am nici un drum. Despre pod am discutat de mai multe ori cu Tăriceanu. A înţeles că ţara are nevoie de o investiţie care se justifică social. Dacă zona socială cere, faci şi tunel. Dar trebuie să ne armonizăm cu Brăila şi Tulcea. N-o să vină Bucureştiul să ne facă traversare sau subtraversare. Tunelul este mai ieftin decât un pod, dar podul deserveşte un număr mai mare de populaţie, fiind lângă Măcin şi Insula Mare a Brăilei. Noi propunem coridor cu Ucraina, dar dacă în Master Plan s-a exclus Ucraina, noi vrem centru intermodal? Primarul vrea studiu de fezabilitate pentru tunel, plătit din bani publici? Când mai ai doar un an de mandat, studiul de fezabilitate nu se mai justifică. SF-ul trebuie să justifice oportunitatea construcţiei. Dacă mai poţi face construcţia în perioada mandatului…Eu nu am o problemă cu studiul, dar studiul nu trebuie să preseze costuri de 10% din bugetul local. 10% se pot duce în dezvoltarea imediată a oraşului.

Rep.: Să speculăm şi zvonistica cu fuziunea-reformatorii au sânge politic… conservator?

C.D.: Eu am rămas conservator în convingerile mele. Cert este că Tăriceanu a fost liberal şi prim ministru, după atâţia ani de comunism şi socialism. Deocamdată sunt tatonări. PNL a mers în alianţă cu PC, nu e o noutate, trebuie să facem armonizare de doctrine, nu ne putem pierde identitatea. PLR este înscris în ALDE, suntem pe locul trei în eşichier, toţi liberalii care nu se vor regăsi în PPE, se regăsesc alături de noi. Ne regrupăm şi vrem să facem pentru Galaţi un plan de dezvoltare regională.

Rep.: Vă vedeţi candidat de Primar?

C.D.: Nu iau în calcul o candidatură. Ar fi o opţiune dacă am un plan bine stabilit. De ce să vin la Primărie? De ce să mă angajez la Primărie dacă sunt deja la propriile firme? Doar ca să fiu mai prost plătit, să constat că este un eşec al vieţii mele? Vezi exemple celebre…

Silviu VASILACHE 21 - martie - 2015

One Response so far.

  1. Claudiu spune:

    Halatu’, cat a fost halatu’ domnu Dima?
    A fost la oferta din partea lui dom’ Vasilache?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Contract atribuit pe

Primăria municipiului Galați informează că Grădinița nr. 30, din cartierul ...

Proiectul ordinii de

Proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, ...

Luaţi viaţă şi c

Salutare! Vreau să vă spun câteva cuvinte despre un loc din ...

Întrevederea reprez

Întrevederea reprezenţantilor CNIPMMR cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă

OUG din 25 ianuarie

OUG din 25 ianuarie 2022 privind plafonarea preţurilor la energie ...